Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕμβόλιο AstraZeneca: Αγωνία για τα περιστατικά θρομβώσεων - Τι εξετάζουν ειδικοί και...

Εμβόλιο AstraZeneca: Αγωνία για τα περιστατικά θρομβώσεων – Τι εξετάζουν ειδικοί και ΕΟΦ

.

Χτυπά κόκκινο η αγωνία για το εάν τα τρία περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη – πρόκειται για τον35χρονο από την Ιεράπετρα ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρουσίασε εμβολή και θρόμβωση λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του και πήρε εξιτήριο την Τετάρτη μετά από δύο χειρουργικές επεμβάσεις, μια 47χρονη γυναίκα και μια 44χρονη που παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και εισήχθη εσπευσμένα σε ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου βρίσκεται σε καταστολή με εγκεφαλική αιμορραγία- όλα την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο, σχετίζονται τελικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η 44χρονη είχε εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου πριν από επτά ημέρες.

Και τα τρία περιστατικά διερευνώνται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και ήδη έχουν συνταχθεί για όλα κίτρινες κάρτες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται το τελικό πόρισμα για τα τρία περιστατικά και αν οι παρενέργειες προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό. Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, λένε οι πληροφορίες, χωρίς ακόμη να έχει αποκλειστεί η συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβληματική παρτίδα εμβολίων, δεδομένου πως και τα τρία σοβαρά περιστατικά καταγράφηκαν στην Κρήτη, πηγές από το υπουργείο Υγείας προς το παρόν απομακρύνουν αυτό το σενάριο.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, τόσο για την περίπτωση του 35χρονου από το Ηράκλειο, όσο και εκείνης της 47χρονης γυναίκας από την Χερσόνησο δεν απέκλειε πάντως το ενδεχόμενο τα προβλήματα να προήλθαν από τον εμβολιασμό, σημειώνοντας πως οι αρτηριακές θρομβώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες..

Τι είχε πει ο Β. Κικίλιας
“Η αρμόδια επικεφαλής, ο επικεφαλής του εμβολιασμού, το αρμόδιο νοσοκομείο, ο γιατρός ο οποίος βρίσκεται εκείνη την στιγμή επί τόπου, αμέσως συντάσσει κίτρινη κάρτα. Αυτή πρέπει να αποσταλεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και από εκεί στον ΕΜΑ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να θυμίσω ότι πάντα η πιθανότητα συνάφειας ενός περιστατικού, μιας ανεπιθύμητης ενέργειας, που είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τον εμβολιασμό, κρίνεται επί των πραγματικών ποσοστών επί υγιούς πληθυσμού, με βάση τη στατιστική της χώρας” είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης.

“Χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται επαγγελματική επιστημονική δουλειά και προφανώς εδώ είμαστε για να τα κάνουμε όλα αυτά, επαναλαμβάνω, σε ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και ό,τι προκύπτει, με εγκυρότητα και με προσοχή. Οπότε, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να σχολιάσω τα περί προβληματικής παρτίδας ή όχι. Δεν υπάρχει καν συνάφεια με κάτι τέτοιο” πρόσθεσε.

 

Πηγή:thetoc.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα