Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήInfotainmentΛιπαντικά αυτοκινήτων: Πρέπει να τα αλλάζουμε το καλοκαίρι;

Λιπαντικά αυτοκινήτων: Πρέπει να τα αλλάζουμε το καλοκαίρι;

- Advertisement -

Σε κάθε χώρα που έχει υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη χώρα μας τα καλοκαίρια, τα λιπαντικά αυτοκινήτων, είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία και τη μακροζωία του κινητήρα σας.

 

Το ποια είναι τα κατάλληλα λιπαντικά αυτοκινήτων εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, που περιλαμβάνουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το αμάξι. Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε ποια είναι τα κατάλληλα λιπαντικά για υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίστε να διαβάζετε.

 

Τα κατάλληλα λιπαντικά αυτοκινήτων για θερμά κλίματα

Κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα πολλοί οδηγοί προβληματίζονται αν πρέπει να αλλάξουν λιπαντικά αυτοκινήτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών ή όχι. Όταν οδηγείτε ένα αμάξι σε πολύ ζεστό κλίμα, χρειάζονται λιπαντικά αυτοκινήτων, που αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να χαλάνε ή να εξατμίζονται.

 

Αυτές οι θερμοκρασίες αραιώνουν τα λιπαντικά περιορίζοντας τη δυνατότητά του να λιπαίνει επαρκώς τα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Επομένως πριν επιλέξετε λιπαντικά αυτοκινήτων για μεγάλες θερμοκρασίες λάβετε υπόψη τα παρακάτω.

 

Ο βαθμός του ιξώδους:

Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να σκεφτείτε είναι ο βαθμός του ιξώδους. Το ιξώδες είναι ένας τρόπος μέτρησης της πυκνότητας των λιπαντικών και επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα σε μεγάλες θερμοκρασίες.

 

Έτσι τα λιπαντικά αυτοκινήτων χαμηλού ιξώδους (0W-20 or 5W-30) είναι ιδανικά για την καλοκαιρινή περίοδο, που επικρατούν μεγάλες θερμοκρασίες, καθώς προσφέρουν καλύτερη ροή και λίπανση κατά το ξεκίνημα, μειώνοντας τη φθορά της μηχανής.

 

Ωστόσο πρέπει να βεβαιωθείτε, ότι δεν είναι πολύ χαμηλός ο βαθμός του ιξώδους, γιατί μπορεί η κατανάλωση του λιπαντικού και άρα η φθορά του κινητήρα να είναι μεγάλη.

 

Συνθετικά vs. Συμβατικά λάδια αυτοκινήτου: Το επόμενο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι αν θα χρησιμοποιήσετε συνθετικά ή συμβατικά λάδια αυτοκινήτου. Τα συνθετικά λάδια προσφέρουν καλύτερη απόδοση σε μεγάλες θερμοκρασίες, καθώς η δομή τους είναι τέτοια, ώστε να αντιστέκονται στη θερμική διάσπαση.

 

Επίσης εξασφαλίζουν καλύτερα την οικονομία καυσίμου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κινητήρα. Από την άλλη τα συμβατικά λάδια διασπώνται γρηγορότερα σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.

 

Πρόσθετα: Ο τρίτος παράγοντας που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε ποια λάδια αυτοκινήτου θα πάρετε είναι τα πρόσθετα, που περιέχουν τα λιπαντικά. Τα πρόσθετα βελτιώνουν τη συνολική απόδοση του λιπαντικού. Έτσι περιορίζουν τη φθορά, καθαρίζουν τον κινητήρα και εμποδίζουν την εμφάνιση σκουριάς και φθοράς. Στα ζεστά κλίματα είναι κρίσιμο να επιλέγει κάποιος λάδια αυτοκινήτου με πρόσθετα κατάλληλα για την αντιμετώπιση της οξείδωσης. Επίσης θα πρέπει να έχουν καθαριστικούς παράγοντες για να αποτρέπεται ο σχηματισμός γλίτσας διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του κινητήρα.

