Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕυρωεκλογές: Ραγδαία άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού στην "γηραιά ήπειρο"

Ευρωεκλογές: Ραγδαία άνοδος του Ευρωσκεπτικισμού στην “γηραιά ήπειρο”

- Advertisement -

Την στροφή των ψηφοφόρων τη γηραιάς ηπείρου, όλων των ηλικιακών ομάδων σε κόμματα που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μια τυχόν ομοσπονδιακού τύπου ολοκλήρωση της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα του Politico για τις πολιτικές προτιμήσεις των νέων σε  Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Φινλανδία, πλην των μεγαλύτερων ηλικιών και οι νεότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν αντιμεταναστευτικά και αντισυστημικά κόμματα σε αριθμούς ίσους ή ακόμη και περισσότερους από τους μεγαλύτερους ψηφοφόρους. Η μελέτη επισημαίνει όμως μια σημαντική διαφοροποίηση: οι νεαρές γυναίκες συχνά υποστηρίζουν κόμματα με αριστερό προσανατολισμό, ενώ τα κόμματα κατά της μετανάστευσης βρίσκουν περισσότερο ευήκοα ώτα μεταξύ των νεαρών ανδρών.

Ειδικότερα στην Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση, υπό την ηγεσία του 28χρονου ανερχόμενου πολιτικού αστέρα κ. Τζόρνταν Μπαρντέλα, οφείλει μεγάλο μέρος της εκλογικής της επιρροής στη ευρεία συμπάθεια που κέρδισε μεταξύ των νέων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο από αυτήν την άποψη: με δεδομένη την έντονη παρουσία του Μπαρντέλα στο TikTok, οι δημοσκόποι έχουν διαπιστώσει μέσα από τις έρευνές τους ότι το ένα τρίτο των νέων βασίζεται σ’ αυτήν την εφαρμογή για να παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία. Αντίστοιχα στην Ιβηρική χερσόνησο και την Πορτογαλία, το κόμμα «Τσέγκα!» (Αρκετά!) είχε κερδίσει το 18% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, όμως έχασε τη μισή σχεδόν δύναμη χθες (9,8%). Παρ’ όλα αυτά, δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις ευρωκάλπες έδειχναν ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους μεταξύ 18 και 34 ετών θα επέλεγε τον ευρωσκεπτικιστικό σχηματισμό. Παλαιότεροι ψηφοφόροι στην Πορτογαλία φαίνεται ότι υποστηρίζουν πιστά παραδοσιακά κόμματα, όμως οι νέοι ψηφοφόροι τείνουν να κλίνουν περισσότερο προς «νέα» κόμματα, όπως το Τσέγκα!, η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία ή οι Πράσινοι.

Αναφορικά με το Βέλγιο τις ψήφους της νεολαίας της Φλάνδρας και πιο συγκεκριμένα, των νεαρών ανδρών εξασφάλισε το αντιμεταναστευτικό και αυτονομιστικό κόμμα «Φλαμανδικό Συμφέρον» (Vlaams Belang). Συγκεντρώνοντας τελικά το 14% σχεδόν των ψήφων στις χθεσινές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών έδειχναν ότι το κόμμα μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερο από το 25% των φλαμανδικών ψήφων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τη νεολαία της Φλάνδρας είναι ότι προεκλογικά οι νεαροί άνδρες μέχρι 27 ετών δήλωναν σε ποσοστό σχεδόν 32% ότι θεωρούν πολύ πιθανό κάποια στιγμή να ψηφίσουν υπέρ του Φλαμανδικού Συμφέροντος, ενώ αντίστοιχα μόλις ένα 9% των γυναικών της ίδιας ηλιακής ομάδας δήλωσε το ίδιο.

Ακόμα με μεγάλη το μεγαλύτερο ποσοστό (25%) νέων στη Γερμανία δηλώνουν αναποφάσιστοι. Από κει και πέρα, υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 14,5% της ηλικιακής ομάδας 14-29 ετών που δηλώνει ότι θα ψήφιζε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, ενώ σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις οι Πράσινοι ήταν το κατ’ εξοχήν κόμμα που επέλεγαν οι νέοι. Όπως και στο Βέλγιο, υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων: οι νεαρές γυναίκες κλίνουν προς τα αριστερά, ενώ οι νέοι άνδρες τείνουν να ευνοούν τα δεξιά κόμματα, με σημαντικά ευρύτερη υποστήριξη προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Στην Τέλος στην Σκανδιναβία και την Φιλανδία παρότι υπήρχαν παρόμοιες ενδείξεις για την άνοδο των δεξιών κομμάτων μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, τα χθεσινά αποτελέσματα των ευρωεκλογών διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις και έφεραν σημαντική πτώση των ευρωσκεπτικιστών, αφού το “Κόμμα των Φινλανδών”, που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στις γενικές εκλογές του 2023 με 20%, υποχωρεί πλέον στο 7,6%, καταγράφοντας σημαντική πτώση και λαμβάνοντας μόνο μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή:ertnews.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα