Για δεν πρέπει να σκουπίζετε ποτήρια και πιάτα με την πετσέτα της κουζίνας

Αν έχετε τη συνήθεια να σκουπίζετε τα ποτήρια σας με την πετσέτα της κουζίνας, το πιθανότερο είναι πως τα... μολύνετε με

βακτήρια τα οποία αποτελούν συνηθισμένες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Εξετάζοντας πετσέτες από 82 σπίτια σε πέντε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά, διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι εννέα στις δέκα ήταν γεμάτες βακτήρια.

Στην πραγματικότητα, το 89% ήταν μολυσμένες με εντερικά βακτήρια, ενώ η μία στις τέσσερις από αυτές ήταν μολυσμένες και με κολοβακτηρίδιο (e.coli).

Αυτό σημαίνει πως στεγνώνοντας τα χέρια τους, τους πάγκους της κουζίνας ή/και τα πιάτα με αυτές τις πετσέτες, οι ένοικοι των σπιτιών διασπείρουν παντού τα συγκεκριμένα βακτήρια, κινδυνεύοντας να πάθουν τροφική δηλητηρίαση.

«Η αυξημένη συχνότητα των εντερικών βακτηρίων στις πετσέτες υποδηλώνει ότι μπορεί να παίξουν ρόλο στη διασταυρούμενη μόλυνση της τροφής, των αντικειμένων και των χεριών», γράφουν οι ερευνητές στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Food Protection Trends».

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος δρα Τσαρλς Γκέρμπα.

Ο δρ Γκέρμπα, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ και ως... «δρ μικρόβια» (Dr. Germ), μελετά εδώ και δύο δεκαετίες πως μεταδίδονται οι ασθένειες μέσω του περιβάλλοντος, συλλέγοντας δείγματα από οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους για να καταγράψει πόσα και ποια βακτήρια φέρουν.

Προγενέστερες, μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδαςέχουν δείξει ότι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού είναι τα σφουγγαράκια και τα πανάκια της κουζίνας.

Σύμφωνα με τον δρα Γκέρμπα, το σφουγγάρι είναι 200.000 φορές πιο μολυσμένο από το κάθισμα της λεκάνης και το πανί για το πλύσιμο των πιάτων 20.000 φορές πιο μολυσμένο.

Τί πρέπει να κάνουμε; Προφανώς να πλένουμε τις πετσέτες της κουζίνας πιο συχνά. Το ιδανικό, λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, είναι να πλένουμε στο χέρι την πετσέτα της κουζίνας έπειτα από κάθε χρήση και μία φορά την εβδομάδα να την πλένουμε στο πλυντήριο.