Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΓυναίκαWomen in Health: Οι γυναίκες στην ιστορία της Ιατρικής

Women in Health: Οι γυναίκες στην ιστορία της Ιατρικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σκεφτόμαστε όλες τις γυναίκες που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην ιστορία της Ιατρικής.
Οι γυναίκες είχαν πάντα κεντρική θέση στην ιστορία της ιατρικής. Υπήρξαν γιατροί, νοσοκόμες, μαίες, ακτιβίστριες και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας. Οι γυναίκες εργάστηκαν για τη θεραπεία των ασθενών, τη μελέτη των ασθενειών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Πολλοί δεν γνωρίζουν την εξαιρετική συμβολή των γυναικών στην άσκηση της ιατρικής, μερικές από αυτές περισσότερα από εκατό χρόνια πριν και άλλες πιο πρόσφατα. Εσείς γνωρίζατε ότι αυτά τα ιατρικά επιτεύγματα είναι κατορθώματα γυναικών;

Περὶ τῶν γυναικείων παθῶν τῆς μἠτρας
Η Μητροδώρα (3ος ή 4ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αθηναία γιατρός και συγγραφέας του αρχαιότερου ιατρικού κειμένου που είναι γνωστό ότι έχει γραφτεί από γυναίκα. Η ιατρική πραγματεία της καλύπτει αρκετές περιοχές της ιατρικής και της γυναικολογίας.

Πολλές είναι οι αναφορές σε αυτό το έργο από άλλους ιατρικούς συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, ενώ μεταφράστηκε και κυκλοφορούσε στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Σύγχρονη ιατρική σύριγγα
Η Letitia Mumford Greer δημιούργησε τη σύριγγα όπως την ξέρουμε σήμερα το 1899, η οποία επέτρεπε τη χρήση με το ένα χέρι. Πριν από αυτό οι σύριγγες απαιτούσαν τη χρήση δύο χεριών.

Πολώνιο και ράδιο
Η πολωνή μαθηματικός και επιστήμονας Marie Curie συνεργάστηκε με τον σύζυγό της Pierre για να ανακαλύψουν δύο χημικά στοιχεία του περιοδικού πίνακα: το πολώνιο και το ράδιο. Το σημαντικό αυτό εύρημα έδειξε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της ραδιενέργειας και των βαρέων στοιχείων του περιοδικού πίνακα και οδήγησε σε μεγάλη πρόοδο στην ιατρική.

Πιο συγκεκριμένα, άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη των ακτίνων Χ, οι οποίες επέτρεψαν τη χρήση εσωτερικών εικόνων για τη διάγνωση χωρίς την ανάγκη ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, και την ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Marie και η κόρη της Irene μετέφεραν κινητά μηχανήματα ακτίνων Χ και ακτινολογικές μονάδες στη γραμμή του μετώπου, γεγονός που επέτρεψε την περίθαλψη περισσότερων από ένα εκατομμύριο τραυματισμένων στρατιωτών.

Η Curie κέρδισε το βραβείο Νομπέλ Φυσικής το 1903 και ένα ακόμη στη Χημεία το 1911, η πρώτη και μοναδική γυναίκα που τιμήθηκε δύο φορές. Το Ινστιτούτο Curie στο Παρίσι, το οποίο ίδρυσε το 1920, εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα μια σημαντική εγκατάσταση έρευνας για τον καρκίνο.

Βακτήριο πυρετού Undulant
Η αμερικανίδα μικροβιολόγος Alice Evans ανακάλυψε βακτήρια που ζούσαν στο ακατέργαστο γάλα και προσβάλλουν ανθρώπους και ζώα. Η επιστημονική και η ιατρική κοινότητα αρχικά χλεύασαν το έργο της, μέχρι που ένας άλλος επιστήμονας το πρότεινε αργότερα. Η ανακάλυψή της οδήγησε τελικά στην παστερίωση του γάλακτος για την πρόληψη της νόσου.

Κλίμακα Apgar
Η Virginia Apgar είναι διάσημη για την εφεύρεση της κλίμακας Apgar, ενός ζωτικής σημασίας τεστ που υιοθετήθηκε γρήγορα από τους γιατρούς για να ελέγξουν αν τα νεογέννητα μωρά χρειάζονταν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Είναι υπεύθυνη για τη σημαντική μείωση των ποσοστών βρεφικής θνησιμότητας και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για την αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης των νεογνών κατά τα πρώτα λεπτά της ζωής τους.

Θεραπεία μηνιγγίτιδας
Η Dr Hattie Alexander κέρδισε διεθνή αναγνώριση για την ανάπτυξη της πρώτης αποτελεσματικής θεραπείας για την κάποτε θανατηφόρα μηνιγγίτιδα, μια κοινή παιδική ασθένεια. Η θεραπεία εξάλειψε ουσιαστικά σχεδόν όλη τη βρεφική θνησιμότητα από αυτή τη νόσο.

Το 1964 εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, μια από τις πρώτες γυναίκες που ηγήθηκαν εθνικής ιατρικής ένωσης.

Δομή της πενικιλίνης και της ινσουλίνης
Η Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin προώθησε την τεχνική της κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της δομής των βιομορίων, η οποία έγινε απαραίτητη για τη δομική βιολογία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών ανακαλύψεών της είναι η επιβεβαίωση της δομής της πενικιλίνης και της δομής της βιταμίνης Β12, για την οποία το 1964 έγινε η τρίτη γυναίκα που κέρδισε το Νομπέλ Χημείας.

Η Hodgkin ανακάλυψε επίσης τη δομή της ινσουλίνης το 1969, ύστερα από 35 χρόνια έρευνας.

Χαρτογράφηση του προμετωπιαίου φλοιού
Η Dr Patricia Goldman-Rakic είναι γνωστή για το έργο της στη χαρτογράφηση του προμετωπιαίου φλοιού, η οποία επέφερε νέες γνώσεις σχετικά με τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου.

Η έρευνά της εμβάθυνε την κατανόηση της νόησης, του σχεδιασμού και της εργαζόμενης μνήμης σε ασθένειες όπως οι σχιζοφρένεια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

HIV ως αιτία του AIDS
Η παριζιάνα επιστήμονας Francoise Barré-Sinoussi είναι διάσημη για την ανακάλυψη του HIV ως αιτία της ασθένειας της ανοσοανεπάρκειας, του AIDS. Το 2008, η Barré μαζί με τον Luc Montaigner ανακάλυψαν ότι ο HIV επιτίθεται στα λεμφοκύτταρα, ένα κύτταρο του αίματος που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το ζωτικής σημασίας έργο της έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που είναι θετικοί στον ιό HIV να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή. Σήμερα είναι καθηγήτρια Ιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ και κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ιατρικής για τις έρευνές της πάνω στον ιό HIV.

πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα