Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ πρόκληση της αποστολής του πρώτου Έλληνα αστροναύτη

Η πρόκληση της αποστολής του πρώτου Έλληνα αστροναύτη

.

Η εποχή που οι διαστημικές αποστολές αποτελούν προνόμιο μόνο των μεγάλων κρατών δείχνει να αποτελεί παρελθόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) να έχει αρχίσει να δίνει ευκαιρίες και σε μικρότερες χώρες, ανοίγοντας το δρόμο ακόμη και για την Ελλάδα να αποκτήσει τον δικό της αστροναύτη.

«Η Σουηδία συμμετείχε ήδη σε διαστημική αποστολή, η Ουγγαρία ετοιμάζεται για τη δική της και γενικότερα πρόκειται για μία κομβική χρονικά περίοδο για τις μικρότερες χώρες» σημειώνει στο CNN Greece ο Αδριανός Γολέμης, ο οποίος έχει πετύχει να βρίσκεται στην τελική λίστα όσον αφορά στους Ευρωπαίους που έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν σε μία αποστολή στο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας ολοκληρώνει τη διαδικασία επιλογής αστροναυτών, η οποία διεξάγεται κάθε περίπου 10 χρόνια. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι για να μπορέσει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του πρώτου Έλληνα αστροναύτη χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από πολλούς φορείς και κυρίως από την πλευρά του ελληνικού κράτους.

Ο κ. Γολέμης έχει ήδη σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα καθώς είναι βασικό μέλος της ιατρικής ομάδας που υποστηρίζει τις διαστημικές αποστολές της ESA. «Είναι σημαντικό που η Ελλάδα αρχίζει να συμμετέχει σε τέτοιου είδους αποστολές, οι οποίες έχουν σημαντική αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο» σπεύδει να επισημάνει ο κ. Γολέμης.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στο χώρο του διαστήματος με επενδύσεις σε μικροδορυφόρους αλλά και στον τομέα της παρατήρησης του διαστήματος. «Είναι σχετικά καινούριο το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε επανδρωμένη αποστολή» διευκρινίζει ο κ. Γολέμης, προσθέτοντας ότι είναι μία σημαντική ευκαιρία που θα μπορούσε να εμπνεύσει και τη νέα γενιά στη χώρα μας να ασχοληθεί περισσότερο με το διάστημα και τις ευκαιρίες που προσφέρει. Όπως, επίσης, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη τόσο σε επιστημονικό επίπεδο, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα σε πειράματα στο διάστημα όσο και σε οικονομικό, λόγω των συμβολαίων που θα αναλάβουν εγχώριες εταιρείες, όσο και σε γεωπολιτικό.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας Έλληνας ή μία μικρή ελληνική ομάδα που να κάνει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει» σπεύδει να προσθέσει ο Μανώλης Γεωργούλης, διευθυντής έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος του Εργαστηρίου Εφηρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου John Hopkins, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ESA. «Ο Αδριανός έχει φθάσει πιο μακριά απ’ οποιονδήποτε άλλον Έλληνα όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής ενός Έλληνα σε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα» σημειώνει ο κ. Γεωργούλης, σύμφωνα με τον οποίο κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σημαντικά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του επιστημονικού και τεχνολογικού οικοσυστήματος σχετικά με το διάστημα που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» τονίζει ο Έλληνας ερευνητής.

Σύμφωνα με τους κ. Γκολέμη και Γεωργούλη, έχουν γίνει αρκετά βήματα με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος να παίζει σημαντικό ρόλο αλλά είναι εξίσου κρίσιμο να γίνει πραγματικότητα και το όνειρο μίας ελληνικής επανδρωμένης αποστολής. «Οι διαστημικές αποστολές έχουν στόχο να εμπνεύσουν αλλά και να επιτρέψουν τη διεξαγωγή έρευνας που δεν θα είναι δυνατόν να γίνει επίγεια. Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος για μία χώρα δεν είναι μεγάλο, τη στιγμή, μάλιστα, που τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αεροδιαστημική βιομηχανία θα είναι σημαντικά από πλευράς ανταγωνιστικότητας» αναφέρει ο κ. Γεωργούλης.

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε ως χώρα είναι μια διαστημική αποστολή με καίρια ελληνική συμμετοχή είναι κάτι εφικτό όσο και απαραίτητο. Και υπάρχουν οφέλη άμεσα και έμμεσα» επισημαίνει ο κ. Γολέμης. «Το σημαντικό είναι να είμαστε στην ίδια σελίδα και να δούμε πως θα προχωρήσουμε το συγκεκριμένο θέμα» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Γεωργούλης. «Να δείξουμε ότι έχουμε και τη βούληση και τη γνώση για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα» προσθέτει ο Έλληνας ερευνητής.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα