Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑκαθάριστα οικόπεδα: Παράταση έως 20 Ιουλίου ζητούν οι ιδιοκτήτες

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παράταση έως 20 Ιουλίου ζητούν οι ιδιοκτήτες

- Advertisement -

Νέα παράταση για τα ακαθάριστα οικόπεδα ζητά η ΠΟΜΙΔΑ με επείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιμετωπίζουν μεγάλη ανησυχία καθώς η προθεσμία λήγει σύντομα και καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις για την πυροπροστασία των ακινήτων τους που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επιπλέον χρόνο για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλλαγή και βελτίωση της διαδικασίας, ώστε να είναι πιο προσιτή και διαχειρίσιμη για τους πολίτες.

Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει από την αυξημένη ευαισθητοποίηση για την πυρασφάλεια, ιδιαίτερα μετά τα καταστροφικά περιστατικά πυρκαγιών των τελευταίων ετών. Η παράταση θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες χωρίς τον κίνδυνο κυρώσεων και να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη πυρκαγιών.

Η επιστολή για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024, τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών, ζήτησε μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ με επείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια

Ενταύθα Αθήνα, 19.6.2024

ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμιών πυροπροστασίας και καθαρισμού οικοπέδων έως την 20.7.2024.

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί

Ουδείς παραγνωρίζει την αξία της τεράστιας προσπάθειας των Υπουργείων σας να ελαχιστοποιηθούν οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του επερχομένου θέρους. Η οργάνωσή μας από την πρώτη στιγμή, το πρώτο που συνέστησε στα μέλη της και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να κάνουν αμέσως παν το δυνατόν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Εν τούτοις από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προωθήθηκε χωρίς καμιά ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς καμιά εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σε εθνικό επίπεδο, και χωρίς να έχει ανοίξει έως σήμερα η πλατφόρμα για τα δασικά, από τους πολίτες εξακολουθεί να ζητείται το αδύνατον, είτε για λόγους υποκειμενικούς, όπως η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων μακράν του τόπου διαμονής τους, η έλλειψη χρημάτων για την πληρωμή των συνεργείων καθαρισμού κλπ., είτε για λόγους αντικειμενικούς όπως είναι η αδυναμία εξεύρεσης συνεργείων καθαρισμού και κυρίως το αστρονομικό κόστος των παράλογων κυριολεκτικά παρεμβάσεων που ζητούνται στις ιδιοκτησίες με κτίσματα εντός ή πλησίον δασικών περιοχών.

Γι΄αυτό και επειδή οι ισχύουσες προθεσμίες είναι απόλυτα ανεπαρκείς και η επικείμενη λήξη τους θα αποθαρρύνει τους πολίτες από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια και προσπάθειά τους, με την παρούσα μας ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ τις εξής απόλυτα αναγκαίες αλλαγές στις ισχύουσες σχετικές ρυθμίσεις, ώστε αυτές να είναι λογικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές, και να μην αιφνιδιάζουν τους πολίτες, για τους οποίους η συμμόρφωση με αυτές δεν είναι ούτε πάντοτε εύκολη, ούτε δωρεάν, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν μακράν από τα περιουσιακά στοιχεία τους:

Θεσσαλονίκη: Νέα πέδιλα για κάθε γυναίκα
GLAMI
Θεσσαλονίκη: απούλητοι καναπέδες σχεδόν χαρίζονται
Aπούλητοι καναπέδες
1. Την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024.

2. Τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ.

3. Την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000€ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο για την υποχρέωση του εντός ρητής προθεσμίας καθαρισμού του οικοπέδου του.

4. Την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών.

5. Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης επί μέρους καθέτων ιδιοκτησιών, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης καθέτου να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην καθίσταται υπόλογος για το ότι οι ιδιοκτήτες των λοιπών καθέτων ιδιοκτησιών δεν έχουν εκπληρώσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους.

6. Τη δυνατότητα διόρθωσης των ηλεκτρονικών δηλώσεων και την προσθήκη πεδίου σημειώσεων.

7. Την κατάργηση της δυνατότητας υποβολής ανώνυμων καταγγελιών.»

Τι ισχύει για τα ακαθάριστα οικόπεδα
Για την ώρα έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr, έπειτα από υπουργική απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα