Η Παπαστράτος, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρουσίασε πρόσφατα με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων της, ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος «Νέα Γη».
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, ο αντιπρόεδρος της “Παπαστράτος” κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο δ/νων σύμβουλος της “Stevia Hellas” κ. Χρήστος Σταμάτης, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας,σφραγίζοντας και επισήμως το πιλοτικό πρόγραμμα “Νέα Γη” που απευθύνεται σε καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης και της Ξάνθης.
Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, δήλωσε ότι: “Πριν πέντε χρόνια αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Γίναμε μέρος στη λύση του παγκόσμιου προβλήματος του καπνίσματος. Ήταν μία τολμηρή απόφαση αλλά δικαιωθήκαμε”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, σημείωσε: “Ένας παραγωγός μπορεί να τριπλασιάσει τα έσοδα του, η τιμή πώλησης της στέβιας είναι υψηλότερη. Είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον και τον πολίτη η καλλιέργεια της στέβιας. Ένα στρέμμα καπνού ζυγίζει περίπου 150 κιλά, ενώ αντίστοιχα ένα στρέμμα γης με στέβια ζυγίζει τουλάχιστον 400 κιλά”.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας, που η πιλοτική εφαρμογή του έχει ξεκινήσει ήδη σε συνολική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη», η οποία καλύπτει τις ανάγκες μετάβασης από τον καπνό στη στέβια. Μεταξύ άλλων προβλέπει :
Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλωσίμων υλικών και συστημάτων άρδευσης.
Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.
Την ενεργοποίηση οικονομικών πόρων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ των καλλιεργητών.
Την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Γιατί στέβια;
Η επιλογή της στέβιας έγινε με γνώμονα την ευκολία στη μετάβαση, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός, την καλύτερη στρεμματική απόδοση και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της στέβιας από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, ως ένα φυσικό γλυκαντικό. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια στέβιας απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά.
Τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντικά, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ωφέλειες που προκύπτουν για τον ίδιο τον παραγωγό, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή της Παπαστράτος και της Stevia Hellas αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο Υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο. Σίγουρα θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά. Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν».