Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήInfotainmentΕίστε κι εσείς αφηρημένοι όταν κάνετε δουλειές; Δείτε πως να το αλλάξετε!

Είστε κι εσείς αφηρημένοι όταν κάνετε δουλειές; Δείτε πως να το αλλάξετε!

Είστε πάνω από τη σιδερώστρα και βλέπετε μια στοίβα ρούχα να απλώνεται μπροστά σας. Συγκεντρώνεστε στην εργασία που αναλάβατε ή κάνετε κάποιες από τις σκέψεις παρακάτω; “Αλήθεια με εκνεύρισε πολύ το παιδί, όταν είπε αυτό το πράγμα το πρωί”. Αυτή η σκέψη δείχνει, ότι ανακαλώ συνέχεια το παρελθόν. Αν πάλι σκέφτεστε, ότι “η κουζίνα είναι τόσο βρώμικη”, είστε επικρατικοί ή “πόσο θα ήθελα οι άλλοι να καθαρίζουν”, περιμένετε να αλλάξουν από μόνα τους τα πράγματα ή “πόσα έχω να κάνω σήμερα!”, που σημαίνει, ότι σκέφτεστε μελλοντικές υποχρεώσεις, όταν κάνετε μια δουλειά.

 

Τώρα μια νοικοκυρά, που διαβάζει τις γραμμές αυτές, θα απορήσει εύλογα: ξέρετε κάποιον που δε σκέφτεται το ίδιο κάνοντας δουλειές; Όχι, είναι η απάντηση, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει αυτή η νέα τάση της συνειδητότητας. Κι ενώ την έχουμε δει στον τομέα της ευεξίας, του διαλογισμού και της γυμναστικής, εξαπλώνεται τώρα και στην καθαριότητα.

 

Ατμοκαθαριστής και συνειδητότητα: Πως γίνεται;

 

Όσοι την εξασκούν έχουν συγκεκριμένο τρόπο, που εντάσσουν και τη συνειδητότητα στην καθαριότητα. Σίγουρα ακόμη κι όταν καθαρίζουμε, θα κάνουμε διάφορες σκέψεις. Θα πρέπει να τις αναγνωρίζουμε, να τις αφήνουμε πίσω και να συνεχίζουμε με τις δουλειές μας. Έστω δηλαδή ότι αποφασίσαμε να απολυμάνουμε τον χώρο μας. Ο ατμοκαθαριστής τότε θα αναλάβει δράση.

 

Θα πρέπει να νιώσουμε την αίσθηση καθώς περνά πάνω στο δάπεδο. Θα αισθανθούμε την ένταση στους ώμους προσπαθώντας να καθαρίσουμε και να επιχειρήσουμε να χαλαρώσουμε τα μέρη του σώματος, που εμφανίζεται πίεση. Θα παρακολουθήσουμε τον ρυθμό της ανάσας μας, το πως ο ατμός διαχέεται στην ατμόσφαιρα καταλήγοντας στο δάπεδο.

 

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πως να καθαρίζουμε πιο συνειδητά. Ας δούμε τα βήματα στα οποία μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.

 

  1. Όταν καθαρίζουμε, απλώς καθαρίζουμε

Η στιγμή της καθαριότητας δεν είναι κατάλληλη για προγραμματισμό ή να για να σκεφτούμε ποια είναι η επόμενη εργασία, που θα κάνουμε μετά την τωρινή. Επίσης, αν και πολλοί θα φρίξουν με αυτό, αλλά ναι ούτε η αγαπημένη εκπομπή στην τηλεόραση πρέπει να σας συνοδεύει ούτε το podcast, που ανυπομονείτε να ακούσετε.

 

Απλώς σκουπίστε. Απλώς ξεσκονίστε. Απλώς πλύνετε, τακτοποιήστε, ξεβγάλτε. Όποια κι αν είναι η δουλειά που κάνετε, εστιαστε σε αυτή και μόνο. Μπορείτε για πάνω από 3 λεπτά να κάνετε ένα μόνο πράγμα και να σκέφτεστε αυτό μόνο;

 

Δεν πρόκειται για κάποιο βασανιστήριο. Η λογική πίσω από αυτό είναι να μάθουμε να εστιάζουμε στο εδώ και το τώρα. Αν το πετύχουμε αυτό, έχουμε κατορθώσει την περιβόητη συνειδητότητα- mindfulness, που λένε και οι φίλοι Άγγλοι.

 

  1. Πριν αγανακήσετε πάνω από την απλώστρα, φανείτε ευγνώμονες

Μπορεί όταν φτάνετε στην απλώστρα να δυσανασχετείτε, που πρέπει να απλώσετε τόσα ρούχα. Αντ’ αυτού φαντάζεστε πως θα ήταν, αν δεν είχατε όλα αυτά τα ρούχα για άπλωμα. Ακόμη και αν είναι άλλων, για σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς τα μέλη της οικογένειάς σας.

 

Επομένως νιώστε ευγνωμοσύνη για τα υπέροχα άτομα, που έχετε επιλέξει ή που ήρθαν στη συνέχεια στη ζωή σας και θυμήστε στον εαυτό σας, γιατί είστε ευγνώμονες γι΄αυτά τα άτομα. Επίσης υπενθυμίστε, ότι καθαρίζετε από συμπόνια για τα άτομα, που υπάρχουν στη ζωής σας, αλλά και για εσάς τους ίδιους. Έτσι όλοι θα έχετε έναν όμορφο και τακτοποιημένο χώρο για να διαβάσετε ένα βιβλίο, να περάσετε χρόνο με φίλους, να χαλαρώσετε.

 

  1. Δώστε έμφαση στις σκέψεις, το σώμα, τις πράξεις σας

Εξασκηθείτε στο να εστιάσετε την προσοχή σας: στο χαλί, στη σκούπα, στον ατμοκαθαριστή, στη σκόνη. Δώστε προσοχή και στις σκέψεις σας. Σκέφτεστε άλλα πράγματα όταν καθαρίζετε; Μήπως κρίνετε τους άλλους; Εύχεστε ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα; Νιώθετε θυμό;

 

Το μυστικό δεν είναι να αποβάλετε αυτές τις σκέψεις, αλλά να τις αναγνωρίσετε και να τις παρατηρήσετε. Στη συνέχεια επιστρέψτε στη φασίνα σας. Ακόμη και όταν κάνετε μπάνιο, παρατηρήστε την ανάσα σας. Παρατηρήστε τα πάντα εκείνη τη δεδομένη στιγμή και αφεθείτε σε αυτή.

 

  1. Μην αφήνετε ίχνη

Ζούμε σε ένα περιβάλλον παρέα και με άλλους ανθρώπους. Επομένως όταν καθαρίζουμε, δεν πρέπει να αφήνουμε χάος πίσω μας. Πετάμε τα απορρίμματα μας με τρόπο που σεβόμαστε τους άλλους και τον αντίκτυπο, που ο τρόπος που καθαρίζουμε έχει σε εκείνους.

 

Μπορεί τώρα όλα αυτά για μια εργαζόμενη μητέρα, που έχει ένα σπίτι να συντηρήσει και βιάζετε να πιάσει τη σφουγγαρίστρα να καθαρίσει, μοιάζουν πολύ “ζεν”. Ίσως και εκτός πραγματικότητας. Ίσως από την άλλη να έχουν και βάση.

 

Πώς για παράδειγμα πολλές μαμάδες λένε, ότι τους βγήκε ωραίο το φαγητό, επειδή το ετοίμασαν με αγάπη σκεπτόμενες τα παιδιά τους; Με την ίδια λογική ίσως και η καθαριότητα με συνειδητότητα να είναι πιο αποτελεσματική. Μια δοκιμή πείθει πάντα.

 

 

Image by Freepik

 

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα