Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗλεκτρικό ρεύμα: Σβήσιμο διακόπτη για επάρκεια - Ποια τα σχέδια δράσης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σβήσιμο διακόπτη για επάρκεια – Ποια τα σχέδια δράσης

.

******

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την κυβέρνηση προχωρούν στην ολοκλήρωση των Plan B για την αποτροπή ολικού μπλακάουτ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, στην περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες αερίου

Διπλό βραχυκύκλωμα απειλεί το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς την ελληνική οικονομία, τους πολίτες και την κυβέρνηση.

Οι υψηλές τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου απαιτούν επιδοτήσεις τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν ισόποσες αυξήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου οδηγεί στην πιθανότητα ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια.

 

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση προχωρούν στην ολοκλήρωση των Plan B για την αποτροπή ολικού μπλακάουτ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, στην περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΡΑΕ τελειώνει την οριστική έκδοση των κειμένων για το «Προληπτικό Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια Εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο» και για το «Σχέδο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στο Ηλεκτρικό Σύστημα».

Διακόπτες

Πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται από το φθινόπωρο να ενεργοποιήσει προληπτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στον δημόσιο τομέα.

Μέτρα από τη ρύθμιση του θερμοστάτη στα κλιματιστικά και στα καλοριφέρ μέχρι και το σβήσιμο νωρίτερα μέρους του δημόσιου φωτισμού έχουν ζητηθεί από δήμους και υπουργεία.

Εξάλλου, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Αερίου θα πρέπει να κοινοποιήσουν στη ΡΑΕ τα σχέδιά τους για τη διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης των καταναλωτών που θα αφορά τον περιορισμό κατανάλωσης φυσικού αερίου στην περίοδο της κρίσης ενεργειακής ασφάλειας.

Πρόκειται για οδηγούς συνετής χρήσης και περιορισμού κατανάλωσης φυσικού αερίου που θα απευθύνονται στους καταναλωτές, νοικοκυριά, γραφεία, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια.

Σχέδια δράσης

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης για το Φυσικό Αέριο» η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό στο ενδεχόμενο τρίμηνης διακοπής του ρωσικού καυσίμου από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 να παρουσιάσει έλλειμμα αερίου ισχύος από 1,9 Τεραβατώρες έως και 4,2 Τεραβατώρες.

Τα μεγέθη αυτά ισοδυναμούν στο 9,5% και το 20%, αντίστοιχα του ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο. Με δεδομένο ότι για το 40% της ετήσιας ηλεκτροπαραγωγής (52 Τεραβατώρες) χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο ορυκτό καύσιμο, η ανάγκη της λήψης μέτρων για την περικοπή της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναπόφευκτη, όπως συμπεραίνεται από τα σχέδια που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕ.

Με βάση το κείμενο του Ρυθμιστή, στο ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου από μερικές ώρες έως και τρεις μήνες η τροφοδοσία των καταναλωτών θα αντιμετωπίσει τις πιο δυσμενείς συνέπειες.

Ακόμη και με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων, όπως η λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων ρεύματος, η αύξηση των φορτίων LNG στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, η εναλλαγή καυσίμου μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κ.λπ. αλλά και οι διακοπές ρεύματος θα είναι αναπόφευκτες.

Και στις συνέπειες, όπως τις περιγράφει η ΡΑΕ, περιλαμβάνονται το ολικό μπλακάουτ, η απώλεια ανθρώπινης ζωής αλλά και οι οικονομικές ζημιές στη χώρα. Συνέπειες που θα προκληθούν και θα κλιμακωθούν ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της διακοπής αερίου.

Ελεγχόμενες διακοπές

Ετσι, με βάση τα σχέδια της ΡΑΕ, οι ελεγχόμενες διακοπές κατανάλωσης αερίου και ρεύματος θα ενεργοποιηθούν αμέσως με το κλείσιμο της στρόφιγγας των αγωγών από την Gazprom. Με βάση το σενάριο αυτό, δεν αποκλείεται να συμβεί τον Ιανουάριο του 2023.

Τότε οι αρμόδιοι Διαχειριστές θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου πρωτίστως σε ενεργοβόρες και άλλες βαριές βιομηχανίες. Θα εξαιρεθούν εκείνες που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας και την υγεία των πολιτών, όπως τα διυλιστήρια, οι κλάδοι υγείας, τροφίμων, άμυνας, ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Αξίζει να τονιστεί ότι δεν αποκλείεται, εφόσον παραστεί αναγκαίο, οι ελεγχόμενες περικοπές φορτίων αερίου και ρεύματος να επεκταθούν, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος εφοδιασμού και σε γραφεία και επιχειρήσεις.

Οι αρμόδιες Αρχές για τη διαχείριση της κρίσης έχουν ήδη λάβει μέτρα όπως η εγκατάσταση δεξαμενόπλοιου στον τερματικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα. Με την πλωτή δεξαμενή αυξάνεται η διαθέσιμη αποθηκευτική δυναμικότητα της Ρεβυθούσας σε πάνω από 370.000 κυβικά μέτρα.

Η ΡΑΕ εξετάζει και την αποθήκευση μικρών ποσοτήτων αερίου σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας, αν και υπάρχουν αντιδράσεις από τους ηλεκτροπαραγωγούς για τη χρησιμότητα του μέτρου.

Οι εταιρείες ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ είναι έτοιμες να λειτουργήσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1,7 Γιγαβάτ με ντίζελ αντί φυσικού αερίου.

Εξάλλου, σε εξέλιξη είναι ο διπλασιασμός της ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη από τις 5 στις 10 Τεραβατώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα