Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952
  • Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 17:13
  • By
  • Υγεία

Εντερικά βακτήρια κατά της παχυσαρκίας

Εντερικά βακτήρια κατά της παχυσαρκίαςΗ απώλεια βάρους μετά από βαριατρική επέμβαση μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε αλλαγές στους μικροοργανισμούς του εντέρου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με

στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Μελέτη που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι η επέμβαση προκαλεί την αποίκιση του εντέρου με διάφορα είδη βακτηρίων. Η μεταφορά δείγματος των βακτηρίων αυτών σε υγιή ποντίκια προκάλεσε ταχεία απώλεια βάρους, χωρίς βαριατρική επέμβαση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ωστόσο σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν μπορούν ακόμη να εξηγούν τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους.

Στο γαστεντερικό σύστημα των παχύσαρκων ατόμων παρατηρούνται διαφορετικά βακτήρια σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Και στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη για την απώλεια βάρους, το είδος των μικροβίων που εντοπίζονται στο έντερο αλλάζει.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν τρεις ομάδες παχύσαρκων ποντικιών που έκανε διατροφή πλούσια σε θερμίδες. Η μια ομάδα υποβλήθηκε σε γαστρική παράκαμψη, η άλλη υποβλήθηκε σε μια ψευδο-επέμβαση και συνέχισε τη διατροφή με τις πολλές θερμίδες, ενώ η τελευταία έκανε επίσης την ψευδο-επέμβαση αλλά στη συνέχεια ακολούθησε διατροφή με λίγες θερμίδες για την απώλεια κιλών.

Μια εβδομάδα αργότερα, τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί στο γαστρικό bypass είχαν διαφορετικά βακτήρια στο έντερό τους, με αύξηση των ειδών που συνήθως παρατηρούνται στα αδύνατα άτομα και μείωση αυτών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση είχαν χάσει το 30% του βάρους τους.

Αντίθετα, μικρές αλλαγές στους μικροοργανισμούς παρατηρήθηκαν στα ποντίκια των άλλων δύο ομάδων, αν και η ομάδα που έκανε διατροφή λίγων θερμίδων είχε χάσει ίδιο ποσοστό βάρους με τα ποντίκια που είχαν κάνει γαστρική παράκαμψη.

Οι επιστήμονες στην συνέχεια μετέφεραν δείγματα εντερικής χλωρίδας από τις τρεις αρχικές ομάδες ποντικιών σε άλλα ποντίκια, ελεύθερα βακτηρίων. Όσα πειραματόζωα είχαν λάβει δείγμα από τα τρωκτικά που είχαν υποβληθεί σε γαστρικό bypass έχασαν σημαντική ποσότητα βάρους μέσα σε δύο εβδομάδες.

Επειδή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την απώλεια κιλών, οι ερευνητές εικάζουν ότι ενδεχομένως να έχουν κάποια επίπτωση στον μεταβολισμό. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο μικροβιακός πληθυσμός για να αλλάξει», σημειώνει ο Δρ Λι Κάπλαν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.Πηγή: in.gr