Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952
  • Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013 12:25
  • By
  • Υγεία

Μια σταγόνα αίμα «αρκεί» για κλωνοποίηση

Μια σταγόνα αίματος ήταν αρκετή για τους επιστήμονες στην Ιαπωνία που κατάφεραν να κλωνοποιήσουν έναν ποντικό.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας στο Riken BioResource Center κυκλοφορούντα αιμοσφαίρια συλλέχτηκαν από την ουρά ποντικού δότη για να παραχθεί κλώνος, αφού το θηλυκό ποντίκι έζησε φυσιολογικό χρόνο ζωής και θα μπορούσε να γεννήσει νέους ποντικούς.

Ποντικοί έχουν κλωνοποιηθεί από διαφορετικές πηγές κυττάρων δότη. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αν τα κυκλοφορούντα αιμοσφαίρια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κλωνοποίηση. Ο σκοπός τους ήταν να βρεθεί εύκολα διαθέσιμη πηγή κυττάρων δοτών για να κλωνοποιηθούν επιστημονικά πολύπλοκα στελέχη ποντικών στο εργαστήριο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Atsuo Ogura, του Riken BioResource Center στην Tsukuba, έλαβε αίμα από την ουρά ενός ποντικού δότη, απομόνωσε τα λευκά αιμοσφαίρια και χρησιμοποίησε τους πυρήνες για πειράματα κλωνοποίησης, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που οδήγησε στη δημιουργία του προβάτου Ντόλυ στο Εδιμβούργο.

Οι ερευνητές, που αναφέρουν τα αποτελέσματα στο περιοδικό 'Biology of Reproduction', σημειώνουν ότι η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορούν να κλωνοποιηθούν ποντικοί, χρησιμοποιώντας τους πυρήνες περιφερικών αιμοσφαιρίων. Πρόσθεσαν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κλωνοποίηση αμέσως μετά τη συλλογή και δεν θα χρειάζεται να γίνει ευθανασία σε ζώα δότες.

Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τη δημιουργία γενετικών αντιγράφων στελεχών ποντικών που δεν μπορούν να συντηρηθούν από άλλες υποβοηθούμενες τεχνικές αναπαραγωγής.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία έχουν εμπειρία χρόνων στην κλωνοποίηση ποντικών, ενώ η ερευνητική ομάδα, αποκάλυψε πρόσφατα ότι παρήγαγε σχεδόν 600 ποντικούς από ένα ποντικό-δότη, μετά από 25 συνεχείς γύρους κλωνοποίησης.

 

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.