Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓυναίκαΕμμηνόπαυση: Οι αλλαγές στην εμφάνιση

Εμμηνόπαυση: Οι αλλαγές στην εμφάνιση

.

Η εμμηνόπαυση σημαίνει το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες αποτυπώνονται και στην εικόνα των γυναικών που περνούν αυτό το «φράγμα».

Ωστόσο, ταυτόχρονα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής για τη γυναίκα, η οποία στις μέρες μας μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημάδια της γήρανσης με τη συμβολή της επιστήμης. Επίσημα, η εμμηνόπαυση ξεκινά ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας και μπορεί να συνεπάγεται αισθητές αλλαγές στην εμφάνισή της, κυρίως λόγω των ορμονικών μεταβολών που συντελούνται στον οργανισμό. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να αρχίσουν ήδη από την περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση, αφορούν κατά κύριο λόγο στο δέρμα και γίνονται εμφανείς τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα.

Η υγιεινή ζωή, με σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της εμμηνόπαυσης στην υγεία και την εικόνα. Παράλληλα, η Πλαστική/Αισθητική Χειρουργική, παρέχει λύσεις που συμβάλουν στη διατήρηση μιας πιο νεανικής εμφάνισης, βελτιώνοντας την ψυχολογία, η οποία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά υπό τα νέα δεδομένα. Πρόκειται για μεθόδους που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων όταν αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί, αλλά και στην πρόληψή τους.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να αφήσει έντονο αποτύπωμα στην εμφάνιση της γυναίκας, το οποίο είναι ορατό στο δέρμα, τα μαλλιά, τους ιστούς, αλλά και τη συσσώρευση λίπους. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να αποκαταστήσουν την εικόνα μας. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν ενέσιμες θεραπείες, μηχανήματα λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων, αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις για πιο έντονα προβλήματα. Μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Αφυδάτωση και χαλάρωση

Στην εμμηνόπαυση, το δέρμα χάνει μέρος της ικανότητας να συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται. Παράλληλα, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται στον οργανισμό, μειώνεται και η παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα το δέρμα γίνεται πιο λεπτό.

Οι θεραπείες που στοχεύουν στην ενυδάτωση και τόνωση του δέρματος, μπορούν να εφαρμοστούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση. Γίνονται με την έγχυση ενέσιμων υλικών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, δηλαδή με μεσοθεραπεία, ενώ η τόνωση μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση των ειδικών μηχανημάτων, όπως λέιζερ και ραδιοσυχνότητες.

Δυσχρωμίες

Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής της γυναίκας. Έτσι, μπορεί να εμφανιστούν σκουρόχρωμες κηλίδες ή και μεγαλύτερες περιοχές στο δέρμα του προσώπου, των χεριών, του λαιμού ή του ντεκολτέ.

Η αντιμετώπιση των βλαβών (δυσχρωμίες), οι οποίες είναι αποτέλεσμα της παραγωγής μεγαλύτερης από τη φυσιολογική ποσότητας μελανίνης, γίνεται με μηχανήματα λέιζερ, τα οποία, για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούν να συνδυαστούν με ενέσιμες θεραπείες.

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα

Καθώς τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών μειώνονται, μπορεί να εμφανιστεί ανεπιθύμητη τριχοφυΐα κάτω από το πηγούνι, κατά μήκος της γνάθου ή πάνω από τα χείλη. Η αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων λέιζερ. Όπως εξηγεί η ειδικός, η παρέμβαση πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατό, καθώς συχνά οι τρίχες αναπαράγονται, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια της θεραπείας.

Αδύναμα μαλλιά

Η μείωση των οιστρογόνων έχει επιπτώσεις και στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς η τρίχα αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό, γίνεται πιο λεπτή και σπάει εύκολα, ενώ όσες πέφτουν δεν αντικαθίστανται τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν. Για την ενδυνάμωση των μαλλιών εφαρμόζονται ενέσιμες θεραπείες και PRP (Platelet Rich Plasma). Σε περίπτωση που συνυπάρχει κάποια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων, γίνεται PRP με αυξητικούς παράγοντες, συμβάλλοντας στη διατήρηση του τριχωτού της κεφαλής και της ποιότητάς του, αλλά και επιτυγχάνοντας αναπαραγωγή των τριχών που χάνονται.

Ρυτίδες και κενά

Σύμφωνα με μελέτες, το γυναικείο δέρμα χάνει περίπου το 30% του κολλαγόνου του κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης. Στη συνέχεια, η πτώση είναι σταδιακή, με ετήσια απώλεια περίπου 2% για τα επόμενα 20 χρόνια. Η απώλεια κολλαγόνου έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ρυτίδων και κενών, ενώ οι ρυτίδες που προϋπάρχουν γίνονται πιο έντονες.

Οι ρυτίδες έκφρασης αντιμετωπίζονται με μεσοθεραπείες, αλλά και βουτουλινική τοξίνη (μπότοξ). Στην περίπτωση των βαθιών ρυτίδων και των κενών, που δημιουργούνται από έλλειμμα όγκου, εφαρμόζονται η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους, δηλαδή μεταφορά λίπους από το ίδιο το σώμα, ή έγχυση υαλουρονικού οξέος. Όλες οι παραπάνω θεραπείες διενεργούνται στο ιατρείο, χωρίς αναισθησία.

Αύξηση βάρους

Κατά την εμμηνόπαυση αυξάνεται η πιθανότητα για συσσώρευση λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και των μηρών και των γλουτών, ενώ, με την αύξηση της ηλικίας, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους γίνεται πιο δύσκολη. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η λιπογλυπτική, μια εξέλιξη της συμβατικής λιποαναρρόφησης, με μόνιμο αποτέλεσμα. Κατά την εφαρμογή της μεθόδου, λαμβάνεται λίπος από τις περιοχές όπου περισσεύει και -μετά από ειδική επεξεργασία- τοποθετείται σ’ εκείνες όπου υπάρχει έλλειμμα, σμιλεύοντας έτσι το σώμα. H μέθοδος εφαρμόζεται σε νοσοκομείο με τοπική- περιοχική αναισθησία μόνον ή σε μεγάλες περιοχές με συμπαράσταση αναισθησιολόγου.

Αλλαγές στους μαστούς

Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται δραστικά και το σύστημα παραγωγής γάλακτος αρχίζει να «απενεργοποιείται», ο αδενικός ιστός του μαστού συρρικνώνεται. Έτσι γίνεται λιγότερο πυκνός και με περισσότερο λίπος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας δεν είναι τόσο «γεμάτο» όσο στο παρελθόν, ενώ αλλαγές μπορεί να παρουσιαστούν και στο μέγεθός του. Για την αντιμετώπιση των αλλαγών στο μαστό, μπορεί να γίνει σμίκρυνση και ανόρθωσή του, με τη χρήση ενθέματος ή όχι. Οι επεμβάσεις αυτές εφαρμόζονται σε νοσοκομείο, υπό γενική αναισθησία και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Έσω επιφάνεια βραχιόνων και μηρών

Το πιο συχνό αισθητικό πρόβλημα στο σώμα μετά την εμμηνόπαυση είναι η χαλάρωση στην έσω επιφάνεια βραχιόνων και μοιρών. Θεωρούνται από τις πιο «δύσκολες» περιοχές, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανίσουν χαλάρωση, ακόμη και αν κανείς γυμνάζεται και τρέφεται σωστά. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν λύσεις, με τη χρήση μηχανημάτων, νημάτων ή ακόμα και με χειρουργική επέμβαση, σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι έντονο.

Αιδοίο και κόλπος

Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να κάνουν τους ιστούς του αιδοίου και της επένδυσης του κόλπου να γίνουν λεπτότεροι, ξηρότεροι και λιγότερο ελαστικοί ή εύκαμπτοι, μια κατάσταση γνωστή ως «αιδοιοκολπική ατροφία».

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και τη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόοδος της επιστήμης παρέχει την επιλογή συγκεκριμένων επεμβάσεων: Tης αιδοιοπλαστικής και της νεαροποίησης του κόλπου. Η αιδοιοπλαστική γίνεται με χειρουργικό λέιζερ, επιτυγχάνοντας σμίκρυνση και βελτίωση των χειλέων του κόλπου, δίνοντας καλύτερο σχήμα, σε μία συνεδρία. Η νεαροποίηση του ιστού του κόλπου γίνεται με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, με το ίδιο αποτέλεσμα. Για τη θεραπεία απαιτούνται μία ή περισσότερες συνεδρίες. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο, με τοπική αναισθησία ή μέθη, αντίστοιχα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα