Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕρχονται τα φανάρια με τα τέσσερα φώτα

Ερχονται τα φανάρια με τα τέσσερα φώτα

- Advertisement -

Οι φωτεινοί σηματοδότες θα μπορούσαν να υποστούν μια επαναστατική αλλαγή με την εισαγωγή ενός τέταρτου φωτεινού σηματοδότη, ο οποίος προτείνεται από ερευνητές για τη βελτιστοποίηση της ροής της κυκλοφορίας με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Το καινοτόμο σύστημα σηματοδότησης, που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στοχεύει στην καταπολέμηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη με την ενσωμάτωση ενός “τεχνητά ευφυούς λευκού φωτός” στις διασταυρώσεις.

Αυτό το τέταρτο φως προβλέπεται να εξυπηρετεί ειδικά τα οχήματα με αυτόνομη οδήγηση, συγχρονιζόμενο απρόσκοπτα με τα υπολογιστικά τους συστήματα.

Μέσω εκτεταμένων δοκιμών σε προσομοιωτές μικρο-κυκλοφορίας, ο επικεφαλής ερευνητής Ali Hajbabaie και η ομάδα του απέδειξαν ότι αυτή η φάση λευκού φωτός όχι μόνο βελτιώνει τη ροή της κυκλοφορίας αλλά και μειώνει την κατανάλωση καυσίμων ελαχιστοποιώντας τα “stop-and-go”.

Το σύστημα βασίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των αυτόνομων οχημάτων και ενός κεντρικού υπολογιστικού συστήματος, το οποίο ελέγχει τους έξυπνους φωτεινούς σηματοδότες.

Όταν ένας επαρκής αριθμός αυτόνομων οχημάτων πλησιάζει σε μια διασταύρωση, ενεργοποιείται το λευκό φως, καθοδηγώντας τόσο τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα όσο και τους ανθρώπινους οδηγούς να πλοηγηθούν αποτελεσματικά.

Τα κόκκινα φανάρια θα εξακολουθούν να σημαίνουν stop. Τα πράσινα φανάρια θα εξακολουθούν να σημαίνουν “πάμε”. Και τα λευκά φώτα θα λένε στους οδηγούς των αυτόνομων οχημάτων να ακολουθούν το αυτοκίνητο μπροστά τους.

Είναι σημαντικό ότι το προτεινόμενο σύστημα προσαρμόζεται δυναμικά στις συνθήκες κυκλοφορίας, επιστρέφοντας στα συμβατικά κόκκινα, κίτρινα και πράσινα σήματα όταν οι ανθρώπινοι οδηγοί κυριαρχούν στο δρόμο.

Αν και η πρακτική εφαρμογή μπορεί να απέχει χρόνια, ο Hajbabaie και η ομάδα του αναζητούν ενεργά ευκαιρίες για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος.

Τα πιθανά οφέλη αυτού του συστήματος σηματοδότησης κυκλοφορίας με τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν τη μείωση της συμφόρησης, τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και την ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας, προαναγγέλλοντας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την αστική κινητικότητα.

Πηγή: newsauto.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα