Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις - Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας

Αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις – Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας

.

Το μοντέλο της «Glassdoor» και των συλλογικών συμβάσεων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αγορά εργασίας, η οποία αξιοποιεί το εργαλείο της «διαφάνειας» προκειμένου να καταπολεμήσει τη φτώχεια των εργαζομένων και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς μισθούς στην ΕΕ καλεί τα κράτη – μέλη να κάνουν υποχρεωτική στροφή» προς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως μέσο διαμόρφωσης των αμοιβών.

Μάλιστα, προβλέπει πως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καλύπτουν τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει περιθώριο έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να ενσωματώσει τη σχετική οδηγία στην ελληνική νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να ορίζεται συγκεκριμένο επίπεδο κατώτατου μισθού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του 30%.

Τι φέρνει ο νέος νόμος

Ειδικότερα, ο νέος νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Νίκη Κεραμέως, θα περιλαμβάνει κίνητρα για αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, με στόχο την αύξηση τους στο 80%.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η άρση των περιορισμών που ισχύουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων και η κήρυξη τους ως υποχρεωτικών. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση του εκάστοτε κατώτατου μισθού.

Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν καλύτεροι μισθοί για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς μισθούς στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως στο υπουργείο Εργασίας έχει συσταθεί επιτροπή ειδικών (επί ηγεσίας Δόμνας Μιχαηλίδου) που θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση τον ερχόμενο Οκτώβριο για τον τρόπου που θα εφαρμοστούν οι αλλαγές που δρομολογεί η κοινοτική οδηγία στο σύστημα καθορισμού των αμοιβών.

Σενάρια για μια πλατφόρμα τύπου «Glassdoor»

Το πρότυπο της αμερικάνικης πλατφόρμας Glassdoor, η αποκαλύπτει τα εύρη μισθών σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων και εργασιακών βαθμίδων φαίνεται πως εξετάζει να υιοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

Στις ΗΠΑ η Glassdoor επιτρέπει την ανώνυμη δημοσίευση μισθών, μπόνους και συνολικών αμοιβών για 2.757.904 εταιρείες, κάτι που δίνει την δυνατότητα σε εργαζόμενους και εταιρείες να βρουν με ασφαλή και αντικειμενικό τρόπο την πραγματική μισθολογική κλίμακα, ανά επάγγελμα και περιοχή.

Σε αυτό το μοτίβο, το υπουργικό επιτελείο εξετάζει την δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων για εργοδότες και εργαζόμενους, ώστε οι δύο πλευρές να προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέτοντας ρεαλιστικά αιτήματα.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις και οι εργοδότες δεν θα μπορούν να επικαλούνται έλλειψη κερδών.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα