Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔολοφονία Καραϊβάζ: Το σκούτερ στο επίκεντρο των ερευνών

Δολοφονία Καραϊβάζ: Το σκούτερ στο επίκεντρο των ερευνών

Η λίστα με τα κλεμμένα σκούτερ Beverly, όπως αυτό που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές, τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στα οποία έχουν καταγραφεί οι κινήσεις τους πριν και μετά τον φόνο, οι σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και τα ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα Bloko.gr βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας της Ασφάλειας για την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Χθες, στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συμμετείχαν σε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του Σώματος προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα. Στην ελληνική «μαφία» εξάλλου αποδίδεται ο φόνος του δημοσιογράφου, όπως άλλωστε και αρκετές ακόμα ανθρωποκτονίες που έχουν σημειωθεί την τελευταία τριετία.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το σκουρόχρωμο σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές είναι κλεμμένο και ως εκ τούτου έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο με ιδίου τύπου μηχανάκια για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν δηλώσει κλοπή. «Πρόκειται για αρκετές δεκάδες», σύμφωνα με στέλεχος της Ασφάλειας. Στόχος των ερευνητών είναι να ταυτοποιήσουν το δίκυκλο, να διαπιστώσουν δηλαδή από πού έχει αφαιρεθεί, με την προσδοκία ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών από την έρευνα όχι στο σημείο της εκτέλεσης, αλλά από το σημείο κλοπής του δικύκλου. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, έχουν ελεγχθεί και ορισμένα δίκυκλα που στο διάστημα από τη δολοφονία του δημοσιογράφου μέχρι σήμερα βρέθηκαν καμένα, δίχως πάντως θετικό αποτέλεσμα. Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών έχουν συγκεντρώσει βίντεο από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν κοντά στο σημείο της δολοφονίας και στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star, απ’ όπου αποχώρησε πριν από τη δολοφονία του ο Γιώργος Καραϊβάζ. Από την επεξεργασία τους φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο εκτελεστές κινούνταν στα στενά του Αλίμου αρκετά λεπτά πριν από την άφιξη του δημοσιογράφου, κατοπτεύοντας την περιοχή. Φέρεται ακόμα να έχουν ενδείξεις και για το δρομολόγιο διαφυγής τους μετά τη δολοφονία.

Εχοντας ανασυνθέσει ένα κομμάτι της διαδρομής των εκτελεστών, οι αστυνομικοί προχωρούν και σε σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα τηλέφωνα που ενδεχομένως να χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά την υλοποίηση του σχεδίου τους. Η σύζυγος του δημοσιογράφου έδωσε μια πρώτη κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ήδη από την περασμένη Παρασκευή, προσδιορίζοντας με ακρίβεια την ώρα που ο Γιώργος Καραϊβάζ αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star με κατεύθυνση το σπίτι του στον Αλιμο. Εάν στο σημείο υπήρχε ομάδα «τσιλιαδόρων» που κατέγραφε τις κινήσεις του και ενημέρωσε τους εκτελεστές για την αναχώρησή του από το κανάλι, οι αστυνομικοί ευελπιστούν ότι θα εντοπίσουν τις συνδέσεις μέσω των οποίων έγιναν τα επίμαχα τηλεφωνήματα.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι οι δράστες, πληρωμένοι εκτελεστές, ήταν έμπειροι, καθώς οι περισσότερες από τις βολές τους ήταν εύστοχες και έπληξαν ζωτικά όργανα του δημοσιογράφου. Οι πρώτες σφαίρες μάλιστα έπεσαν όσο ακόμα οι δολοφόνοι βρίσκονταν εν κινήσει και στη συνέχεια ο οπλοφόρος κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και πυροβόλησε τον δημοσιογράφο στο στήθος και στο κεφάλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις σφαίρες χτύπησε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου καταστρέφοντάς το. Εχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπως και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του, προκειμένου να ελεγχθούν οι επικοινωνίες του. Οι αστυνομικοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκτελεστές να φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα για την πιθανότητα να εμπλακούν σε καταδίωξη με αστυνομικούς, π.χ. της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. ξαναδιαβάζουν τις αναρτήσεις του Γιώργου Καραϊβάζ στην ιστοσελίδα Bloko.gr ψάχνοντας τα πιθανά κίνητρα της δολοφονίας. Σε μία από αυτές, με ημερομηνία δημοσίευσης 3 Ιουλίου 2020, ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι συναντήθηκε σε παραλιακό καφέ με μεγαλοστέλεχος της «νύχτας», που τον είχε προειδοποιήσει ότι υπήρχε συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του. «Στη συνάντησή μου με την καρδιά της κοιτίδας, σε παραλιακό καφέ κοντά στο σπίτι μου, μου είπε πως το θέμα εν ολίγοις έχει διευθετηθεί, μου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμβόλαιο θανάτου, αλλά μάλλον βαίνει προς ακύρωση».

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα