Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑνοδική τάση των κρουσμάτων της γρίπης - Κοινά τα συμπτώματα με την...

Ανοδική τάση των κρουσμάτων της γρίπης – Κοινά τα συμπτώματα με την «Όμικρον»

.

Δύο μήνες προτού ολοκληρωθεί η εφετινή περίοδος της γρίπης, και έπειτα από μία πολύμηνη και πλήρη απουσία των στελεχών του ιού της εποχικής γρίπης, λόγω και της κυριαρχίας του κορωνοϊού, οι γιατροί βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι με περιστατικά γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ανοδική τάση στα κρούσματα γριπώδους συνδρομής διαπιστώνεται επίσης σε Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο (κυρίως στη Σκωτία).

Η αργή αποδρομή του τελευταίου επιδημικού κύματος κορωνοϊού που σηκώθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά, και το οποίο συνεχίζει να «δίνει» ακόμη χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά, και η ομοιότητα των κλινικών συμπτωμάτων των λοιμώξεων της γρίπης και της Covid-19 καθότι αμφότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες σύγχυση και αγωνία στους πολίτες που ασθενούν.

Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η εποχική γρίπη παραμένει αμελητέα ως απειλή για τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο του ευρέως διενεργούμενου δειγματοληπτικού ελέγχου για τα στελέχη της γρίπης, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί μόλις 7 δείγματα θετικά, και μάλιστα όλα είναι στελέχη του τύπου Α(Η3Ν2), ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό περιστατικό με ανάγκη νοσηλείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με παθολόγους αλλά και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της δημόσιας και ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού που ελέγχονται για κορωνοϊό αλλά τελικά διαπιστώνεται ότι έχουν γρίπη – μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ κορωνοϊού, αλλά και με συμπτώματα που επιμένουν, υποβάλλονται σε τεστ για γρίπη και βγαίνουν θετικοί στον έλεγχο. Η διάκριση των συμπτωμάτων που προκαλεί η λοίμωξη Covid – 19 και η εποχική γρίπη είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, με βάση τα κλινικά συμπτώματα καθώς πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πιο συγκεκριμένα οι περισσότεροι κορωνοϊοί, όπως και η γρίπη, προκαλούν υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, πονόλαιμο και κόπωση. Υπενθυμίζεται πως το στέλεχος Α(Η3Ν2) που έχει ανιχνευτεί σχετίζεται με κίνδυνο βαρύτερης νόσησης στους ηλικιωμένους καθώς και σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η αύξηση των ανιχνεύσεων θετικών κρουσμάτων γρίπης είναι γεγονός κατά τους ειδικούς.

Χρονικά η εμφάνιση της γρίπης αποτελεί παράδοξο καθώς το διάστημα κυκλοφορίας της και η κορύφωσή της είναι το πρώτο δίμηνο του έτους και ο Μάρτιος ο μήνας που αρχίζει η αποδρομή της. Πέρυσι ο ιός της γρίπης κυκλοφόρησε ελάχιστα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθόλου. Αλλά και εφέτος είχε «ακινητοποιηθεί» τους προηγούμενους τέσσερις μήνες που αναμενόταν η εμφάνιση και η κυκλοφορία του.

Η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού ήταν πολύ υψηλή, ιδίως κατά την περίοδο 2020-2021 που δεν είχαν ακόμη διατεθεί εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19, και πολλοί έσπευδαν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης. Εφέτος στη χώρα μας εκτιμάται ότι εμβολιάστηκαν περίπου 3,1 εκατομμύρια πολίτες για τη γρίπη έναντι 4,2 εκατ. Πολιτών πέρυσι.

Εκτός του εμβολιασμού, σημαντικά για τη συρρίκνωση των λοιμώξεων λόγω γρίπης ήταν και τα προστατευτικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ, και εφαρμόζονταν με…ευλάβεια από την πλειονότητα των πολιτών. Ιδίως η χρήση της μάσκας αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό…όπλο στην αναχαίτιση του κορρωνοιού, όπως κατέδειξε και μελέτη για τη χρήση της στους μαθητές των σχολείων.

Η χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων σε συνδυασμό με την κινητικότητα λόγω της Αποκριάς το περασμένο διάστημα επηρέασε και την κυκλοφορία του ιού της γρίπης. Μάλιστα, στην περιοχή της Πάτρας καταγράφεται έξαρση περιστατικών γρίπης, που φαίνεται πως πυροδοτήθηκε από την κυκλοφορία των ατόμων νέας ηλικίας και τον συγχρωτισμό τους σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Όπως και στην περίπτωση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού, το κρίσιμο είναι να προστατεύονται από τη μόλυνση με γρίπη άτομα ευάλωτα ή ηλικιωμένα. Για αυτό και οι ειδικοί συστήνουν προσοχή στα μέτρα προστασίας των ευάλωτων μελών των οικογενειών και εμβολιασμό έναντι της γρίπης ακόμη και τώρα δεδομένου ότι χρειάζονται δύο μήνες μέχρι να σημάνει συναγερμός για τη λήξη της αντιγριπικής περιόδου. Τα γνωστά μέτρα, δηλαδή η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και η αποφυγή κλειστών, μη καλά αεριζόμενων χώρων αποτελούν κανόνας για την προστασία όλων μας και από τη γρίπη και από τον κορωνοϊό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα