Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΈχουμε αναμνήσεις από την ηλικία των 2,5 ετών, λένε ερευνητές

Έχουμε αναμνήσεις από την ηλικία των 2,5 ετών, λένε ερευνητές

.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο άνθρωπος καταγράφει μνήμες τις οποίες μπορεί να επαναφέρει αργότερα στην ζωή του από την ηλικία των 3,5 ετών.Ερευνητές του Πανεπιστημίου Memorial στον Καναδά πραγματοποίησαν μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι οι παιδικές αναμνήσεις αρχίζουν να σχηματίζονται από την ηλικία των 2,5 ετών.

«Οι άνθρωποι θυμούνται πολύ πολλά πράγματα από όταν βρίσκονταν στην ηλικία των δύο ετών αλλά απλά δεν το αντιλαμβάνονται. Ο τρόπος για να φτάσεις πιο πίσω στις αναμνήσεις κάποιου είναι να τους ρωτήσεις ποια είναι η παλαιότερη ανάμνηση που μπορούν να πουν και όταν το κάνουν να τους ζητήσεις να σου πουν μερικές ακόμη έστω και μεταγενέστερες. Ξαφνικά αρχίζουν να θυμούνται αναμνήσεις που πάνε πίσω ακόμη και ένα έτος από αυτή που την ανάμνηση που θεωρούσαν ως παλαιότερη. Στην έρευνα μας διαπιστώσαμε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι είχαν λάθος χρονολόγηση των γεγονότων και ανέφεραν μνήμες θεωρώντας ότι ήταν σε ηλικία τριών ετών όταν συνέβησαν αυτά που περιγράφουν ενώ στην πραγματικότητα ήταν δύο ετών» αναφέρει η δρ. Κάρολ Πίτερσον, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «τηλεσκόπηση» και είναι η τάση να κοιτάζεις μέσα από κάποιου είδους «φακό» όταν σκέφτεσαι κάποιο γεγονός που συνέβη πριν από πολλά έτη. «Όσο πιο μακρινή είναι μια ανάμνηση τόσο πιο πολύ επιδρά το φαινόμενη της τηλεσκόπησης και σου φαίνεται ότι συνέβη πιο κοντά χρονικά από όταν συνέβη στην πραγματικότητα. Η έρευνα μας δείχνει ότι πώς είτε καλούνται παιδιά είτε ενήλικες να θυμηθούν κάτι μετά την ηλικία των 4,5 ετών οι αναμνήσεις χρονικά είναι ξεκάθαρες, το πρόβλημα της σύγχυσης δημιουργείται στις αναμνήσεις που έχει κάποιος από την ηλικία των 3-3,5 ετών» αναφέρει η Πίτερσον.

Πηγή: naftemporiki.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα