Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold, στη Χαλκιδική βρίσκεται σε κομβικό σημείο για να εισέλθει στην φάση της πλήρους ανάπτυξής της, και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός της εταιρείας δείχνει την σπουδαία προοπτική της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Μέχρι σήμερα η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ. Έχει αποφέρει έσοδα 375 εκατ. ευρώ από φόρους. Οι εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί είναι της τάξεως των 747 εκατ. ευρώ, οι μισθοί και τα επιδόματα που έχουν καταβληθεί είναι 348 εκατ. ευρώ. Έλληνες προμηθευτές έχουν εισπράξει 892 εκατ. ευρώ, ενώ η τοπική οικονομία ενισχύθηκε σημαντικά. Αφενός από τα 130 εκατ. ευρώ των συμβάσεων που έχουν συνάψει εργολάβοι και προμηθευτές της Χαλκιδικής, και αφετέρου από άλλα 22 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί στην περιοχή για έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, το περιβάλλον. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, το 90% των οποίων (9 στους 10) είναι κάτοικοι του δήμου Αριστοτέλη.
Οι επενδύσεις που έχουν γίνει αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ενεργά μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών -τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί από την Ελληνικός Χρυσός και βρίσκονται και τα δύο σε φάση παραγωγής- καθώς και σε κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των Σκουριών, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 50%.
Σήμερα, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τον πλανήτη και την χώρα μας εν μέσω της πανδημικής κρίσης, οι μεγάλες επενδύσεις – και δη οι απευθείας ξένες επενδύσεις που εισάγουν καινούρια κεφάλαια στην χώρα – έρχονται περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο ως απόλυτη ανάγκη.
Η πανδημία ανέδειξε, επιπλέον, την ανάγκη η χώρα μας να στραφεί στρατηγικά στην βιομηχανία και εν γένει σε παραγωγικές δραστηριότητες, που ενισχύουν καθοριστικά το ΑΕΠ και την απασχόληση.
Ο μεταλλευτικός κλάδος αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς, μία σταθερή δύναμη που με υπευθυνότητα και καινοτομία, στάθηκε όρθια, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και παράγοντας αξία για τις κατά τόπους εθνικές και τοπικές οικονομίες.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο.