Προειδοποίσηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952
  • Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 16:45
  • By
  • Υγεία

Στα γονίδια (και) ο αλτρουϊσμός

Στα γονίδια (και) ο αλτρουϊσμόςΜία γενετική μεταλλαγή μπορεί να σχετίζεται με τον αλτρουισμό, το ανιδιοτελές νοιάξιμο για την ευεξία των άλλων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο δρ Μάρτιν Ρόιτερ και οι συνεργάτες του, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία, ανακάλυψαν ότι

οι άνθρωποι με μια συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου COMT δίνουν σχεδόν πάντοτε διπλάσια χρήματα σε κοινωφελείς σκοπούς απ’ ό,τι όσοι διαθέτουν άλλη μεταλλαγή του ίδιου γονιδίου.

Το γονίδιο COMT περιέχει τις «οδηγίες» για την παραγωγή ενός ενζύμου το οποίο δρα στην ντοπαμίνη (σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα) και σε άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου.

Υπάρχουν δύο μεταλλαγές του γονιδίου αυτού: η COMT-Val και η COMT-Met. Οι μεταλλαγές αυτές εμφανίζονται με την ίδια περίπου συχνότητα στους ανθρώπους. Ωστόσο, η ύπαρξη της μεταλλαγής COMT-Val έχει ως αποτέλεσμα το παραγώμενο ένζυμο να είναι τέσσερις φορές πιο δραστικό στην ντοπαμίνη και στις άλλες ουσίες.

Στην νέα μελέτη, ο δρ Ρόιτερ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να συγκεντρώσουν χρήματα και να επιλέξουν εάν και τι ποσόν θα διέθεταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Όσοι εθελοντές έφεραν τη μεταλλαγή COMT-Val είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δωρίσουν τα χρήματα που συγκέντρωναν απ’ ό,τι οι εθελοντές με την μεταλλαγή COMT-Met.

Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του αλτρουισμού και ενός συγκεκριμένου γονιδίου.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Κοινωνική, Γνωστική & Συναισθηματική Νευροεπιστήμη» (SCAN).


Πηγή:tanea.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.