Στην διαπίστωση ότι η η ακρόαση ρυθμικής μουσικής διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην συναισθηματική βελτίωση σε διάστημα δύο εβδομάδων προχωρά μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Positive Psychology».
Πρόκειται για μια μελέτη του 2013, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή ανέφεραν ότι η μουσική με γρήγορο ρυθμό τους βοήθησε να αισθάνονται καλύτερα και πιο ενεργητικοί. Συγκεκριμένα η μουσική είναι μια μορφή τέχνης και πολιτιστικής έκφρασης που συνοδεύει την ανθρωπότητα για περισσότερα από 40.000 χρόνια. Από το αρχαίο φλάουτο μέχρι τη σύγχρονη ηλεκτρική κιθάρα, η μουσική έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην ιστορία διαφόρων λαών και έχει εμπλουτίσει τη ζωή τους σε κάθε στιγμή και τόπο. Σήμερα η μουσική είναι πιο κοντά από ποτέ, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις που μας επιτρέπουν να την ακούμε και να την βιώνουμε κάθε στιγμή και παντού. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί ψυχικής και συναισθηματικής υγείας σημειώνουν ότι η μουσική έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση. Μπορεί να μας ηρεμήσει, να μας φτιάξει τη διάθεση ή να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό άγχος.
Ακόμα η μουσικοθεραπεία είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων, από το άγχος και τον σωματικό πόνο μέχρι τις νευρολογικές διαταραχές. Σύμφωνα με την Ένωση Μουσικοθεραπείας της Αμερικής, (American Music Therapy Association), αυτή η μέθοδος έχει αποτέλεσμα στη θεραπεία ατόμων με ασθένειες όπως η άνοια και το Πάρκινσον, μειώνοντας τα συμπτώματα άγχους και στρες και βοηθώντας στην ανάκτηση της μνήμης και των νευρολογικών λειτουργιών.
Αυτή η θεραπεία βοηθά επίσης στην ανακούφιση του σωματικού πόνου, καθώς η μουσική έχει την ικανότητα να ηρεμεί το σώμα και να δημιουργεί ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Η μουσική με την δύναμή της έχει την ικανότητα να μας προσφέρει στιγμές ψυχικής ηρεμίας και μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση μιας υγιούς συναισθηματικής κατάστασης. Οι ειδικοί προτείνουν στον καθένα να βρει τη μουσική που ταιριάζει στην ψυχή του και να την ακούσει όποτε χρειάζεται μια στιγμή χαλάρωσης.
Πηγή:ertnews.gr