 

Τα κατάλληλα λάδια αυτοκινήτου για ψυχρά κλίματα

Στη χώρα μας δε σημειώνονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές. Υπάρχουν όμως και ορισμένες πόλεις ορεινές, που τον χειμώνα το θερμόμετρο μπορεί να δείξει και θερμοκρασίες κάτω από το 0. Σε αυτές τις περιπτώσεις όλα τα βιομηχανικά λιπαντικά για όποιον κινητήρα κι αν προορίζονται, πρέπει να ρέουν ομαλά χωρίς να πήζουν ή να γίνονται στερεά.

 

Πριν επιλέξετε λιπαντικά για χαμηλές θερμοκρασίες λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

 

Ο βαθμός του ιξώδους για βιομηχανικά λιπαντικά: Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σε όλα τα βιομηχανικά λιπαντικά είναι ο βαθμός του ιξώδους. Ψηλότερος βαθμός ιξώδους, όπως 0W-30 ή 15W-40 είναι ιδανικός για κρύο καιρό, καθώς παρέχει καλύτερη ροή των λιπαντικών σε χαμηλές θερμοκρασίες. Άλλωστε το “W” στον βαθμό του ιξώδους συμβολίζει τον χειμώνα(“Winter”) υποδεικνύοντας την απόδοση του λιπαντικού στο κρύο.

 

Συνθετικά ή Συμβατικά λιπαντικά: Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο τύπος των λιπαντικών που θα χρησιμοποιήσετε. Τα συνθετικά λιπαντικά τείνουν να ρέουν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς όπως είπαμε και στην περίπτωση του ζεστού κλίματος, για να μην  πήζουν. Από την άλλη πλευρά τα συμβατικά λιπαντικά πήζουν γρηγορότερα σε συνθήκες κρύου, κάτι που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.

 

Πρόσθετα: Τέλος τα πρόσθετα, που υπάρχουν στα βιομηχανικά λιπαντικά ενισχύει την απόδοση τους, όπως τη μείωση της φθοράς, τον καθαρισμό του κινητήρα και την αποτροπή σχηματισμού σκουριάς και οξείδωσης. Στα κρύα κλίματα είναι σημαντικό να επιλέγετε λιπαντικά με πρόσθετα, που αποτρέπουν τη διάσπαση του ιξώδους.

 

Υπάρχουν βιομηχανικά λιπαντικά κατάλληλα και για κρύα και για ζεστά κλίματα;

Κι αν κάποιος ζει και κινείται στην Ελλάδα σε περιοχές, που συνδυάζουν και τα δύο είδη θερμοκρασίας τι πρέπει να γνωρίζει για να διαλέξει λιπαντικά;

 

Λιπαντικά κινητήρα πολλαπλών βαθμίδων: Αυτά σχεδιάζονται για να αποδίδουν καλά και στις δύο περιπτώσεις. Διαθέτουν 2 βαθμούς ιξώδους, όπως το 5W-30, υποδεικνύοντας ότι αποδίδουν και σε ζεστό και κρύο καιρό. Επίσης περιέχουν πρόσθετα που διατηρούν το ιξώδες σε διαφορετικές θερμοκρασίες παρέχοντας καλύτερη προστασία του κινητήρα.

 

Συνθετικά λιπαντικά αεροσυμπιεστών: Τα συνθετικά λάδια, είτε μιλάμε για λιπαντικά αεροσυμπιεστών είτε για λάδια αυτοκινήτου, είναι προτιμότερα για ζεστό και κρύο κλίμα. Συνδυάζουν τις ιδιότητες συνθετικών και συμβατικών λιπαντικών προσφέροντας καλύτερη απόδοση σε υπερβολικές θερμοκρασίες.

 

Οι συστάσεις του κατασκευαστή: Πάντα μα πάντα συνιστάται να ακολουθούνται οι συστάσεις του κατασκευαστή. Στο εγχειρίδιο υπάρχουν οι προτάσεις για τους βαθμούς του ιξώδους και ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Έτσι θα είστε βέβαιοι, ότι έχετε τη βέλτιστη δυνατή προστασία του κινητήρα σας.

 

 

 

Image by wirestock on Freepik

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα