Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήInfotainmentΗ διαχρονική αξία των όμορφων επίπλων

Η διαχρονική αξία των όμορφων επίπλων

Περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας καθιστοί σε μια καρέκλα, στο γραφείο ή στον καναπέ στο σπίτι. Όταν οι πολυάριθμες υποχρεώσεις της ημέρας μας καταβάλλουν, η σκέψη του να βρεθούμε στον όμορφα διαρρυθμισμένο χώρο του καθιστικού μας, να καθίσουμε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα για να ξεκουραστούμε, μοιάζει σαν όαση εν μέσω καταιγισμού υποχρεώσεων. Σπάνια είναι κάποιος εξοικειωμένος με την ιστορία των επίπλων. Για παράδειγμα γνωρίζει κανείς πόσο πίσω στον χρόνο πρέπει να ανατρέξει για να βρει τις πρώτες πολυθρόνες;

Από την αρχαία Ελλάδα στον Louis Kenz

Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Έλληνες εφηύραν τον κλισμό, που είχε καμπυλωτά πόδια και καμπυλωτή πλάτη, και τον οποίο πολλοί ειδικοί του χώρου ορίζουν «ως το πιο όμορφο και κομψό έπιπλο που έχει δημιουργηθεί ποτέ». Έπιπλα κομψότητας αντάξιας με τον κλισμό, δεν δημιουργήθηκαν παρά μόνο το 2000 μ.Χ., κάπου στον 18ο αιώνα οπότε και οι πολυθρόνες πέρασαν τον δικό τους «χρυσό αιώνα» με τα έπιπλα κοσμήματα Louis Kenz στη Γαλλία αλλά και τα περιβόητα έπιπλα Αγγλικής ή Κινέζικης προέλευσης, τα λεγόμενα cabriole legged furnitures, που έχουν τα χαρακτηριστικά καμπυλωτά πόδια. Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία, καθώς εκείνη την περίοδο γνώρισε μεγάλη άνθηση το εμπόριο σε παγκόσμιο, στρώνοντας τον δρόμο για ανταλλαγή των πολιτισμικών επιρροών.

Τραπέζια σαλονιού: Ξεκίνησαν ψηλά

Η ιστορία της εξέλιξης των επίπλων εν γένει δεν είναι ανεξάρτητη της εξελικτικής πορείας, που ακολουθεί η ανθρωπότητα σε διάφορα επίπεδα. Αυτό αποτυπώνεται και στα τραπέζια σαλονιού, τα οποία μαζί με όλα τα υπόλοιπα έπιπλα γνώρισαν τον δικό τους «χρυσό αιώνα» τον 18ο αιώνα. Ωστόσο το πρώτο τραπέζι σαλονιού καταγράφηκε ως τέτοιο, στη Βικτωριανή περίοδο στη Μεγάλη Βρετανία, όταν ο επιπλοποιός Godwin δημιούργησε το 1868 αυτό το έπιπλο, που αποτέλεσε τον πρόγονο εκείνου που έμελλε να γίνει τόπος συγκέντρωσης φίλων και συγγενών, σημείο συζητήσεων και χαλάρωσης: του τραπεζιού σαλονιού. Αν και άλλες πηγές αμφισβητούν την ακριβή χρονολογία της δημιουργίας του, αυτό που όλοι συγκλίνουν είναι, ότι ήταν πολύ ψηλό σε σχέση με αυτό, που έχουμε εμείς σαν εικόνα σήμερα, αφού είχε ύψος περίπου 68 εκ.. Μέχρι τον 20 αιώνα είχε ήδη γίνει δημοφιλές. Η μόδα διαδόθηκε και τα τραπέζια σαλονιού κατέληξαν βασικό και απαράλειπτο διακοσμητικό στοιχείο του καθιστικού.

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα