Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕμβόλια: Βήμα-βήμα το επιτελικό σχέδιο μεταφοράς και παράδοσής τους

Εμβόλια: Βήμα-βήμα το επιτελικό σχέδιο μεταφοράς και παράδοσής τους

.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Covid -19 μπήκε στη ζωή μας και άρχισε να μας σφυροκοπά ανελέητα, αφήνοντας πίσω της 1,5 εκατ. νεκρούς, εκατομμύρια κρούσματα, οικονομικά δεινά και δοκιμάζοντας τα υγειονομικά συστήματα. Έφτασε, όμως, πλέον η ώρα του εμβολιασμού…

Μία τεράστια και πρωτόγνωρη υγειονομική και εθνική εκστρατεία για την Ελλάδα- που ξεπερνάει κυβέρνηση και κόμματα- όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας για ακόμη μία φορά χθες, Πέμπτη, μιλώντας στην Βουλή.

Μία επιχείρηση, που όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια, συνέπεια και αφοσίωση μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Διότι εάν υποθέσουμε ότι το ένα μεγάλο ζητούμενο είναι ο εμβολιασμός, το δεύτερο και εξίσου μείζον, είναι η ίδια η διαδικασία των logistics, της μεταφοράς και παράδοσης των εμβολίων, όπως αναφέρει στο CNN Greece, ο Σπύρος Νικολαΐδης φαρμακοποιός και μέλος του ΔΣ του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), γενικός γραμματέας στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και εκλεγμένο μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο κ. Νικολαΐδης κατεβαίνει τακτικά τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ Δημήτρη Πανταζή, καθώς το Ινστιτούτο, ως μέλος της Επιτροπής Συντονισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Υγείας, έχει βαρύνοντα ρόλο στην όλη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων κατά της Covid-19.

Κολοσσιαίο έργο logistics
Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο με δύσκολο χειρισμό, καθώς τα πρώτα εμβόλια που θα έρθουν -αυτά της Pfizer και Biontech- απαιτούν βαθιά κατάψυξη, αραίωση (δεν είναι έτοιμες δόσεις δηλαδή) και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 5 ημερών.

Και αυτό γιατί μετά την πέμπτη ημέρα, είναι άχρηστα, τονίζει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας, ότι όλη η διαδικασία προβλέπεται βάσει μοντέλου και σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει σχεδιασθεί, οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, θα παραδώσουν τα εμβόλια.

Υπεύθυνες για την παραλαβή είναι οι πέντε μεγάλες φαρμακαποθήκες της χώρας- ΦΑΡΜΥΣ στην Αθήνα, είναι φαρμακαποθήκη και logistics center, Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, Συνεταιρισμός στα Ιωάννινα και Φαρμακευτικές Συνεταιριστικές Αποθήκες στην Καρδίτσα και Κρήτη.

Στη συνέχεια, οι φαρμακαποθήκες, θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια και με τη βοήθεια της μεταφορικής εταιρείας θα τα παραδίδουν στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό, όπως έχει γίνει γνωστό, θα κλείνεται με ραντεβού, είτε με SMS, είτε διαδικτυακά.

Επαγγελματίες Υγείας και φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νικολαΐδης, τον εμβολιασμό θα πραγματοποιούν στα 1.108 εμβολιαστικά κέντρα επαγγελματίες υγείας, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ποιοι θα είναι αυτοί.

Θα υπάρχει πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα εκπαιδευθούν οι επαγγελματίες υγείας, καθώς τα εμβόλια του κορωνοϊού, είναι ειδικού χειρισμού γιατί η τεχνολογία mRNA είναι εντελώς διαφορετική, σημειώνει με έμφαση ο ίδιος.

«Θα μπορούσε σε δεύτερη φάση να είναι και φαρμακοποιοί, καθώς ο κλάδος αυτός, αποτελεί βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;», ρωτάμε τον συνομιλητή μας.

Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε, σε δεύτερη φάση, να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή και οι φαρμακοποιοί, καθώς ο κλάδος αυτός αποτελεί βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Νικολαΐδης απαντά:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, ώστε να γίνουν τα φαρμακεία κέντρα ενημέρωσης και προγραμματισμού για τους εμβολιασμούς προκειμένου να κλείνεται ραντεβού».

Και προσθέτει:

«Οι φαρμακοποιοί θα έβλεπαν πολύ θετικά την συμμετοχή τους στην εθνική προσπάθεια για τον εμβολιασμό, όταν θα έχουμε ωστόσο άλλες συνθήκες, δηλαδή τα εμβόλια της Astra Zeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και όχι αυτά της βαθιάς κατάψυξης όπως είναι των Pfizer/BioNTech».

Δεν θα διαλέξουμε τα εμβόλια…
Ερωτηθείς γιατί δεν θα μπορούν οι πολίτες να διαλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν, ο κ. Νικολαΐδης εξηγεί:

«Ακούστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, δεν είναι καν κρατικές, είναι σε επίπεδο Ευρώπης με τα κράτη- μέλη της, επομένως, το θέμα της επιλογής των εμβολίων, δεν είναι θέμα πολιτικής της Ελλάδας είναι θέμα ποσόστωσης».

Ο κ. Νικολαΐδης, επαναλαμβάνει στο σημείο αυτό, ότι πρόκειται να πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και φυσικά είναι δεσμευτιθκό και στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα εμβόλια θα έρχονται τμηματικά και μην ξεχνάμε, ότι θα υπάρξει προτεραιοποίηση για τους εμβολιασμούς, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας, στην συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και ούτω καθεξής.

Μέχρι το εμβολιαστικό κέντρο, θα γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια πόσες παρτίδες εμβολίων θα φθάσουν και ο κάθε άνθρωπος θα εμβολιάζεται από την συγκεκριμένη παρτίδα εξηγεί ο κ. Νικολαΐδης.

Και εάν πάει κάτι στραβά;
Μπορεί όλο το επιχειρησιακό σχέδιο να μοιάζει με καλοκουρδισμένο ρολόι, ωστόσο, πάντα σε τόσο μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν, το ποσοστό του λάθους.

Τι θα συμβεί για παράδειγμα, όταν η μεταφορική θα πρέπει να φθάσει π.χ. στην Φλώρινα και την ημέρα εκείνη, υπάρχει χιόνι και αποκλεισμένοι δρόμοι, με αποτέλεσμα το εμβόλιο να χαλάσει και να μην φθάσει ποτέ στον προορισμό του;

«Σίγουρα θα υπάρχουν απώλειες εμβολίων, για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί το σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο έχει λάβει υπ’ όψιν του όλες αυτές τις παραμέτρους» επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.

Όσον αφορά δε στην ασφάλεια και στην προστασία των εμβολίων, ο συνομιλητής μας, επισημαίνει, ότι υπάρχουν σκέψεις, όλη η μεταφορά και παράδοση να γίνεται παρουσία αστυνομικής δύναμης και το προϊόν να είναι ασφαλισμένο.

Πηγή ρεπορτάζ:Cnn.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα