Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑόρατοι για την πλατφόρμα των εμβολίων

Αόρατοι για την πλατφόρμα των εμβολίων

- Advertisement -

H κυβέρνηση τρέχει να προσελκύσει τουρισμό σε μια χώρα που βρίσκεται στο «κόκκινο», αλλά την ίδια στιγμή αδιαφορεί προκλητικά για τον «ασημένιο τουρισμό» και συνολικά την «ασημένια οικονομία» της Ελλάδας.

Δεκάδες χιλιάδες ξένοι αλλά και Ελληνες που εργάστηκαν και έζησαν στο εξωτερικό και έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους ή μεγάλο μέρος της, επενδύοντας σταθερά στη χώρα, παραμένουν ανεμβολίαστοι πέντε μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού κατά Covid-19. Και ενώ είναι γνωστό ότι η υγεία είναι η κύρια προϋπόθεση που αναζητούν οι «ασημένιοι τουρίστες» προτού επιλέξουν τον προορισμό τους.

Πρόκειται για ανθρώπους κυρίως μεγαλύτερους των 60 ετών –άλλωστε ο όρος «ασημένια οικονομία» παίρνει το όνομά της από το ασημένιο-γκρίζο χρώμα των μαλλιών– που ανήκουν στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από το 95% των θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως σημειώθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά και βάσει των στοιχείων του δικού μας ΕΟΔΥ πάνω από το 95% των θανάτων στη χώρα είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με περισσότερους από δέκα ανθρώπους αυτής της κατηγορίας, ξένους που ζουν στην Ελλάδα ή Ελληνες που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα μετά τη σύνταξη, κυρίως σε νησιά όπως η Αίγινα, η Ανδρος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες. Βλέπουν με φόβο και απελπισία να μην μπορούν να κάνουν το εμβόλιο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα νοσήσουν βαριά και ότι θα ζήσουν, στην απευκταία περίπτωση που μολυνθούν.

Εχουν δει όλους τους φίλους τους που παίρνουν ελληνική σύνταξη να εμβολιάζονται προ μηνών. Και τώρα παρακολουθούν να αποκτούν την πολυπόθητη ανοσία συνομήλικοι των παιδιών και των εγγονών τους(!) – πενηντάρηδες, σαραντάρηδες και τριαντάρηδες, αλλά και νεότεροι στα νησιά, όπου η κυβέρνηση εμβολιάζει τώρα καθολικά τους πληθυσμούς. Η ειρωνεία είναι μάλιστα ότι οι περισσότεροι έχουν επιλέξει νησιά για τη μόνιμη κατοικία τους, αλλά αποκλείονται από τον καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων.

Το σύστημα –η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς– δεν τους βλέπει. Ετσι, παρατείνεται ο φόβος, η αγωνία τους αλλά και η δυσφορία τους απέναντι στο ελληνικό κράτος. «Ο καφκικός εφιάλτης συνεχίζεται«, λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Βίκυ Πρέστον, εκδότρια του online περιοδικού «Paros & Naxos Life», με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία, που ζει στην Πάρο. Οσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ αλλά ζουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, μας εξηγεί.

Οπως σημειώνει, οι ξένοι αλλά και οι Ελληνες συνταξιούχοι άλλων χωρών που ζουν στην Ελλάδα άρχισαν να ρωτούν σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού τους από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησαν να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί. Τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν οι προσκλήσεις των εμβολιασμών ηλικιακών ομάδων βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (από τους μεγαλύτερους σε ηλικία προς τους νεότερους) η οδηγία για όσους δεν διέθεταν ΑΜΚΑ ήταν να ζητήσουν την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.
Το προσωρινό ΑΜΚΑ

Εγιναν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις αλλά καμία δεν απαντήθηκε. Αυτός ήταν ο λόγος που κάποιοι έκαναν και δεύτερη και τρίτη αίτηση. Επρεπε να φτάσουμε στις αρχές του Μαρτίου για να εκδοθεί ΦΕΚ για την απόκτηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τους ανασφάλιστους κατοίκους της χώρας. Η φόρμα της αίτησης στην πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς τροποποιήθηκε, συμπεριλαμβάνοντας ερωτήσεις για το έτος γέννησης, για το αν ο αιτών ανήκει σε ευπαθή ομάδα κ.ά. Και πάλι πολλοί συμπλήρωσαν εκ νέου αιτήσεις που δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Στις αρχές Απριλίου αναρτήθηκε νέα φόρμα-αίτηση στο emvolio.gov.gr χωρίς την κρίσιμη ερώτηση αν ο αιτών ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. Οσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ οδηγήθηκαν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και εξέδωσαν προσωρινά ΑΜΚΑ. Οσοι όμως δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ αλλά διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) παραπέμπονταν πάλι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Η πλειονότητα του «ασημένιου τουρισμού» ωστόσο έχει επιλέξει την Ελλάδα επενδύοντας στην αγορά κατοικίας, επομένως διαθέτει ΑΦΜ. Ετσι, οι άνθρωποι ξανασυμπλήρωσαν την αίτηση και ξαναπεριμένουν.

