Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΓυναίκαΟμοσπονδία αισθητικών: Οι συστάσεις για την αποφυγή «θεραπειών» απάτης

Ομοσπονδία αισθητικών: Οι συστάσεις για την αποφυγή «θεραπειών» απάτης

«Τα εργαστήρια αισθητικής ανήκουν στις εποπτευόμενες από το Υπουργείο Υγείας και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδίας Αισθητικών (ΟΣΕΔΑΕ).

Η ΟΣΕΔΑΕ είναι ο επίσημος εκπρόσωπος των αισθητικών κοσμητολογων, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικά υπεύθυνων για τη λειτουργία των εργαστηρίων αισθητικής και των πολυδύναμων μονάδων αισθητικής, δίαιτας και άσκησης.

«Με βάση τη νομοθεσία, είναι τα μοναδικά [τα εργαστήρια αισθητικής] μαζί με τις Πολυδύναμες Μονάδες Αισθητικής, Δίαιτας και Άσκησης, υπεύθυνα για την παροχή υπηρεσιών αισθητικής, συγκεκριμένα: αισθητική προσώπου (βαθύς καθαρισμός, ενυδάτωση, εξισορρόπηση τύπου δέρματος), αισθητική σώματος (απίσχναση, αντιμετώπιση κυτταρίτιδας, μάλαξη), προσωρινή και μόνιμη αποτρίχωση (βιοχημική, ηλεκτρική, Laser), ημιμόνιμο και απλό μακιγιάζ. Η ΟΣΕΔΑΕ παρακολουθεί το μπαράζ δημοσιεύσεων με παραπλανητική αναφορά σε “κέντρα αισθητικής”, το οποίο συνοδεύεται από περιεχόμενο όπου δεν αναφέρεται σε εργαστήρια αισθητικής ούτε σε επαγγελματίες αισθητικούς κοσμητολόγους, αλλά αναγράφει “η επιχειρηματίας είχε τοποθετήσει κάμερες στην αίθουσα που εφάρμοζε Laser… πόλεμος για λίστες πελατών… παριστάνοντας τον ιατρό εφάρμοζε θεραπείες λεύκης,… εξαπάτησε συνταξιούχο αστυνομικό αποσπώντας 30.000 ευρώ.. πουλούσαν botox στην τιμή των 99 ευρώ… “», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ΟΣΕΔΑΕ, τα δημοσιεύματα δεν σχετίζονται με εργαστήρια αισθητικής και ζητά την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και της φήμης και αξιοπιστίας των εργαστηρίων αισθητικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία καταγγέλλει όλες τις πρακτικές αντιποίησης του επαγγέλματος του αισθητικού και τονίζει ότι:

Στα Εργαστήρια Αισθητικής τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και δεοντολογίας, ενώ ο πελάτης χαίρει άκρας εμπιστευτικής και ατομικής μεταχείρισης.

Η κοστολόγηση των υπηρεσιών στα Εργαστήρια Αισθητικής είναι πολύ λογική και προσιτή, καθώς δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες συναφείς υπηρεσίες υγείας όπως της εργοθεραπείας και της φυσικοθεραπείας.

Δεν τηρείται λίστα πελατολογίου χωρίς την εγγραφή συναίνεση του πελάτη και δεν αξιοποιείται για καταχρηστική διαφήμιση.

Δεν εφαρμόζονται πράξεις ιατρικής πάρα μόνο εφόσον υφίσταται συστέγαση εργαστηρίου αισθητικής και ιατρείου.

«Η ΟΣΕΔΑΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Κοσμητολογίας, ένα επάγγελμα υγείας, νομικά κατοχυρωμένο ήδη από το 1969 όπου όμως συχνά αντιποιειται από άτομα που ασκούν μαύρη εργασία σε οικίες, ανειδίκευτους, βοηθούς, τεχνίτες, άλλους επαγγελματίες υγείας αλλά και επιχειρηματίες που θεωρούν ότι με την προσθήκη ενός ΚΑΔ μπορούν να έχουν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα στην επιχείρησή τους παροχές αισθητικής, καθαρά για λόγους κερδοσκοπικούς, θεωρώντας ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να το απαγορεύει. Οι καταναλωτές βρίσκονται αίολοι, καθώς κατακλύζονται από διαφημίσεις με προσφορές ευτελείας και φυσικά μένουν δυσαρεστημένοι με κίνδυνο απώλειας της περιουσίας και της υγείας τους», τονίζεται.

Η ΟΣΕΔΑΕ συνιστά στους καταναλωτές να ζητούν πάντοτε να δουν την άδεια λειτουργίας του χώρου όπου επισκέπτονται, να ζητούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αισθητικού από τον επιστημονικά υπεύθυνο αισθητικό και να μη δέχονται υπηρεσίες αισθητικής αν δεν τους επιδειχθεί άδεια λειτουργίας υπογεγραμμένη από τη Γενική Διευθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και όχι του Δήμου ή της ΔΟΥ. Είναι αναγκαίο επίσης να αναφέρουν οι πολίτες τις περιπτώσεις όπου πέφτουν θύματα παραπλάνησης και δέχονται υπηρεσίες αισθητικής από ακατάλληλο χώρο.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, σε περίπτωση διαπίστωσης παροχής υπηρεσιών αισθητικής από μη αδειοδοτημένο χώρο να καταγγέλλουν την επιχείρηση στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή www.efpolis.gr, 1520@efpolis.gr αλλά και στην Ομοσπονδία μας, στο info@osedae.gr και το 2103213921. Σας περιμένουμε στα Εργαστήρια Αισθητικής ενόψει των γιορτών για να σας φροντίσουμε με την ύψιστη ασφάλεια!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας 

Διαβάστε Ακόμα