Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952
  • Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 17:54
  • By
  • Υγεία

Παιδιά και μικρόβια: Πόσο καλό είναι τελικά να απολυμαίνουμε τα πάντα;

Μήπως ανήκετε στις μαμάδες που τρέμουν ότι το παιδί τους θα γυρίσει από το σχολείο μέσα στα χώματα και τις λάσπες? Όλα τα παιδιά έχουν την τάση να αγγίζουν πράγματα στο περιβάλλον τους που οι γονείς τα θεωρούν αηδιαστικά. Οι μολυσματικές ασθένειες δικαίως μας ανησυχούν, αλλά υπάρχει και η άποψη ότι ίσως η κοινωνία μας το έχει παρακάνει με την προστασία από τα μικρόβια. Πόσο καθαρό πρέπει να είναι τελικά το περιβάλλον των παιδιών μας;

Υπόθεση Υγιεινής
Μία μεγάλη μερίδα ειδικών υποστηρίζει ότι η έκθεση των βρεφών σε μικρόβια, ίσως τους προσφέρει προστασία από την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος αργότερα στη ζωή τους. Έρευνες δείχνουν ότι όταν η έκθεση σε παράσιτα, βακτήρια και ιούς κατά την παιδική ηλικία είναι περιορισμένη, τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο όταν ενηλικιωθούν να εμφανίσουν αλλεργίες, άσθμα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακριβώς όπως ο εγκέφαλος του μωρού χρειάζεται διέγερση, αλληλεπίδραση και έκθεση σε πολλές πληροφορίες ώστε να αναπτυχθεί σωστά, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται από την έκθεση σε συνηθισμένα μικρόβια, καθώς με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει, προσαρμόζεται και αυτορρυθμίζεται. Δεν έχει διαπιστωθεί ποια ακριβώς μικρόβια προσφέρουν αυτό το όφελος, αλλά νέες έρευνες μας παρέχουν στοιχεία.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι παιδιά που είχαν εκτεθεί περισσότερο σε περιττώματα ζώων και εμφανίσανε περισσότερες φορές διάρροια μέχρι την ηλικία των δύο ετών, είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών μεγαλώνοντας. Η φλεγμονή συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και το Alzheimer. Το συμπέρασμα από την παραπάνω έρευνα ήταν ότι ίσως εκτός από τις αλλεργίες, το άσθμα και τις αυτοάνοσες ασθένειες, η έκθεση των παιδιών σε μικρόβια ίσως προστατεύει και από την ανάπτυξη φλεγμονών και εκφυλιστικών ασθενειών κατά την ενήλικη ζωή.

Εξόντωση όλων των μικροβίων: είναι τελικά καλό ή κακό για την υγεία μας; Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα μικρόβια που υπάρχουν στο περιβάλλον μας ή ζουν στο σώμα μας, όχι μόνο δεν είναι βλαβερά, αλλά ζουν κοντά μας για χιλιετίες. Καθώς η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει αλλάξει κατά τον περασμένο μισό αιώνα, πολλά μικρόβια, όπως κάποια που ζουν φυσιολογικά στο πεπτικό μας σύστημα, εξαφανίζονται. Τα μικρόβια αυτά έχουν σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες αλλά λόγω του μοντέρνου τρόπου ζωής τείνουν να εξαφανιστούν, με την εξαφάνιση αυτή να έχει καλές αλλά και κακές συνέπειες.

Όταν αποστειρώνουνε υπερβολικά το περιβάλλον των παιδιών με σκοπό την προστασία τους από τις ασθένειες, ίσως τελικά τους στερούμε την ευκαιρία να χτίσουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μία παρόμοια κατάσταση με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό ότι έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία μας.

Τελικά οι γονείς τι πρέπει να κάνουν; Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, και εδώ χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Όπως η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να καταπολεμά μόνο του τις ασθένειες, το ίδιο ισχύει και για τα απολυμαντικά.

Δεν χρειάζεται να έχουμε το παιδί μας σε μία γυάλα προστασίας μακριά από τα μικρόβια. Μπορούμε να το αφήνουμε να παίξει λίγο πιο ελεύθερα στο χώμα, φροντίζοντας βέβαια πάντα για τους βασικούς κανόνες υγιεινής