«Η απογοήτευση των ανθρώπων –είτε είναι Ελληνες είτε ξένοι– που επέλεξαν να ζήσουν τα συντάξιμα χρόνια τους στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Ευάλωτοι στον ιό, αφού εκ των πραγμάτων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αισθάνονται αποκομμένοι από την πρόσβαση στα σωτήρια εμβόλια και υφίστανται διάκριση από μια χώρα που αγαπούν και έχουν επιλέξει συνειδητά για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους», λέει η Πρέστον.

Στις 20 Απριλίου ο 80χρονος Βρετανός συγγραφέας Ρόμπερτ Γκριν, που ζει στην Υδρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, μίλησε στην Guardian για τον αποκλεισμό του αλλά και των συνομηλίκων του από την επιχείρηση «Ελευθερία». Λίγες μέρες αργότερα, το ζήτημα λύθηκε με τον Δήμο Υδραίων να καλεί όλους τους ανθρώπους που δεν είχαν μέχρι τότε πρόσβαση σε προσωρινό ΑΜΚΑ να επισκεφτούν το ΚΕΠ του νησιού προκειμένου να αποκτήσουν. Επομένως, υπάρχει ο τρόπος να λυθεί το ζήτημα.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε στις αρχές της εβδομάδας με τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης που δεσμεύτηκαν ότι θα επιληφθούν του θέματος. Παραδέχτηκαν πως γνώριζαν ότι υπάρχει, αλλά δεν γνώριζαν την έκταση του. Από χθες κάποιοι από τους ανθρώπους που τόσο καιρό περίμεναν ξεκίνησαν να λαμβάνουν προσωρινά ΑΜΚΑ. Ορισμένοι δεν έλαβαν μόνο ένα προσωρινό ΑΜΚΑ αλλά 2, ενώ άλλοι, 3! Δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στη χώρα και είναι ευπαθείς, οι αποστολές των προσωρινών ΑΜΚΑ θα πρέπει να συνεχίσουν καλύπτοντας το συντομότερο όλο αυτόν τον πληθυσμό.

 

Δεν φτάνει όμως η αποστολή του προσωρινού ΑΜΚΑ, αλλά πρέπει να δοθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους ανθρώπους αυτούς αμέσως η προτεραιότητα που δικαιούνται, αλλιώς ακυρώνεται (πάλι) η προτεραιοποίηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Διότι με τον προσωρινό ΑΜΚΑ οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν στο τέλος της ουράς των ραντεβού με το εμβόλιο και πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έναν μήνα! Πρέπει δηλαδή να περιμένουν τους νεότερους που έχουν ήδη κλείσει ραντεβού αλλά που δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από τον ιό. Η χώρα εμβολιάζει τώρα τους 45-49 χρόνων με όλα τα εμβόλια και τους κάτω των 45 με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ τους ενηλίκους (άνω των 18 ετών) κατοίκους των νησιών καθολικά.

Η δυναμική της «ασημένιας οικονομίας»

Στα επόμενα 20 χρόνια θα υπάρχει στη νότια Ευρώπη ζήτηση για 2,7 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες, καθώς το 7,3% των ενήλικων Ευρωπαίων δηλώνει ότι μετά τη σύνταξη θα ήθελε να ζήσει κάπου στον Νότο της γηραιάς ηπείρου, εκτιμά ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας (μελέτη diaNEOsis, 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών).

Χάρη στην αύξηση της μακροβιότητας, το μέγεθος της «ασημένιας οικονομίας» –που χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους συνήθεις τουρίστες και αυτούς της μακροχρόνιας διαμονής, που αποκτούν δευτερεύουσα κατοικία– αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με τον καθηγητή «το 2010 το σύνολο των τουριστών άνω των 65 ετών στην Ευρώπη δεν ξεπερνούσε το 15%, το 2030 υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στο 25% και το 2050 ότι θα ξεπεράσει το 35%».

Με αύξηση του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων Covid-19 άνοιξε ο τουρισμός στην Ελλάδα και σταμάτησε το μέτρο της αποστολής μηνύματος για την κυκλοφορία των πολιτών.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή, παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση των κρουσμάτων στη δυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, και εντοπίζονται επιδημιολογικές εξάρσεις κυρίως σε νησιά – Ικαρία, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Νάξος και Σκιάθος. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.262 νέα κρούσματα, 656 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 50 θανάτους.

 

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, με τον αριθμό των ατόμων σε ΜΕΘ να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 8%. Μέσα στο Σαββατοκύριακο προστέθηκε άλλος ένας υγειονομικός στη λίστα των απωλειών του ΕΣΥ από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 27. Πρόκειται για έναν 50χρονο τραυματιοφορέα του Νοσοκομείου Χαλκίδας, εμβολιασμένο με την πρώτη δόση, που κατέληξε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου όπου εργαζόταν.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα