Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚαλοκαίρι: 10 συμβουλές για να αποφύγει ο σκύλος σας τη θερμοπληξία

Καλοκαίρι: 10 συμβουλές για να αποφύγει ο σκύλος σας τη θερμοπληξία

.

Tο καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, είναι μια δύσκολη εποχή τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Η γούνα, για παράδειγμα, που έχουν τα σκυλιά, τα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο καθώς στο σώμα τους αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Η θερμοπληξία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις. Αν δείτε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο κατοικίδιό σας, θα πρέπει άμεσα να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρο.

Τι λοιπόν μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις;

Δέκα είναι οι βασικοί κανόνες για να έχετε και εσείς και ο σκύλος σας ένα χαρούμενο και δίχως απρόοπτα καλοκαίρι:

1. Έχετε πάντα ένα μπολάκι με νερό δίπλα του

Το νερό είναι κάτι απολύτως απαραίτητο στη ζέστη. Πιο σημαντικό και από την τροφή. Έχετε πάντα μαζί σας νερό όταν πάτε βόλτα.

2. Δροσίστε τον όπου και αν βρίσκεστε

Βρέξτε μια πετσέτα και σκουπίστε τον ή βάλτε λίγο νερό στο κεφάλι του. Προσοχή δε όταν τον παίρνετε στην παραλία.

3. Κρατήστε τον μέσα στο σπίτι

Σε μια μέρα που έχει καύσωνα καλό θα είναι να μην τον κουράσετε με βόλτα έξω. Ειδικά αν είναι ηλικιωμένος. Εδώ χρειάζεται διπλή προσοχή. Πολλά γέρικα ζώα πεθαίνουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

4. Να τον έχετε πάντα σε σκιά

Αν τον πάρετε μαζί σας για κάποια δουλειά έξω ή αν σας συνοδέψει στην παραλία, να έχετε στο μυαλό σας πόσο σημαντική είναι η σκιά για αυτόν. Ακόμα και αν εσείς θέλετε να μείνετε κάτω από τον ήλιο, το σκύλο σας βάλτε τον απαραιτήτως στη σκιά.

5. Βάλτε τον να κάθεται πάνω σε κάτι δροσερό

Σε μια πετσέτα δροσερή, σε ένα κρεβατάκι, ακόμα και σε μια μπλούζα. Υπάρχουν επίσης στην αγορά και σε λογικές τιμές δροσιστικά χαλάκια για το ζώο σας, τα οποία τον βοηθάνε να παραμείνει δροσερός.

6. Αποφεύγετε τις βόλτες κατά τη διάρκεια της μέρας

Δεν πειράζει να μην τον πάτε, όπως είπαμε και πιο πάνω, τις καθιερωμένες σας βόλτες όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Ή τουλάχιστον βγείτε πολύ νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

7. Απαλλάξτε τον από το περιττό τρίχωμα. Όχι όλο το τρίχωμα

Υπάρχουν πολλοί που κουρεύουν το σκύλο τους το καλοκαίρι. Λάθος. Κάποιες ράτσες που έχουν διπλό στρώμα τριχώματος, όπως είναι τα Λαμπραντόρ, τα Χάσκι, τα Τσόου Τσόου και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ δεν θα πρέπει να κουρεύονται ποτέ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά και στο κρύο και στη ζέστη. Για τις υπόλοιπες ράτσες, το λίγο κούρεμα βοηθάει στην κυκλοφορία του αέρα στο σώμα του σκύλου. Η τρίχα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά μήκος ώστε να υπάρχει προστασία. Το ξύρισμα απαγορεύεται για αυξάνει το κίνδυνο εγκαύματος.

8. Ποτέ μην τον αφήσετε μέσα στο αυτοκίνητο να περιμένει

Ούτε με λίγο ανοιχτό το παράθυρο, ούτε κλεισμένο μέσα με το κλιματιστικό. Το βασικότερο από όλα είναι να κατανοήσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα ενός σκύλου όταν αυτός εκτίθεται σε πολλή ζέστη.
Μια μέρα που η θερμοκρασία έξω, για παράδειγμα, είναι 22 βαθμοί Κελσίου, μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 47 βαθμούς. Από τους 41 βαθμούς και πάνω η πιθανότητα θερμοπληξίας στο ζώο είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Το δε 50% των σκύλων που παθαίνουν θερμοπληξία δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουμε συχνά το καλοκαίρι εδώ στην Ελλάδα. Επίσης όλες οι βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων έχουν δυσκολία στην αναπνοή και υποφέρουν πολύ τις ζεστές μέρες. Εδώ διπλή προσοχή.

9. Να παίρνετε συχνά τη θερμοκρασία του

Η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου είναι συνήθως μεταξύ 37,2° C και 39,4° C. Τα σκυλιά όμως δεν ιδρώνουν σαν τους ανθρώπους, προκειμένου να πετύχουν θερμορρύθμιση, αλλά προσπαθούν με το γνωστό σε όλους λαχάνιασμα να αποβάλλουν την υψηλή θερμότητα.
Αν η θερμότητα δεν αποβάλλεται αποτελεσματικά, η θερμοκρασία του σώματος τότε αυξάνεται. Μια αύξηση 2 βαθμών σε ένα σκυλί σε θερμοκρασία 39° C, είναι απειλητική για τη ζωή. Όταν δε η θερμοκρασία του ζώου υπερβεί τους 42,5° C, τότε το αποτέλεσμα είναι συχνά θανατηφόρο.

10. Το πιο σημαντικό στη θερμοπληξία είναι η πρόληψη

Δώστε προσοχή στη «γλώσσα του σώματος» του ζώου σας και να είστε προσεκτικοί όταν αυτό δείχνει σημάδια ατονίας ή κούρασης.
Όπως και να έχει ο κανόνας είναι ένας. Αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό, μην καθυστερήσετε σκεπτόμενοι ότι θα περάσει. Να πάρετε αμέσως τον κτηνίατρο και να τον ενημερώσετε.

Πηγή: topetmou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα