ΠΟΥ: Παραμένει ο κίνδυνος του Έμπολα παρά τα λιγοστά νέα κρούσματα

Δύο νέα κρούσματα του Έμπολα καταγράφηκαν στη Νέα Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας τον στόχο να εξαλειφθεί ο θανατηφόρος ιός έως το τέλος του χρόνου περισσότερο εφικτό.

Οι κίνδυνοι ωστόσο παραμένουν υπογράμμισε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

H αυστηρή παρακολούθηση και ο εντοπισμός των επαφών όσων έχουν μολυνθεί με τον ιό παραμένουν καθοριστικής σημασίας, είπε ο αναπληρωματικός διευθυντής του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, αν και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί κατά τις έντονες βροχοπτώσεις τον Αύγουστο, όπως σημειώθηκε και πέρυσι όταν παρουσιάστηκε έξαρση στον μήνα του καλοκαιριού.

«Έχουμε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες κατέβει από 30 περιπτώσεις (κάθε εβδομάδα) σε 25 και 7, και, την περασμένη εβδομάδα, σε δύο. Αυτή η πρόοδος είναι εμπεριστατωμένη» είπε ο΄Έιλγουρντ σε ανακοίνωση τύπου.

Υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση στις χώρες της Αφρικής, ενώ διέψευσε τις ελπίδες να απαλειφθεί εντελώς η αιμορραγική ασθένεια, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 11.200 άτομα στη Δυτική Αφρική από τον Δεκέμβριο του 2013.

«Αυτό δεν θα γίνει - θα υπάρξουν περισσότερες εξάρσεις. Θα μπορούσε να συνεχιστεί για περισσότερους μήνες πριν εξαντληθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Τη περασμένη Παρασκευή ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι ένα νέο εμβόλιο ενάντια στον ιό που δοκιμάστηκε στη Γουϊνέα σε 4.000 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άτομα είχε 100% επιτυχία και παρείχε πλήρη προστασία για δέκα ημέρες.

Τα εμβόλιο αναπτύχθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) και η άδεια κατατέθηκε από τα αμερικανικά εργαστήρια Merck και NewLink Genetics.

zougla.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.