Αρχική Infotainment Ιδέες για ανακαίνιση μικρού σπιτιού

Ιδέες για ανακαίνιση μικρού σπιτιού

Το πρώτο βήμα για την διαδικασία ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς τι θέλετε να επιτύχετε, η ανανέωση του χώρου πέραν τον λόγων για ανακαίνιση είναι να προσεγγίσουμε τις ανάγκες σας και να δώσουμε λύσεις σε αυτές. Αν διαθέτετε ένα μικρό σπίτι και θέλετε να το ανακαινίσετε, είναι μεγάλη πρόκληση για τον μηχανικό που θα το αναλάβει. Θα πρέπει να εκμεταλλευτεί έξυπνα κάθε χώρο ,και τις ατέλειες ακόμα, ώστε να  το κάνει ιδανικό για εσάς. Εξάλλου, είναι υποκειμενικό το ιδανικό. Με τις πολύτιμες συμβουλές και την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα, θα φέρετε το σπίτι σας, μικρό ή μεγάλο, στα μέτρα σας. Δίνοντας την δέουσα βαρύτητα στις λεπτομέρειες, θα μετατρέψετε το σπίτι σας, στο καταφύγιο που αναζητάτε. Με έμφαση στην λειτουργικότητα- που είναι μάλιστα πιο σημαντική όταν οι χώροι είναι περιορισμένοι- αλλά και στο στυλ σας, θα ανανεωθεί ο χώρος σας και θα ομορφύνει η ζωή σας.

Για την μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης, χρειάζονται έξυπνες προτάσεις διαρρύθμισης και με τις κατάλληλες επιλογές από εσάς, θα βρείτε τι ταιριάζει στις ανάγκες και το στυλ σας.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τον χώρο σας, όσο μικρός και αν είναι, αλλά και τι θα πρέπει να αποφύγετε για να μην οδηγηθείτε σε αντίθετα αποτελέσματα.

  • ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ- ΕΙΣΟΔΟΣ: Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική. Μπαίνοντας σε έναν χώρο, είναι ωραίο να σου δημιουργείται μια αίσθηση ζεστασιάς και να τον αισθάνεσαι οικείο. Είναι η πρώτη και η τελευταία αίσθηση , για όποιον έρχεται ή φεύγει από το σπίτι σας. Είναι σαν να λέμε, ο καθρέφτης όλων των υπόλοιπων χώρων. Αξίζει της προσοχή ς σας καθώς με μικρές και προσεκτικές προσθήκες, μπορεί να γίνει υπέροχο το καλωσόρισμα του σπιτιού σας. Για παράδειγμα, με ένα όμορφο έπιπλο υποδοχής ( όπου εντέχνως κρύβετε όλα όσα αφήνουμε μπαίνοντας στο σπίτι, δηλαδή κλειδιά, τσάντες, πορτοφόλια, χαρτιά και άλλα) ή ένα φυτό ή ακόμη και  έναν έξυπνα σχεδιασμένο αρχιτεκτονικό φωτισμό, η είσοδος του σπιτιού, σας προϊδεάζει για έναν εξίσου όμορφο και αρμονικό υπόλοιπο χώρο.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαχωριστούν οι εσωτερικοί χώροι ενός σπιτιού, πολύ περισσότερο ενός μικρού σπιτιού, το οποίο μπορεί να υστερεί σε μέγεθος όχι όμως και σε δυνατότητες να γίνει όμορφο και λειτουργικό. Με τοίχους, έπιπλα όπως βιβλιοθήκες ή ραφιέρες, με πάνελ έγχρωμα ή διαφανή, με ribs ξύλινα, με ύφασμα ή με παραβάν. Είναι σημαντικό να τολμήσετε να αλλάξετε εξ’ ολοκλήρου την διαρρύθμιση του χώρου σας, αν είναι απαραίτητο για την βελτίωση της καθημερινότητάς σας. Άλλες πάλι φορές, πρέπει να πάρετε την απόφαση, να γκρεμίσετε ενδεχομένως έναν τοίχο, ώστε να δημιουργηθεί ενιαίος χώρος που θα κάνει το σπίτι να φαίνεται μεγαλύτερο. Εκεί είναι πραγματικά σημαντική η χρήση μικρών διαχωριστικών επίπλων που δεν θα πνίγουν τον χώρο, καθώς και η δημιουργία διαφορετικών επιπέδων- με σκαλοπάτια ή ψηλότερα έπιπλα. Άλλωστε καλή διαρρύθμιση συνεπάγεται και καλή οργάνωση του σπιτιού σας! Να δείχνουν οι χώροι, όσο μικροί και αν είναι, ότι βρίσκονται σε μία τάξη, ότι όλα είναι σε αρμονία μεταξύ τους και ο χώρος δεν ασφυκτιά.

  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΚΑΘ’ ΥΨΟΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΩΝ: Η εφαρμογή διαφορετικών επιπέδων αφ’ ενός διαχωρίζει τον χώρο δημιουργώντας την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου, αφ’ ετέρου εξοικονομεί χώρους αποθηκευτικούς. Δηλαδή, κατασκευάζοντας ένα υπερυψωμένο τμήμα μέσα στο σαλόνι σας, ο κάθε χώρος κάτω από αυτό μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος. Μπορεί να γίνει μια ντουλάπα ή βιβλιοθήκη ή κρεβάτι αν μιλάμε για υπνοδωμάτιο ή ακόμα και δημιουργώντας βιώσιμους χώρους όπως για παράδειγμα ένα γραφειάκι ή ένα mini δωμάτιο ή ένα μικρό βεστιάριο- τόσο χρήσιμο και βολικό για τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και όχι μόνο.
  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΚΑΛΑ: Το συναντάμε συχνά, είτε σε σπίτια στο κέντρο της πόλης όπου μικρότερα διαμερίσματα ενώνονται ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μιας οικογένειας, είτε σε μοντέρνα loft, είτε σε μονοκατοικίες στα προάστια των αστικών κέντρων και σε μικρότερες περιοχές. Πρόκειται για ένα λειτουργικό αλλά και διακοσμητικό στοιχείο μέσα στο σπίτι σας. Μπορεί να διαφοροποιείται σε σχήμα, σε μέγεθος, σε υλικό κατασκευής- να είναι ξύλινη, μεταλλική, μαρμάρινη. Μπορείτε να την στολίσετε με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες ή με αρχιτεκτονικό φωτισμό. Όμως μην ξεχνάμε τον χώρο κάτω από την σκάλα! Ανάλογα με το μέγεθός της ( αν είναι μικρή ή μεγαλύτερη) , με την διάταξή της (σε ευθεία ή κυκλική) , αν έχει πλατύσκαλο, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον «φαινομενικά» άχρηστο χώρο κάτω από αυτήν, φτιάχνοντας κάποιο ντουλάπι ή μια ραφιέρα ή ακόμη και γραφειάκι – όπως προαναφέραμε και στα υπερυψωμένα έπιπλα.
  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι σε όλους μας αρέσουν τα διακοσμητικά, οι κορνίζες τα βιβλία. Όμως, ειδικά σε ένα μικρό χώρο, μόνο κούραση θα σας φέρουν τόσο στην καθημερινή τακτοποίηση όσο και στην αισθητική σας. Είναι σημαντικό να μην μπουκώσει το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι, με όλα τα όμορφα πράγματα που έχετε. Πρέπει να επιλέξετε ποια ταιριάζουν, κάποια θα τα κρύψετε ή θα κάνετε ανά διαστήματα μικροαλλαγές. Πώς θα τακτοποιηθούν όμως όλα όσα πρέπει να απομακρυνθούν από την κοινή θέα; Με την πλήρη εκμετάλλευση του μικρού, ίσως και λιλιπούτειου σπιτιού σας. Ντουλάπια και ράφια όπου μπορείτε να φανταστείτε και να «κρύψετε». Στα σκαλοπάτια κάτω από τα κρεβάτια ή τους καναπέδες, στο δάπεδο ακόμα-αν υπάρχει τεχνητή διαβάθμιση ύψους και πολλαπλά επίπεδα. Με την προσεκτική μελέτη του χώρου, και κατόπιν συζήτησης μαζί σας, όσον αφορά τις επιθυμίες και τις δυνατότητές σας ( τόσο χωροταξικά , αλλά και οικονομικά ) , θα δοθούν οι λύσεις που ζητάτε. Εδώ οι ιδιοκατασκευές, θα σας λύσουν τα χέρια και έτσι όλα θα είναι στην θέση τους και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε το προσωπικό σας γούστο.
  • ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ: Είναι τόσο σημαντική η ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Ακόμα και στο σπίτι μας αναζητάμε αυτή την ισορροπία. Και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για την ανακαίνιση ενός μικρού σπιτιού. Εκεί και τα μικρά ακόμα λάθη και υπερβολές, μπορεί να διογκωθούν και να καταστρέψουν το αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αρμονία τόσο των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν – σε δάπεδα, έπιπλα, στην κουζίνα- ,των χρωμάτων στους τοίχους και σε όλα όσα βρίσκονται μαζί στον χώρο, αλλά και των μεγεθών. Δηλαδή, ένας πολύ μεγάλος καναπές ή μια εντυπωσιακή τεράστια τραπεζαρία, όχι μόνο δεν θα αναδειχθεί σε έναν μικρό χώρο αλλά θα εντείνει και ακόμα περισσότερο την αίσθηση του μικρού. Είναι σημαντικό να προσαρμοστούν οι επιθυμίες σας, με τις δυνατότητες του χώρου σας. Ένα μικρό σπίτι, προϋποθέτει πιο διακριτικές επιλογές. Άλλωστε, πλέον στην αγορά υπάρχουν τόσες που είναι σχεδόν απίθανο να μην βρείτε – και με την δική μα βοήθεια φυσικά- κάτι που να αντικατοπτρίζει αυτό που εσείς θέλετε. Επιπλέον, θα πρέπει όλα τα έπιπλα και αντικείμενα σε κάθε χώρο, να είναι της ίδιας κλίμακας μεγέθους, ώστε να μην διαταραχθεί η αρμονία αλλά και να μην δυσκολέψει η ζωή σας- δεν είναι δυνατόν στο σαλόνι ή στο υπνοδωμάτιο να μην μπορείτε να κινείστε με άνεση! Βέβαια η αρμονία δεν συνεπάγεται και μονοτονία. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ωραίο να τολμήσετε κάποιες εντάσεις, χωρίς να φτάσουμε σε σημείο αναρχίας και σύγχυσης.
  • ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΥΛ- ΓΩΝΙΕΣ: Όταν κάποιος αποφασίσει να ανακαινίσει ο σπίτι του, θέλει να το δει μετά το πέρας των εργασιών, ανανεωμένο. Αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται μονοπώλιο των μεγάλων και άνετων σπιτιών. Η πρόκληση είναι να αναδειχθούν γωνιές και διαφορετικά στυλ, σε ένα μικρό χώρο! Είναι ωραίο να συνδυάζονται διαφορετικές τάσεις πολλές φορές. Οι αντιθέσεις δίνουν την ψευδαίσθηση ότι αλλάζουμε χώρους, ενώ κινούμαστε σε μόνο λίγα τετραγωνικά. Ίσως όμως να είναι και Βατερλό. Εννοούμε ότι είναι θεμιτές οι διαφοροποιήσεις και το « mix and match “ , όμως δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε, γιατί στο τέλος θα φαίνεται ότι βάλαμε στον χώρο μας ότι μας περίσσεψε σαν να μην είχαμε πλάνο. Καλό είναι να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε μια αρχιτεκτονική τάση σε κάθε χώρο. Και αν αυτό που επιθυμείτε είναι το κάτι διαφορετικό, ίσως πρέπει να εστιάσετε στις μικρές γωνιές και στις λεπτομέρειες. Αυτές οι γωνιές, είτε τις δημιουργείτε τεχνητά δηλαδή με διαχωριστικά έπιπλα ή με την διαβάθμιση επιπέδων, είτε υπάρχουν έτσι και αλλιώς στο σπίτι, δικαιούνται της προσοχής και του ενδιαφέροντός σας. Εκεί μπορείτε να «χτίσετε» , με την ορθή καθοδήγηση των ειδικών, κάτι ξεχωριστό αλλά και πάλι αρμονικό στο σύνολό του. Έτσι ένα μικρό σπίτι, μπορεί να σας εκπλήξει πόσο λειτουργικό και όμορφο ταυτόχρονα μπορεί να είναι, αρκεί να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και με την σωστή κατεύθυνση πάντα.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

32,306ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,630ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,492ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Must Read

- Advertisement -
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.