Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση στις διακοπές

Τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση στις διακοπές

Τα μολυσμένα ή χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα ή E. Coli με αποτέλεσμα να έχουμε διάρροια, εμετούς, πυρετό, πονοκέφαλο, στομαχόπονο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Όπως αναφέρει το bovary.gr, αυτό συμβαίνει συνήθως από κρέατα που δεν είναι καλά μαγειρεμένα, ωμά αυγά και γαλακτοκομικά και μη ασφαλές νερό.Υπάρχουν περιοχές που η τροφική δηλητηρίαση είναι συχνό φαινόμενο στους τουρίστες. Αυτές είναι η Ισπανία, το Μεξικό, η Ινδία, η Αφρική και η Νοτιο-ανατολική Ασία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

1. Μην πίνεις ποτέ νερό από τη βρύση. Να έχεις πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σου ακόμα και για να πλύνεις τα δόντια σου.

2. Απόφυγε κάποιες τροφές. Οι σος και τα καρυκεύματα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Το φαγητό σου πρέπει να είναι ζεστό και μαγειρεμένο. Απόφυγε σαλάτες και φαγητό από μπουφέ.

3. Φάε όπου τρώνε και οι ντόπιοι. Αυτοί ξέρουν που και ποια είναι τα καλά εστιατόρια, με καλές συνθήκες υγιεινής. Τα τουριστικά εστιατόρια μπορεί να μην είναι τόσο καθαρά.

4. Πλένε τα χέρια σου συχνά. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να μην αρρωστήσεις. Να έχεις μαζί σου μαντηλάκια και gel με αντισηπτικό.

5. Επέλεξε φρούτα που ξεφλουδίζονται. Μπανάνες, μάνγκο και άλλα τέτοια φρούτα είναι ιδανικά. Μην παίρνεις ήδη ξεφλουδισμένα και κομμένα.

6. Φάε μικρότερες ποσότητες. Λιγότερα μικρόβια, μικρότερο κακό.

Αν, ωστόσο, πάθεις κάποια τροφική δηλητηρίαση, πιες πολλά υγρά. Η παρακεταμόλη θα σε βοηθήσει αλλά και τα ήπια φαγητά όπως ρύζι, σούπες αλλά και οι μπανάνες και τα μήλα.Η γαστρεντερίτιδα είναι απλός ιός, οπότε μπορεί να μην χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, καλό είναι να έχεις μαζί σου παυσίπονα και δραμαμίνες, ενώ πρέπει να μένεις ενυδατωμένη.Κανονικά, σε 48 ώρες τα συμπτώματα πρέπει να υποχωρήσουν.