Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘεσσαλονίκη: Εκδήλωση προς τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη της αυστραλιανής ομογένειας, Ζήση Δαρδάλη

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση προς τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη της αυστραλιανής ομογένειας, Ζήση Δαρδάλη

Έχοντας ως κοινό σκοπό τη μελέτη, διάδοση και προβολή της ιστορίας της Μακεδονίας, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών στη Μελβούρνη, εντείνουν τη συνεργασία τους.

Σε εκδήλωση προς τιμήν του Μεγάλου Ευεργέτη της αυστραλιανής ομογένειας, Ζήση Δαρδάλη (1938-2023) με καταγωγή από τη Σιάτιστα Κοζάνης, που διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27 Ιουνίου, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ανακοινώθηκε ότι η πρώτη χορηγία στη μνήμη του, ύψους ΑU $ 5.000.00, θα δοθεί στο Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας για να στηρίξει το ερευνητικό του έργο.

Η χορηγία θα επιδοθεί μετά από απόφαση των μελών του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, τα οποία σε ειδική συνεδρίασή τους τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από εισήγηση του προέδρου τους, καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, αποφάσισαν ομόφωνα να τιμήσουν τον Ζήση Δαρδάλη ως επίτιμο πρόεδρο τους και να καθιερώσουν ειδική Τιμητική Διάκριση, η οποία θα προσφέρεται σε Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα με τίτλο Χορηγία Ζήσης Δαρδάλης (Jack Dardalis Grant).

«Ο Ζήσης Δάρδαλης μετανάστευσε στην Αυστραλία μόνος, ορφανός και έφυγε ως μια μοναδική μορφή ανθρώπου που ανήκει σε όλους μας» τόνισε ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών και Επιστημών, καθηγητής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών των Πανεπιστημίων Melbourne, Monash, La Trobe και Notre Dame.

Γεννήθηκε το 1938 στη Σιάτιστα. Έχασε τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών την περίοδο των επιδρομών των Γερμανών και των Βούλγαρων στη Μακεδονία. Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1960 αφού πέρασε από το Εθνικό Ορφανοτροφείο Φλώρινας, φοίτησε στη Τεχνική Σχολή “Αριστοτέλης” Καλαμαριάς, όπου έμαθε την τέχνη του μηχανοξυλουργού. Αφού άλλαξε αρκετές δουλειές απέκτησε δικό του εργοστάσιο παρασκευής dim sims και spring rolls. Έτσι γεννήθηκε το Marathon Foods Industry.

«Στήριξε μικρά παιδάκια με παθήσεις, ασθενείς σε γηριατρεία, αθλητικά σωματεία, ομάδες προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της ταυτότητας. Από το 1992 έως το 2012 στήριξε το πανεπιστήμιο La Trobe και του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) που λειτούργησε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα έως το 2008. Έδωσε την ψυχή του για το πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Τάμης, ο οποίος ήταν ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου.

Ο Ζήσης Δαρδάλης χρηματοδότησε την ίδρυση έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο La Trobe.

Τα Αρχεία της Ελληνικής Διασποράς Δαρδάλη, που φέρουν το όνομά του περιλαμβάνουν πλούσιο υλικό που σχετίζεται με τους Έλληνες της Αυστραλίας, περίπου 7 εκατομμύρια έγγραφα. Δημιουργήθηκαν το 1997 στο πρώην Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe. Όταν το Κέντρο έκλεισε, όλο το υλικό αποθηκεύτηκε και το 2013, η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη La Trobe ανέλαβε να αξιολογήσει και να απαριθμήσει τα αρχεία, εφημερίδες, φιλμ, αντικείμενα τέχνης, φωτογραφίες για τη μετανάστευση, την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Αυστραλίας.

Υπογραμμίζοντας ότι το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών (AIMS) ιδρύθηκε το 1986 από μία ομάδα ακαδημαϊκών, καθηγητών και επαγγελματιών με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του Μακεδονικού Ελληνισμού και τη διεξαγωγή έρευνας σε διάφορους τομείς και κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπολογικών, κοινωνικο-πολιτιστικών, γλωσσικών και ιστορικών ερευνών σχετικά με τον ελληνισμό, η κ. Παυλίδου ανέφερε ότι το εύρος των μελετών του εκτείνεται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας από τον 11ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα καλύπτοντας την αρχαία, μεσαιωνική μετα-απελευθερωτική περίοδο.

Η συνεργασία του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών είναι πολυετής και στηρίζεται σε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης του ερευνητικού και πολυσχιδούς έργου του κάθε ιδρύματος. Άλλωστε μοιράζονται τον κοινό σκοπό της μελέτης, διάδοσης και προβολής της ιστορίας της Μακεδονίας. «Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών και οι άνθρωποι του είναι πάντα αρωγοί στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του ιδρύματός μας και στις προσπάθειές μας να αναδείξουμε τη νεότερη ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας», ανέφερε η κ. Παυλίδου.

Μέχρι το 2035 εκτιμάται ότι μόνον 7% των 270.000 πρωτοπόρων μεταναστών θα είναι εν ζωή με μέσο όρο ηλικίας τα 88 έτη, τόνισε ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης σε διάλεξη με θέμα «Μεταλλασσόμενες σχέσεις εθνικών κέντρων και Ελληνικής Διασποράς» σημειώνοντας ότι το 2023 το προσδόκιμο της ζωής στην Αυστραλία ήταν 81,3 έτη για τους άνδρες και 85,4 έτη για τις γυναίκες, δηλαδή 83,3 κατά μέσο όρο.

Στην εκδήλωση για την προσφορά και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ζήσης Δαρδάλης στην κοινωνική, πνευματική και ακαδημαϊκή ανέλιξη του ελληνισμού της Αυστραλίας, ήταν παρόντες μέλη της οικογένειάς του από τη Σιάτιστα Κοζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα