Εν όψει των παγκόσμιων προκλήσεων και της διαρκώς αυξανόμενης πίεσης για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, η μεταλλευτική βιομηχανία έχει – έστω και καθυστερημένα – καταστεί κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση της πράσινης μετάβασης. Κι αυτό, καθώς για την επίτευξη της μετάβασης σε μια «πράσινη» οικονομία μηδενικών ρύπων, είναι απαραίτητη η στροφή σε καθαρές πηγές ενέργειας, κάτι που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές, οι οποίες βασίζονται εν πολλοίς στις ορυκτές πρώτες ύλες.
Ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος στηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και ανθεκτικότερους τομείς της ελληνικής βιομηχανίας. Αυτό διαφαίνεται και στις θετικές επιδόσεις που κατέγραψε το 2022, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη δυναμικότητα της χώρας να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και να ενισχύσει περεταίρω την οικονομία της.
Η αυξημένη ζήτηση για ορυκτά και μέταλλα, η οποία τροφοδοτήθηκε από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, την αυξανόμενη ζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ανάγκη περεταίρω ανάπτυξης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για το 2022 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ο κύκλος εργασιών του κλάδου αυξήθηκε κατά 12,5%, σε σύγκριση με το 2021. Επίσης, η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων αυξήθηκε κατά 3%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20% έναντι του 2021.
Όπως αναδεικνύει η έκθεση, το 2022 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και το κοινωνικό προϊόν του κλάδου. Ειδικότερα, οι μεταλλευτικές εταιρείες-μέλη του συνδέσμου αύξησαν το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για κοινωνικές δράσεις σε 4,6 εκατ. ευρώ, από 4,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+12,06%).
Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα στην πράξη
Ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου που υλοποίησαν σημαντικές κοινωνικές δράσεις το 2022, ξεχωρίζει η Ελληνικός Χρυσός, καθώς από το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από τα 30 μέλη του ΣΜΕ, το 31,3% αφορά τις κοινωνικές δράσεις της Ελληνικός Χρυσός. Συγκεκριμένα, η εταιρεία το 2022 προχώρησε σε επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 1.45 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 11,5% σε σχέση με το 2021, για την υλοποίηση 137 συνολικά έργων και δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας. Από αυτές τις δαπάνες, 1,1 εκατ. ευρώ (75%) επενδύθηκαν αποκλειστικά σε δράσις και έργα κοινωνικού χαρακτήρα εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.
Οι κοινωνικές επενδύσεις της εταιρείας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα που δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να αναπτυχθούν και στους ανθρώπους να ευημερήσουν.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί σήμερα περί τους 1.500 εργαζόμενους, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα της περιοχής και συμμετέχοντας ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής. Παράλληλα, με επενδύσεις που μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 1,3 δις. δολάρια συνολικά και με τις πρόσθετες επενδύσεις 1,9 δις. δολάρια που προγραμματίζει τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία λειτουργεί ως καταλύτης για την κοινωνικοοικονομική ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη, αποτελώντας τον βασικό «αιμοδότη» της περιοχής.