Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓρίπη των πτηνών: Είναι ασφαλές το παστεριωμένο γάλα;

Γρίπη των πτηνών: Είναι ασφαλές το παστεριωμένο γάλα;

- Advertisement -

Την ώρα που η γρίπη των πτηνών έχει ανιχνευθεί ευρέως σε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης παστεριωμένου και νωπού γάλακτος.

Το ξέσπασμα γρίπης των πτηνών σε αμερικανικά βοοειδή γαλακτοπαραγωγής των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης με εννέα αμερικανικές πολιτείες να αναφέρουν αγελάδες μολυσμένες με τον ιό H5N1. Παρόλο που ο ιός συνήθως δεν μεταπηδά από τις αγελάδες στον άνθρωπο, τον Απρίλιο ένας εργαζόμενος σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών.

Υπολείμματα του ιού της γρίπης των πτηνών (H5N1) έχουν βρεθεί στο 20% των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παστερίωση είναι μια διαδικασία θέρμανσης του γάλακτος που χρησιμοποιείται για να σκοτώσει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως τον ιό H5N1, αφήνοντας πίσω μη μολυσματικά, ανενεργά θραύσματα του ιού.

Το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι παστεριωμένο και περνάει από μια εντατική διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, όπως είναι η γρίπη των πτηνών. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά ανεπιφύλακτα στους πολίτες να μην πίνουν νωπό γάλα.

Η μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την γρίπη των πτηνών στο γάλα
Σε μια μελέτη, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέτασε 297 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από 38 πολιτείες και ανίχνευσε ιικά σωματίδια υψηλής παθογένειας (ΗΡΑΙ) της γρίπης των πτηνών (HPAI) σε ένα στα πέντε δείγματα. «Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση από ιικά σωματίδια υψηλής παθογένειας σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι εκτιμήθηκε προηγουμένως», έγραψε ο FDA στα ευρήματά του.

Αλλά καθώς η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς αφήνοντας μόνο υπολείμματα τους – όπως DNA ή κομμάτια της πρωτεϊνικής επικάλυψης – το επόμενο βήμα ήταν να ερευνηθεί εάν αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ενεργά και μολυσματικά ή απλά ανενεργά θραύσματα.

Ο οργανισμός έκανε ειδικές δοκιμές που περιλαμβάνουν την εισαγωγή του ιού σε ένα αυγό και την επώασή του εκεί, ώστε να διαπιστωθεί αν ο ιός αναπαράγεται. Τα τεστ ήταν αρνητικά, καταδεικνύοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ζωντανού ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 στο παστεριωμένο γάλα. «Αυτό απέδειξε με βεβαιότητα ότι η τυπική παστερίωση απενεργοποιεί την επιρροή του ιού», κατέληξε ο οργανισμός.

«Η παστερίωση ισούται με ασφάλεια», είπε στο BBC ο Μάικλ Πάιν, ερευνητής στο Western Institute of Food Safety and Security στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια. «Η επιστήμη και η τεχνολογία της παστερίωσης κρατά τους ανθρώπους ασφαλείς από τη δεκαετία του 1860».

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι όλοι οι ιοί, εκτός από τους παρβοϊούς, είναι «ευάλωτοι στη θερμική θανάτωση». Ουσιαστικά, δεν υπάρχουν κίνδυνοι από ιούς στο παστεριωμένο γάλα, λέει ο Πάιν. «Αυτό ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα – βούτυρο, κρέμα γάλακτος κ.λπ.».

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάικλ Πάιν προσέθεσε ότι η γρίπη των πτηνών στα βοοειδή είναι μια «ολοκαίνουργια μορφή ασθένειας» και οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα