Τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και διαθέτουν αποδεδειγμένη δράση για την προστασία της επιδερμίδας είναι απαραίτητα στο καθημερινό μας τραπέζι.
Αυτά είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι το καρότο, η ντομάτα, το καρπούζι αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Τα ζωηρόχρωμα αυτά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο, και έχουν αντηλιακή δράση, ενώ μάλιστα προσφέρουν υψηλό δείκτη προστασίας.
Στην κατηγορία των τροφίμων που ασκούν προστατευτική δράση απέναντι στον ήλιο ανήκουν και τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι το ταχίνι, το φιστικοβούτυρο και άλλα αλείμματα από ξηρούς καρπούς.
Το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι) περιέχουν συστατικά όπως η τοκοφερόλη, φαινολικά σύμπλοκα, σησαμίνη και σεσαμολίνη, που εμφανίζουν έντονη δράση έναντι της οξείδωσης, προστατεύοντας τον οργανισμό και την επιδερμίδα από τη δράση οξειδωτικών ενώσεων, σύμφωνα με το Shape.gr. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο επαναξιολόγησαν ερευνητικά δεδομένα που συσχετίζουν την κατανάλωση σoυσαμιού και προϊόντων του με συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης του οξειδωτικού στρες. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι αναφέρονται στην κατανάλωση ενός τροφίμου και όχι στη δράση ενός φαρμάκου.
Τα αντιοξειδωτικά και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα προστατεύουν τον οργανισμό και το δέρμα “από μέσα” Ωστόσο, δεν αντικαθιστούν το αντηλιακό, αφού με τη σωστή επιλογή της προστασίας και χρήση δημιουργεί μια προστατευτική ασπίδα για το δέρμα σου απέναντι στην ακτινοβολία του ήλιου.