Η κατάθλιψη «προτιμά» τις γυναίκες από τους άνδρες

Οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους άντρες να περάσουν κάποια φάση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό βιολογικών, ορμονικών, γενετικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι γυναίκες σίγουρα «χτυπιούνται»  πιο σκληρά από την κατάθλιψη, γιατί είναι πιο ευάλωτες στην ασθένεια αυτή λόγω της βιολογίας τους. Με βάση την παραπάνω διαπίστωση οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον μελέτης τους στο πως το φύλο ενός ανθρώπου επηρεάζει την ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου του, και πώς αυτές οι διαφορές σχετίζονται με  τις ψυχιατρικές διαταραχές.
 
Δείτε παρακάτω τους λόγους, για τους οποίους η κατάθλιψη επηρεάζει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό. 

Η γενετική ευπάθεια 
Ένα οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Αλλά μια γενετική ευπάθεια σε συνδυασμό με στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή  των γυναικών θα μπορούσε να συμβάλει σε μια υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης στις γυναίκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάθουν κατάθλιψη μετά από ένα αγχωτικό γεγονός.
 
Η εμβρυϊκή ανάπτυξη
Κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, στον εγκέφαλο λαμβάνει χώρα η σεξουαλική διαφοροποίηση, επιτρέποντας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου να αναπτυχθούν με διαφορετικό τρόπο στους άνδρες απ’ ό, τι στις γυναίκες. Οι ορμόνες και τα γονίδια κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής και πρόωρης ανάπτυξης στην παιδική ηλικία θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις, που κάνουν μερικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους στις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.
 
Οι αλλαγές κατά την περίοδο της εφηβείας
Οι διαφορές, σε ό, τι έχει να κάνει με το φύλο και τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάθλιψης , εμφανίζονται μετά την εφηβεία, κάποια στιγμή μεταξύ των ηλικιών 16 και 20 ετών. Στο διάστημα αυτό τα κορίτσια έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Αν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης στην οικογένεια, είναι σημαντικό οι γονείς να προσέχουν περισσότερο τα παιδιά τους και συγκεκριμένα τα κορίτσια, ειδικά μετά την εφηβεία.
 
Η περίοδος της εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος «καταλύτης» για τις γυναίκες. Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Ακόμη, τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν μέχρι τη  σύλληψη ενός μωρού, ή μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή μια αποβολή μπορεί  να συμβάλουν στην εμφάνιση αυτής της διαταραχής.
 
Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση φέρνει αλλαγές
Η άνοδος και η σταδιακή μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών κατά τα έτη που οδηγούν μέχρι τη φάση της εμμηνόπαυσης, μπορεί να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Αυτό το χρονικό διάστημα, που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, μπορεί να φέρει τόσο σωματικές, όσο και ψυχολογικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τις διαθέσεις των γυναικών.
 
Περιβαλλοντικές επιδράσεις και επίδραση του κοινωνικού ρόλου των δυο φύλων
Ο τρόπος με τον οποίο ανατρέφονται οι γυναίκες και ο ρόλος τους στην κοινωνία, πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει την ευπάθειά τους στην κατάθλιψη. Ο ρόλος μιας γυναίκας ως μητέρας και συζύγου σε συνδυασμό με τα προβλήματα και την πίεση που μπορεί να βιώνει στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον αυξάνουν το στρες που νιώθει, το οποίο πολλές φορές μπορεί να την οδηγήσει στην κατάθλιψη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες απέναντι στα δικά τους συναισθήματα, καθώς και στις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων, και ενδέχεται να εσωτερικεύουν αυτά τα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.
Πηγή: govastileto.gr