Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΆδεια νόσησης από κορονοϊό: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό κλάδο

Άδεια νόσησης από κορονοϊό: Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό κλάδο

Τι ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση νόσησης του εργαζόμενου από κορονοϊό.
Πόσες μέρες άδεια δικαιούται έκαστος εργαζόμενος σε περίπτωση που νοσήσει από κορονοϊό; Τι ισχύει για το επίδομα ασθενείας στον δημόσιο και ιδιωτικό κλάδο εργασίας;

Άδεια ασθενείας
Ως πέντε εργάσιμες ημέρες δικαιούται άδεια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εφόσον νοσήσουν με COVID-19. Ειδικότερα η σχετική διάταξη ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 για τη χορήγηση της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορονοϊό. Ωστόσο εφόσον νοσήσει κάποιο προστατευόμενο μέλος ή παιδί δεν δίνεται ειδική άδεια στον γονέα ο οποίος μπορεί να μόνο να πάρει μέρες από την ετήσια άδεια του.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.

Επίδομα ασθενείας
Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
Για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα