Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνίαΑυτές είναι οι τιμές των εμβολίων - Τις δημοσίευσε κατά λάθος υφυπουργός...

Αυτές είναι οι τιμές των εμβολίων – Τις δημοσίευσε κατά λάθος υφυπουργός του ΒελγίουΟι τιμές των εμβολίων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μυστικές. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις τιμές που καταβάλλονται για κάθε εμβόλιο κορονοϊού, επικαλούμενη εμπορικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της διαφάνειας ζητούν μήνες από την Επιτροπή να αποκαλύψει πόσα πληρώνει η Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν ταμεία φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια. Παρόλ΄αυτά, οι τιμές των εμβολίων κρατούνταν υπό απόλυτη μυστικότητα.

Όλα αυτά μέχρι χθες. Κι αυτό γιατί η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, δημοσίευσε την Πέμπτη ένα tweet και αποκάλυψε, χωρίς να το θέλει και χωρίς να πρέπει, την τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η Ε.Ε. και πόσα θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια. Το tweet διαγράφηκε, ωστόσο το «κράτησε» η δημοσιογραφική ολλανδόφωνη ιστοσελίδα HLN.

Σύμφωνα με το print screen που δημοσίευσε το HLN, η Ε.Ε. δαπανά μεταξύ 1,78 € και 18 $ ανά εμβόλιο κορονοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

BioNTech/Pfizer: €12
Moderna: $18
Oxford/AstraZeneca: €1.78
Johnson & Johnson: $8.50
Sanofi/GSK: €7.56
CureVac: €10
Το Βέλγιο θα αγοράσει περισσότερα από 33 εκατομμύρια εμβόλια για συνολικά 279 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ντε Μπλέκερ είπε ότι η δημοσίευση της κατανομής των τιμών ήταν «ένα λάθος εκ μέρους της ομάδας της», σύμφωνα με το HLN. Για την ιστορία, η Κομισιόν χθες έκλεισε προκαταρκτική συμφωνία με μια ακόμη εταιρεία, την 7η, που λέγεται Novavax.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Πέρα από τις τιμές των εμβολίων, εκείνο που απασχολεί τους πολίτες και πρωτίστως την επιστημονική κοινότητα είναι η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της κάθε εταιρείας, αυτή έχει ως εξής:

Moderna: 95%
Pfizer/BioNTech: 95%
AstraZeneca (Οξφόρδης): 70%
Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (δεν έχει συμφωνία με την Ε.Ε.): 96,2%

 

Πηγή: Εφημερίδα το Έθνος

 


Διαβάστε Ακόμα