spot_imgspot_img
ΑρχικήInfotainmentΕλληνικός Χρυσός: Ολοκληρώθηκε έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Ελληνικός Χρυσός: Ολοκληρώθηκε έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Η Ελληνικός Χρυσός από την πρώτη ημέρα έναρξης της δραστηριοποίησής της στην βορειοανατολική Χαλκιδική λειτουργεί έχοντας ως βασικό γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Σχεδιάζει, λοιπόν, και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στη χώρα μας, στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και με σεβασμό απέναντι τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω έργο έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, με στόχο να επιστρέψει η περιοχή σε άρτια και λειτουργική κατάσταση στην τοπική κοινωνία για κάθε χρήση.

Πρόσφατα, επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση της πλήρης αποκατάστασης και εξυγίανσης ενός μέρους αυτού του ευρύτερου έργου, του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα.

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό και δύσκολο έργο, εφόσον η περιοχή των περίπου 32 στρεμμάτων ήταν για αρκετά χρόνια επιβαρυμένη από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ο εν λόγω χώρος βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας και σύμφωνα με τα ιστορικά διαθέσιμα στοιχεία χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του  ’80 ως ένας υπαίθριος χώρος απόθεσης μεταλλευτικών υλικών. Σκοπός του έργου ήταν να απομακρυνθεί, να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο παλαιός χώρος απόθεσης έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί επανεγκατάσταση της βλάστησης και κατά συνέπεια να αναβαθμιστεί το τοπίο.

Από τη στιγμή που ανέλαβε το έργο, η Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε να εκτελεί εκτενείς εργασίες αποκατάστασης και εξυγίανσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2021. Πρώτα από όλα, απομακρύνθηκαν τα συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη, τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα για την ασφαλή περιβαλλοντικά αποθήκευσή τους. Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την επαναφορά του τοπίου σε φυσική κατάσταση. Στο πλαίσιο του τελικού σταδίου της αποκατάστασης, φυτεύτηκαν 3.700 ενδημικά φυτά που προήλθαν από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επανεγκατάσταση της βλάστησης.

Οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός συνεχίζονται για την επαναφορά των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, στην πρότερή τους κατάσταση, πάντοτε στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, με στόχο την περιβαλλοντική αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, έχει υλοποιήσει μία σειρά έργων. Αυτά, είναι τα εξής:

Αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα

Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων, για την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την απομάκρυνση και επεξεργασία 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 έχουν καθαριστεί περί τα 160 στρέμματα της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων, με τις εργασίες να συνεχίζονται, με σκοπό η έκταση να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μελλοντικά από την τοπική κοινωνία.

Αξιοποίηση παλαιού χώρου Φιρέ στο Στρατώνι

Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι στείρων υλικών τα οποία παρέμεναν εκεί για δεκαετίες. Στη συνέχεια, αξιοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για κατασκευαστικές εργασίες στα μεταλλεία.

Αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης «Καρακόλι»

Η θέση «Καρακόλι» στο Στρατώνι, μια περιοχή στην οποία είχαν αποτεθεί στερεά κατάλοιπα από την κατεργασία μεταλλευμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί πλέον μελέτη περίπτωσης για σπουδαστές του αντικειμένου του περιβάλλοντος.

Μετατροπή παλιού χώρους απόθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

Η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη. Το εν λόγω πρόγραμμα παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.


- Advertisement -

Must Read