Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλληνικές δωρεάν εφαρμογές κινητών που απωθούν τα κουνούπια μέσω του ήχου

Ελληνικές δωρεάν εφαρμογές κινητών που απωθούν τα κουνούπια μέσω του ήχου

- Advertisement -

Ο 26χρονος developer Χρήστος Αποστόλου ανέπτυξε δύο εφαρμογές με τα χαρακτηριστικά ονόματα Ksou Ksou και KatsaridoKsouKsou οι οποίες αποτελούν τις πρώτες ελληνικές δωρεάν εφαρμογές κινητών οι οποίες όπως υποστηρίζει ο δημιουργός τους δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να απωθούν οποιοδήποτε κουνούπι αλλά και κατσαρίδα που πιθανώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτούς με το πάτημα ενός κουμπιού.

Οι εφαρμογές είναι εύχρηστες και απλές ώστε να μπορύν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις ηλικίες. Με το πάτημα ενός κουμπιού απλά ενεργοποιείται από το ηχείο της συκευής ένα αρχείο ήχου που δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί εξαιτίας των ιδιαίτερων συχνοτήτων. Παρόλα αυτά οι συχνότητες του αρχείου που παίζουν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τα κουνούπια και τις κατσαρίδες και θα επιλέξουν να απομακρυνθύν. Επίσης εντός της εφαρμογής υπάρχει και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ο χρήστης την οθόνη της συσκευής ως σημείο προσέλκυσης των κουνουπιών με μωβ υπεριώδες χρώμα, έτσι ώστε αν δεν λειτουργεί ο ήχος, να τα εξολοθρεύσει ο χρήστης μόνος του.

Ουσιαστικά η εφαρμογή παράγει ήχο από 12Hz έως 40kHz. Το δικό μας αυτί ίσως αντιληφθεί από τα 22Hz και πάνω αλλά παρόλα αυτά οι χαμηλότερες για εμάς συχνότητες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τα κουνούπια. Βέβαια στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 60 είδη κουνουπιών οπότε μερικές φορές μπορεί η εφαρμογή να μην είναι πλήρως αποτελεσματική. Μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος που θα τους επηρεάσει ο ήχος εξαρτάται και από την όρεξη τους, από την περίοδο αναπαραγωγής καθώς και από την περιοχή. Παρόλα αυτά λειτουργεί στα περισσότερα είδη. Όλοι μπορούμε να διαθέτουμε ένα ηλεκτρονικό αντικουνουπικό και χωρίς να είναι επιβλαβές για το περιβάλλον.

Έχει αποδειχθεί κυρίως στο παρελθόν ότι ήχοι χαμηλής συχνότητας απωθούν τα κουνούπια Aedes diantaeus NDK (Diptera, Culicidae). Η όλη λειτουργία βασίζεται στο ότι αντιλαμβάνονται τέτοιες συχνότητες σαν κομμάτι της επικοινωνίας τους. Σε διάφορα πειράματα που διεξάχθηκαν στον παρελθόν αποδείχθηκε ότι υπήρξαν έντονες συμπεριφορές αποφυγής κουνουπιών σε ήχους στην περιοχή 140–200 Hz. Τα περισσότερα από τα κουνούπια έφυγαν από την περιοχή πάνω από την πηγή ήχου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μετά την έναρξη του σήματος δοκιμής. Τα κουνούπια πέταξαν ως επί το πλείστων προς τα πάνω, προς τα πλάγια και προς τα πίσω σε σχέση με το δοκιμαστικό ακουστικό διάνυσμα. Τα κουνούπια αναπτύσσουν αμυντική συμπεριφορά με βάση την ανάλυση των ακουστικών πληροφοριών. Το εύρος της αρνητικής φωνοταξίας περιορίζεται σε υψηλότερες συχνότητες από το φάσμα των ήχων πτήσης των ομοειδών θηλυκών, και στο εύρος χαμηλής συχνότητας, από το αυξανόμενο επίπεδο ατμοσφαιρικού θορύβου. Τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που τσιμπούν επειδή χρειάζονται το αίμα γιατί περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Οι ultrasonic ήχοι έχουν δείξει να επηρεάζουν τα περισσότερα κουνούπια.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η αξιοποίηση υπερηχητικών κυμάτων (Acheta domesticus) ως βιοελέγχου κουνουπιών στο Γεωργικό Ινστιτούτο Malang είναι πραγματική. Οι γρύλοι έχουν συχνότητες μεταξύ 0,2 kHz και 50 kHz. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον πληθυσμό κουνουπιών. Οι υπάρχουσες μελέτες αναφέρουν ότι τα κουνούπια μπορούν να αποβληθούν με συχνότητα 18–48 kHz από ήχους γρύλων. Το επίπεδο αποτελεσματικότητας της χρήσης γρύλων το πρωί έφτασε το 60% και το απόγευμα το 80%.

Οι εφαρμογές βρίσκονται δωρεάν εδώ:

https://www.christosapostoloudev.eu/ksouksou
https://www.christosapostoloudev.eu/katsaridoksouksou

 

ναυτεμπορική

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα