Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕργάζονταν στην επιχείρηση, πληρώνονταν από το Δημόσιο

Εργάζονταν στην επιχείρηση, πληρώνονταν από το Δημόσιο

.

Ανάχωμα στη νέα μορφή αδήλωτης εργασίας που σαρώνει το τελευταίο διάστημα την αγορά εργασίας, και δεν είναι άλλη από την ψευδή δήλωση εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, φαίνεται πως έβαλε η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αλλάξει τον τρόπο δήλωσής τους στο σύστημα «Εργάνη». Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα πρώτα στοιχεία των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, κατά τον Φεβρουάριο, όταν άλλαξε το σύστημα και ξεκίνησε η προαναγγελία των αναστολών, δηλώθηκαν τουλάχιστον 75.000 εργαζόμενοι λιγότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο.
 Συγκεκριμένα, κατά τον προηγούμενο μήνα οι εργαζόμενοι σε αναστολή φαίνεται πως μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 10% με 12% σε σχέση με τον Ιανουάριο, χωρίς να έχουν υπάρξει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις ούτε στην κατάσταση της αγοράς, με το συνεχόμενο lockdown, ούτε στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που καλύπτονται από τα μέτρα προστασίας. Ετσι, την Παρασκευή αναμένεται να καταβληθούν ειδικές αποζημιώσεις ύψους έως και 534 ευρώ σε περίπου 548.000 μισθωτούς. Η τελική εικόνα θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να προχωρήσουν στην τελική εκκαθάριση των δικαιούχων, αφαιρώντας από τις λίστες τους μισθωτούς που έχουν διπλή απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σημαντικά λιγότεροι σε σύγκριση με τους 623.557 εργαζομένους που έλαβαν την ειδική αποζημίωση τον Ιανουάριο.

Το πρόβλημα της εκ των υστέρων δήλωσης των εργαζομένων που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας είχε διαπιστωθεί από τους ειδικούς της αγοράς εργασίας εδώ και μήνες. Πρόκειται για φαινόμενα όπου εργοδότες, ενώ δήλωναν εργαζομένους σε αναστολή, τους υποχρέωναν να εργάζονται είτε στον φυσικό χώρο της εργασίας τους είτε με τηλεργασία. Η κατάργηση της πρακτικής αυτής και η καθιέρωση της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων, στην πράξη φαίνεται πως απέτρεψε αρκετούς εργοδότες να επαναλάβουν την πρακτική των «μαϊμού» δηλώσεων και αναστολών, ενώ έδωσε και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους.

Με δήλωσή του στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η απόφασή του βασίστηκε στον στόχο της κυβέρνησης να στηρίξει τις πράγματι πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων. «Η πολιτεία εξαντλεί τα περιθώρια στην κατεύθυνση αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει. Λαμβάνουμε παράλληλα κάθε μέτρο που απαιτείται για την ενίσχυση της διαφάνειας και στο πλαίσιο αυτό θεσπίσαμε από τον Φεβρουάριο του 2021 την υποχρέωση προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”. Δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι. Είναι κυρίως ζήτημα αρχής και υγιούς ανταγωνισμού», επισημαίνει ο υπουργός.

 Να σημειωθεί ότι έως την Παρασκευή 5 Μαρτίου σχεδόν 750.000 δικαιούχοι θα λάβουν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη μάζα των δικαιούχων, περίπου 570.000 μισθωτοί, όσοι δηλαδή είδαν τις συμβάσεις τους να τίθενται σε αναστολή κατά τον Φεβρουάριο, καθώς και όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα πληρωθεί στις 5 Μαρτίου.

 Αναλυτικά, στις 5 Μαρτίου 2021 θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• Αναστολές συμβάσεων εργασίας μηνός Φεβρουαρίου.

 • Αναστολές συμβάσεων εργασίας παρελθόντων μηνών για τις οποίες έχουν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις.

• Μονομερείς δηλώσεις τουρισμού κ.λπ. παρελθόντων μηνών.

• Μηχανισμός «Συν-Εργασία», επίδομα αδείας.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των πληρωμών της Παρασκευής είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (23/12)