Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚορωνοϊός: Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά θανάτων – «Σαρώνει» η μετάλλαξη «δέλτα»

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά θανάτων – «Σαρώνει» η μετάλλαξη «δέλτα»

- Advertisement -

Ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο», για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.

Ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέθηκε στο ζήτημα της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας της αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες, και σχετικά με την απόφαση που έλαβαν οι Βρυξέλλες για τον εμβολιασμό στους 3 μήνες.

«Δεν θα απαιτηθεί από τους πολίτες να κάνουν την 3η δόση στους 3μήνες. Η χώρα μας έχει ανοίξει την αναμνηστική πολύ πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες«, ανέφερε αρχικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τι συμβαίνει τελικά με την ανοσία της αγέλης

«Αυτό που ισχύει είναι ότι κάποιος που έχει κάνει την 3η δόση, μπορεί να νοσήσει ήπια ή να είναι ακόμα και ασυμπτωματικός. Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό πολιτών που έχουν κάνει την αναμηνστική δόση και εάν κάποιος κολλήσει δεν θα το περάσει βαριά», διευκρίνισε.

Υψηλά ποσοστά θανάτων

Για τα υψηλά ποσοστά θανάτων μίλησε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως είναι ένα γεγονός που προβληματίζει, ωστόσο διευκρίνισε πως η μετάλλαξη «δέλτα» υπάρχει ακόμα σε μεγάλο ποσοστό.

«Μας προβληματίζει το ποσοτό των θανάτων. Το θέμα των θανάτων, ωστόσο, είναι πολυπαραγοντικό. Υπάρχει ακόμα επικράτηση της «δέλτα», η οποία είναι αυτή που προκαλεί το αυξημένο ποσοστό θανάτων. Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστούμε την κατάσταση είναι ο εμβολιασμός. Οι πολίτες πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Στις εντατικές η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόστιμα & αναμνηστική δόση

« Οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 700.000, δηλαδή, αυτοί οι οποίοι πρέπει να κάνουν την 3η δόση μετά τους 7 μήνες, και εκείνοι που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο, στους 3 μήνες. Όταν περάσει το επτάμηνο, δεν θα μπει πρόστιμο σε αυτούς τους ανθρώπους, απλώς θα θεωρείται ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθι θα πρέπει να κάνουν τα μοριακά, τα rapid tests και ό,τι ορίζεται από το νόμο.

Για την 4η δόση, ο κ. Θεμοστοκλέους ανέφερε: «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, δεν πάμε για την 4η δόση. Η όμκρον καλύπτεται με το εμβόλιο που υπάρχει τώρα. Εάν χρειαστεί να πρέπει να κάνουμε 4η δόση αυτό ειναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα».

Θα παραταθούν τα μέτρα;

«Τα μέτρα δεν επιβάλονται από εμάς για να αναχαιτίζουμε την πανδημία, είναι επειδή τα επιβάλει η πανδημία. Το άνοιγμα των σχολείων ήταν κάτι που αποτέλεσε σημείο σύγκρουσης, ωστόσο φάνηκε ότι λειτούργησε. Έχουμε πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης γι’ αυτό. Δε γνωρίζω τις αποφάσεις της επιτροπής, γιατί είναι κάτι που αποφασίζεται ανάλογα με τα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Υποχρεωτικότητα και παιδικά εμβόλια

«Όσο αφορά στην υποχρεώτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, φάνηκε ότι το μέτρο πέτυχε. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που εξήγγειλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τον εφάρμοσε. Τέλος, για τα παιδιά, δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση. Τα εμβόλια για τα παιδιά 5-11 ετών έχουν καλυφθεί σε όλη τη χώρα καιμε΄σα στη βδομάδα θα ανοίξουν περισσότερα ραντεβού και για την Αττική αλλά και για την υπόλοιπη χώρα», κατέληξε λέγοντας ο κ. Θεμιστοκλέους.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα