Αυτός είναι ο χάρτης του Internet

Όπως και κάθε άλλος χάρτης, εκείνος του Internet είναι ένα σύστημα που εμφανίζει την σχετική θέση των καταγεγραμμένων αντικειμένων, αλλά σε αντίθεση με τους πραγματικούς χάρτες, τα αντικείμενα αυτά δεν είναι ευθυγραμμισμένα σε μια επιφάνεια.

 

Από μαθηματικής άποψης, ο χάρτης του Internet είναι μια δισδιάστατη παρουσίαση των δεσμών (internet links) μεταξύ ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. Κάθε ιστοσελίδα είναι ένας κύκλος στον χάρτη και το μέγεθός του καθορίζεται από την κυκλοφορία/δημοφιλία της ιστοσελίδας. Όσο περισσότερους επισκέπτες έχει η ιστοσελίδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος.

Όταν οι χρήστες “μεταπηδούν” από την μία ιστοσελίδα στην άλλη, σχηματίζονται δεσμοί μεταξύ αυτών των ιστοσελίδων. Όσο ισχυρότερη είναι αυτή η σύνδεση, τόσο πιο κοντά εμφανίζονται αυτές οι ιστοσελίδες στον χάρτη.

Ο χάρτης του Internet είναι ουσιαστικά μια “φωτογραφία” του παγκόσμιου δικτύου στα τέλη του 2011 (ωστόσο, τα μπαλόνια με τις πληροφορίες που ξεπηδούν αν κάνετε κλικ σε κάποιον κύκλο, δείχνουν πραγματικές στατιστικές από την Alexa). 

Περιλαμβάνει πάνω από 350.000 ιστοσελίδες από 196 χώρες και από κάθε πιθανό domain. Οι μεγαλύτερες “συστάδες” σχηματίζονται από εθνικούς δικτυακούς τόπους, δηλαδή ιστοσελίδες που ανήκουν σε μια χώρα. Για λόγους ευκολίας, όλες οι ιστοσελίδες σε σχέση με μια συγκεκριμένη χώρα φέρουν το ίδιο χρώμα.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον χάρτη ολόκληρου του Internet.

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.