Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήInfotainmentΕργαζόμενοι ΟΑΣΘ : Το παραμύθι τελικά δεν είχε δράκο

Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ : Το παραμύθι τελικά δεν είχε δράκο

Επειδή πολλά έχουν γραφτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και έχουν ακουστεί από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ το τελευταίο διάστημα, είμαστε υποχρεωμένοι, ως Συνδικάτο εργαζομένων, να απαντήσουμε και να δημοσιοποιήσουμε τη θέση μας.

Σε όλα αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ κος Σκόδρας για εμάς, του απαντάμε ότι δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές, αλλά εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Ως εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο (17μελές) του συνδικάτου εργαζόμαστε κανονικά, και οι αμοιβές μας είναι όπως όλων των εργαζομένων και τίποτε παραπάνω. Από το 2017 που ο ΟΑΣΘ πέρασε στα χέρια του δημοσίου, ανήκουμε πλέον στο ίδιο καθεστώς με τους εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Υπονοούμενα για παιχνίδια με το δημόσιο και υπέρογκες ή παράνομες αμοιβές δεν ισχύουν. Αυτό είναι μεθόδευση της διοίκησης για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ουσία του προβλήματος.

Δεκαετίες ολόκληρες, οι διοικήσεις του Οργανισμού, μας παρακρατούσαν δικά μας χρήματα, νόμιμα, προς διευκόλυνση των ταμείων του Συνδικάτου μας. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ο κος Σκόδρας διέκοψε μονομερώς την παρακράτηση των εισφορών μας.

Όποιες ενέργειες κάνουμε ως Συνδικάτο αφορούν όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού και όχι 5-10 που… δήθεν παρασύρουν τους άλλους. Θα πρέπει να ντρέπεται για αυτές τις μεθοδεύσεις. Ζητάμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παρόμοια με των συναδέλφων μας της Αθήνας. Εάν ο λόγος που δεν υπογράφεται η συλλογική σύμβαση εργασίας είναι οι συνδικαλιστικές άδειες του παραχωρούμε και αυτές που βάση νόμου δικαιούμαστε. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Το παραμύθι ότι είμαστε υψηλόμισθοι και κακομαθημένοι, τελικά δεν είχε δράκο.

Σε ότι αφορά  στην πανδημία, το αυτονόητο που έπρεπε να κάνει η διοίκηση ήταν να μεριμνήσει για την προστασία τόσο την δική μας όσο και του επιβατικού κοινού, εντάσσοντάς μας στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να κατασκευάσει κλειστές αεροστεγείς καμπίνες στους οδηγούς και να μας δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Κι όμως ακόμη και σήμερα δεν έκανε, παρά τις «εξαγγελίες» του, τίποτα από τα παραπάνω. Στις 19/4/2021 με έγγραφό της η διοίκηση μας γνωστοποίησε ότι υποχρεούμαστε να κάνουμε selftest. Προέβλεψαν μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μας επιβληθεί μισθολογική μείωση. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα που γράφεται το κείμενο δεν μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τα φαρμακεία, γιατί το ΑΜΚΑ μας δεν είναι στο… σύστημα. Συνεπώς η έκφραση περί αστικών μύθων του επιστρέφεται. Μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει αρκετοί συνάδελφοί μας και δυστυχώς χάσαμε 7 εξ αυτών. Τι περιμένει λοιπόν η διοίκηση;

Για τα λεωφορεία που εν μέσω πανδημίας ήρθαν χωρίς ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, όπως άλλωστε όριζαν οι προδιαγραφές του σχετικού διαγωνισμού και που κόπτεται τόσο πολύ ο κος Σκόδρας ότι είναι κατάλληλα, γιατί στην Αθήνα απορρίφθηκαν ως ακατάλληλα; Η επιτροπή επιμένει για ανοιγοκλειόμενα παράθυρα, ώστε να αερίζεται  ο χώρος και να ανανεώνεται ο αέρας. Αναφέρεται μάλιστα ρητά σε σχετική εγκύκλιο ότι ακόμη και το σύστημα αερισμού ή του air-condition να λειτουργεί, επιβάλλεται να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα. Η δικαιολογία ότι τα συγκεκριμένα λεωφορεία εργάστηκαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι το λιγότερο αστεία. Οι κλιματολογικές, και όχι μόνο, συνθήκες της χώρας μας διαφέρουν κατά πολύ από αυτές τις χώρες από τις οποίες προήλθαν τα συγκεκριμένα λεωφορεία, πόσο μάλλον εν καιρώ πανδημίας.

Με τις παράνομες ενέργειες αυτές της διοίκησης του ΟΑΣΘ δημιουργείται σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή η εύλογη εντύπωση ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας διάλυσης του Συνδικάτου μας και οικονομικής και ηθικής εξαθλίωσης των εργαζομένων του Οργανισμού, με κάθε τρόπο και μέσο και όχι για να «εξυγιάνει» τον Οργανισμό, όπως ισχυρίζεται συνεχώς ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ. Γνωστή τακτική σε αυτόν, που προσπάθησε να την χρησιμοποιήσει και σε άλλους δημοσίους οργανισμούς που ήταν τοποθετημένος.

Πώς είναι δυνατόν ο καθηγητής κος Σκόδρας, (αμειβόμενος από το Ελληνικό Δημόσιο), που χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος Δημόσιων Οργανισμών  να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους και να εκθειάζει την αναπτυξιακή πολιτική του ιδιωτικού τομέα… εις βάρος των εργαζομένων της, παραβλέποντας τη δική του ιδιότητα; Από πού πληρώνεται αυτός; Αφού είναι αντίθετος με το σύστημα και τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, γιατί δεν παραιτείται της ιδιότητάς του;

Εμείς θα αγωνισθούμε για τα δικαιώματά μας και για να προλάβουμε ανεπίστρεπτες καταστάσεις. Τον κόπο μας δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν.

Ας το καταλάβει η διοίκηση και κυρίως αυτοί που την τοποθέτησαν.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα