Απ’ όσο γνωρίζαμε ως τώρα, το καθημερινό ντους είναι απλά μία ρουτίνα καθαριότητας. Ένας ειδικός όμως συστήνει το κρύο μπάνιο τον χειμώνα ως «όπλο» ενάντια στις εποχικές γρίπες και τα κρυώματα.
Όσο επικρατεί ο γκρίζος, βροχερός και κρύος καιρός, τα ζεστά ντους είναι το μόνο πράγμα που κάνει πιο υποφερτή τη θερμοκρασία και μας βοηθά να ξεχνάμε το «τουρτούρισμα», έστω και για λίγο. Ο Δρ. Michael Mosley όμως αποκάλυψε στην Daily Express πως αν αντέξουμε ένα παγωμένο μπάνιο, θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
Πώς βοηθάει το κρύο ντους
«Το κρύο είναι κάτι το οποίο, κατά καιρούς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία και την ευημερία μας», δήλωσε ο ειδικός. Εξήγησε ότι υπάρχει μία μακρά ιστορία της πρακτικής της εναλλαγής κρύου και ζέστης, όπως στην σκανδιναβική παράδοση του «σκωτσέζικου ντους», η οποία έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη, όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι τον αφιλόξενο βορρά για να απολαύσετε αυτά τα προνόμια. Αντίθετα, ο Δρ. Mosley πρότεινε την εναλλαγή μεταξύ ζεστού και κρύου νερού όταν κάνετε ντους.
«Εκτός από την καταπολέμηση του στρες, αυτός ο κύκλος ζεστού – κρύου θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ενέργειά σας και, παραδόξως, να μειώσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που παίρνετε». Τα λεγόμενα του ειδικού υποστηρίζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, και μία μελέτη από την Ολλανδία.
Εξετάζοντας περισσότερους από 3.000 ανθρώπους χωρισμένους σε δύο ομάδες -αυτούς που έκαναν ζεστό ντους και εκείνους που έκαναν ένα εναλλακτικό «σκωτσέζικο ντους»-, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αξιοποίηση και των δύο θερμοκρασιών προσφέρει εκπληκτικά οφέλη.
«Κατά τη διάρκεια του επόμενου χειμώνα, όσοι έκαναν μπάνιο με συνδυασμό ζεστού-κρύου πήραν σχεδόν 30% λιγότερη αναρρωτική άδεια, και οι περισσότεροι ανέφεραν αύξηση των επιπέδων ενέργειάς τους. Μάλιστα, τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων συνέχισαν με το ζεστό-κρύο ντους μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».