Αν και οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι ακριβώς μετράει ως όργανο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το σώμα μας έχει συνολικά 78 όργανα.
Ποια όργανα, όμως, ζυγίζουν περισσότερο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να σας εκπλήξει.
Τα 11 πιο βαριά όργανα του ανθρώπινου σώματος
1. Δέρμα
Το δέρμα είναι όργανο! Λίγοι το συνειδητοποιούν αυτό. Ωστόσο, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το πόσο πραγματικά ζυγίζει. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι ενήλικες φέρουν κατά μέσο όρο 3,6 κιλά δέρματος, ενώ άλλες πηγές λένε ότι το δέρμα αποτελεί περίπου το 16% του συνολικού σωματικού βάρους ενός ενήλικα, κάτι που υποδηλώνει ότι το δέρμα ενός ενήλικα 77 κιλών είναι περίπου 12,3 κιλά.
Γιατί υπάρχει αυτή η ασυμφωνία; Η δεύτερη, μεγαλύτερη εκτίμηση μετράει ως μέρος του δέρματος και το panniculus adiposus: ένα στρώμα λιπώδους ιστού που βρίσκεται μεταξύ των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος και του υποκείμενου μυός. Η μικρότερη εκτίμηση υπολογίζει αυτό το στρώμα ιστού ως κάτι ξεχωριστό.
2. Μηριαίο οστό
Ο σκελετός θεωρείται ένα σύστημα οργάνων, ή μια ομάδα οργάνων που μαζί εκτελούν συγκεκριμένες φυσιολογικές λειτουργίες. Ο σκελετός μπορεί να ζυγίζει περίπου το 15% του συνολικού σωματικού βάρους ενός ενήλικα.
Ο σκελετός των ενηλίκων περιέχει κατά κανόνα 206 οστά. Το μηριαίο, ένα μακρύ οστό που βρίσκεται ανάμεσα στο γόνατο και το ισχίο, είναι το βαρύτερο από όλα. Κατά μέσο όρο, το μηριαίο οστό (σ.σ. femur στο παρακάτω διάγραμμα) ζυγίζει περίπου 380 γραμμάρια, αλλά το ακριβές βάρος του ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας του ατόμου.
3. Ήπαρ
Με βάρος περίπου 1,4 έως 1,6 κιλά, το συκώτι είναι το δεύτερο βαρύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα.
Το ήπαρ είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην κορυφή του στομάχου και κάτω από το διάφραγμα. Βοηθά στη διάσπαση των τοξινών και στην πέψη των τροφών, μεταξύ άλλων ζωτικών λειτουργιών. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, το συκώτι περιέχει περίπου μισό λίτρο αίματος, δηλαδή περίπου το 13% της παροχής αίματος ενός ενήλικα.
4. Εγκέφαλος
Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει περίπου το 2% του μέσου σωματικού βάρους του ενήλικου ατόμου.
Η μάζα του εγκεφάλου εξαρτάται επίσης από την ηλικία και το φύλο του ατόμου:
Στην ηλικία των 20 ετών, ο μέσος εγκέφαλος ενός άνδρα ζυγίζει 1,4 κιλά.
Μέχρι την ηλικία των 65 ετών πέφτει στα 1,3 κιλά.
Ο γυναικείος εγκέφαλος τείνει να ζυγίζει περίπου 10% λιγότερο από αυτόν των ανδρών.
Ωστόσο, όταν λαμβάνεται υπόψη το συνολικό σωματικό βάρος, ο εγκέφαλος των ανδρών τείνει να είναι μόνο 100 γραμμάρια βαρύτερος.
5. Πνεύμονες
Οι πνεύμονες είναι από τα βαρύτερα όργανα του ανθρώπινου σώματος.
Ο δεξιός πνεύμονας συνήθως ζυγίζει περίπου 0,6 kg
O αριστερός πνεύμονας είναι ελαφρώς ελαφρύτερος και ζυγίζει περίπου 0,56 kg
Επιπλέον, οι ενήλικες άνδρες τείνουν να έχουν βαρύτερους πνεύμονες από τις ενήλικες γυναίκες. Οι πνεύμονες ζυγίζουν μόλις 40 g κατά τη γέννηση. Αυτό το όργανο αναπτύσσεται πλήρως μόνο όταν σχηματιστούν πλήρως οι κυψελίδες, οι μικροσκοπικοί κλάδοι των σωλήνων αέρα στους πνεύμονες. Αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 2 ετών, όταν οι πνεύμονες ζυγίζουν περίπου 170 g.
Άλλα όργανα:
6. Καρδιά: Ζυγίζει περίπου 280g – 340g σε ενήλικες άνδρες και 230g – 280g σε ενήλικες γυναίκες
7. Νεφρά: Έχουν βάρος περίπου 125g – 170g σε ενήλικες άνδρες και 115g – 155g σε ενήλικες γυναίκες
8. Σπλήνας: Ζυγίζει κατά μέσο όρο 150g στους ενήλικες, αλλά αυτό το βάρος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο
9. Πάγκρεας: Συνήθως ζυγίζει 60g – 100g στους ενήλικες
10. Θυρεοειδής αδένας: Συνήθως ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια
11. Προστατικός αδένας: Ένας μέσος προστάτης είναι περίπου 25g σε ενήλικα άτομα, αλλά το βάρος του μπορεί να διαφέρει από τον έναν στον άλλον. Ένας διευρυμένος προστάτης μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από τρεις φορές το αρχικό του μέγεθος και να ξεπεράσει τα 80g σε βάρος.
Πηγή: livescience.com – iatropedia.gr