Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚαύσωνας και αυτοκίνητο: Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη

Καύσωνας και αυτοκίνητο: Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη

.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ευτυχισμένοι το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να γίνουν μέσα στο αυτοκίνητο βασανιστικές. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των οδηγών περνάει πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, είναι απαραίτητο να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατευτούμε. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε;

Η ζέστη στο αυτοκίνητο αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την κυκλοφορία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, όσο αυξάνει η θερμοκρασία, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες οι οδηγοί κουράζονται πιο γρήγορα και αντιδρούν πιο αργά. Έτσι, θα πρέπει ιδανικά να… εξορίζουν τη ζέστη από το αυτοκίνητό τους, προτού ξεκινήσουν να κάνουν οποιαδήποτε, μικρή ή μεγάλη, διαδρομή.

Έτσι θα αφήσετε τη ζέστη έξω από το αυτοκίνητο!

Στην καλύτερη περίπτωση, παρκάρετε το καλοκαίρι το αυτοκίνητό σας σε μία θέση στη σκιά ή οπουδήποτε θεωρείτε ότι υπάρχει δροσιά. Ιδανική περίπτωση είναι ένα υπόγειο γκαράζ. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα, τότε οι κάθε είδους ηλιοπροστασίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε αντανάκλαση ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας.

Φυσικά, μόνο όφελος θα έχετε αν δεν κλείσετε τελείως τα παράθυρα και αφήσετε μία χαραμάδα ανοικτή. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να κυκλοφορήσει για λίγο. Εννοείται πως θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή μίας θέσης στάθμευσης σε ανοικτό χώρο, ότι ο ήλιος δε μένει… στάσιμος. Έτσι, μία θέση στη σκιά τώρα, μπορεί σε λίγες ώρες να είναι μέσα στη… λάβα. Οπωσδήποτε, μην ξεχνάτε ότι με εξωτερική θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θα βρείτε έπειτα από μισή ώρα 50! Έτσι, μην αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο πίσω κάθισμα.

Προτού ξεκινήσετε, αερίστε το εσωτερικό

Προτού καν μπείτε στο αυτοκίνητο, ανοίξτε παράθυρα, πόρτες και την πόρτα του χώρου αποσκευών, εφόσον αυτός «επικοινωνεί» με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, ώστε η εγκλωβισμένη ζέστη να μπορέσει να βγει έξω. Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας εφοδιάζεται με σύστημα κλιματισμού, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσετε την πορεία σας με ανοικτά παράθυρα. Από τη στιγμή, που η έντονη ζέστη θα βγει εκτός, το σύστημα κλιματισμού θα ψυχράνει το εσωτερικό πιο γρήγορα και η επιθυμητή θερμοκρασία θα έρθει επίσης ταχύτερα.

Μην επιλέγετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο κλιματιστικό

Οι ειδικοί προτείνουν ως ιδανικότερη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μία τιμή ανάμεσα στους 20 και 25 βαθμούς Κελσίου. Αν εξετάσουμε αυτό το θέμα με άλλο παρονομαστή, κατά τη ρύθμιση του κλιματιστικού η διαφορά της επιλεγόμενης θερμοκρασίας σε σχέση με την εξωτερική πρέπει να μην ξεπερνά τους 6 βαθμούς Κελσίου. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κρυολογήματος ή πρόκλησης προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα της καρδιάς.

Επίσης, οι αεραγωγοί δεν πρέπει να «σημαδεύουν» κατ’ ευθείαν το σώμα, καθώς έτσι μπορεί να προκύψουν ακόμα και «πιασίματα» των μυών. Προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις έλλειψης συγκέντρωσης, στις πολύ ζεστές ημέρες θα πρέπει να κάνετε στη διαδρομή σας περισσότερα διαλείμματα.

Ενυδάτωση και ελαφριά διατροφή

Είτε έχουμε να κάνουμε ένα ταξίδι, είτε διανύσουμε μια μικρή ή μια μεγάλη διαδρομή, προσέχουμε πάρα πολύ την ενυδάτωση μας. Καταναλώνουμε άφθονο νερό, ενώ για φαγητό προσέχουμε πάντα να μην οδηγούμε, αν έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμη και πριν από δύο ώρες. Αν χρειαστούμε ενδιάμεσα γέυματα στο ταξίδι μας εννοείται ότι αυτά πρέπει να είναι ελαφριά.

Φροντίζουμε να πίνουμε αρκετά υγρά και να έχουμε πάντα νερό στο αυτοκίνητο.

Πηγή: caranddriver.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα