Κύθνος ένα πανέμορφο νησί. Αν και αυτό από μόνο του αρκεί για να την επισκεφτείτε, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για να το κάνετε.
Ποιος είναι αυτός; Μια παραλία, οποία στην μία άκρη έχει κρύο νερό και στην άλλη πολύ ζεστό έως και καυτό. Ο λόγος για την παραλία Λουτρά στην Κύθνο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παραλία και φημισμένη στο κοντινό νησί της Αθήνας. Ένα νησί που αξίζει να επισκεφθείς ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα exploringgreece.tv, η παραλία Λουτρά στην Κύθνο έχει την ιδιαιτερότητα να μπορείς να κάνεις μπάνιο σε δροσερά νερά αλλά και να ξεκουραστείς σε ιαματικά καυτά.
Η παραλία βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και δε θα δυσκολευτείς καθόλου να τον προσεγγίσεις. Εκεί λοιπόν, όταν φτάσεις θα δεις την παραλία με την άμμο και μπορείς να απολαύσεις την σκιά των δέντρων αν δεν έχεις ομπρέλα.
Αυτό που κλέβει την παράσταση, όμως, βρίσκεται στην δεξιά άκρη της παραλίας. Στην πραγματικότητα έχει σχηματιστεί από πέτρες μια μικρή φυσική πισίνα όπου το νερό είναι ζεστό και ιαματικό. Προέρχεται από τις ιαματικές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή από την αρχαιότητα. Το νερό βγαίνει καυτό και γίνεται ζεστό καθώς ενώνεται με τα νερά της θάλασσας.
Η εμπειρία είναι μοναδική και δεν είναι καθόλου τυχαίο που θα δεις ανθρώπους να κάθονται για ώρες μέσα στο νερό και να το απολαμβάνουν.
Γνωστή από τα αρχαία χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή ήδη από τα αρχαία χρόνια. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών είχε αρχίσει ήδη από την εποχή της βασιλείας του Όθωνα όταν διαπιστώθηκαν οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών και ξεκίνησε η κατασκευή του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών.
Το κτήριο θα το δεις ακόμη και σήμερα πάνω ακριβώς από την παραλία. Μια από τις ελληνικές παραλίες που δεν ξεχνάς εύκολα. Το αρχικό κτήριο του υδροθεραπευτηρίου ολοκληρώθηκε το 1857 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν και του βοηθού του Λορέντ, που ανέλαβε την εκτέλεση.
Μερικά μόλις χρόνια αργότερα κατασκευάστηκε το διπλανό κεραμοσκεπές νεοκλασικό κτήριο με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Ένα από τα δεκάδες που σχεδίασε ο Βαυαρός αρχιτέκτοντας στην Ελλάδα.
ΠΗΓΉ: IN.GR