Ο μεγάλος πόλεμος στον ΕΟΠΥΥ: Προς επίσχεση οι κλινικές-με «μπλόκο» απειλεί ο Οργανισμός

Η έλλειψη ρευστότητας τους οργανισμού και οι συνεχείς περικοπές στα οφειλόμενα με εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων, κάνουν από τη μία τις ιδιωτικές κλινικές να προειδοποιούν με επίσχεση και τον ΕΟΠΥΥ να απειλεί με διακοπή των συμβάσεων σε

όποιον μπλοκάρει τον Οργανισμό.

Κατάσταση την οποία δεν ζουν για πρώτη φορά οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Όμως αν για μία ακόμη φορά οι ιδιωτικές κλινικές προχωρήσουν τελικώς στην επίσχεση τότε οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματα τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση δε φαίνεται να μπορεί να εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα καθώς η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι να γίνονται ατομικές συμβάσεις με κάθε φορέα ξεχωριστά. Γεγονός που σημαίνει πως οι κατανομές των κονδυλίων θα γίνονται ανά κλινική και όχι με βάση συλλογική σύμβαση με τον κλάδο.

Πάντως για άλλη μία φορά η διοίκηση του Οργανισμού προειδοποιεί ότι θα κόψει τη σύμβαση σε όποιον ξεκινήσει επίσχεση.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός: «Όσες κλινικές επιλέξουν να προχωρήσουν σε δήλωση επίσχεσης εργασίας προς τον Οργανισμό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προβαίνουν σε μονομερή παράλειψη παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, η άρνηση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με βάση τους όρους της σύμβασης, συνιστά παραβίαση ουσιωδών όρων της σύμβασης και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ».

Όσο για τα αιτήματα του κλάδου δεν προτίθεται να τα επιλύσει καθώς υπογραμμίζει: «Είναι προφανές ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι τα 7 αιτήματα τους δεν μπορούν να γίνουν δεκτά και είναι ως εκ τούτου προσχηματικά».

iatropedia.gr