Προειδοποίσηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952

Απάτη με φωτοβολταϊκά και στη Θεσσαλία

Δεκάδες κρούσματα απάτης σε βάρος ιδιωτών που θέλησαν να επενδύσουν χρήματα στην αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων διερευνά η ΕΛ. ΑΣ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στο τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας έχουν περιέλθει καταγγελίες για εταιρεία - «φάντασμα» με έδρα την Αθήνα, η οποία από τις αρχές του έτους έχει αποσπάσει ποσό ενός εκατ. ευρώ από έξι ιδιώτες σε Φθιώτιδα, Μαγνησία και Μεσσηνία.

Προηγήθηκε η σύλληψη στις 25 Οκτωβρίου από την ίδια υπηρεσία, δύο ανδρών 50 και 51 ετών, οι οποίοι παρίσταναν τους συνεργάτες στην Ελλάδα της γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας KfW Bankengruppe που δήθεν αναλάμβανε τη χρηματοδότηση της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων. Για την ίδια υπόθεση εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο ακόμα συνεργών τους, μια 33χρονη γυναίκα και έναν 53χρονο άνδρα.

Σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει έξι από τα θύματα της εταιρείας που εμφανίζεται να διατηρεί γραφεία στην οδό Βασ. Σοφίας (τα πλήρη στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ο πρόεδρός της εισέπραττε ως προκαταβολή ποσά από 20.000- 50.000 ευρώ για την κατασκευή πάρκων ισχύος 100 Kwh συνολικής αξίας 200.000 ευρώ. Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, όπως προκύπτει από τις εναντίον του μηνύσεις, κατασκεύαζε την περίφραξη και τις βάσεις για τα «πάνελ» των φωτοβολταϊκών, ώστε να μην κινεί υποψίες και στη συνέχεια εξαφανίζονταν σβήνοντας τα ίχνη του.

Η εν λόγω εταιρεία δέχθηκε, σε μία μόνο περίπτωση, να επιστρέψει 55.000 ευρώ σε γυναίκα - κάτοικο Δομοκού που είχε εξαπατήσει. Εξέδωσε δύο επιταγές της τράπεζας HSBC, αξίας 21.000 και 20.000 λιρών Αγγλίας αντίστοιχα που όμως αποδείχθηκαν πλαστές.

«Στις αρχές Ιανουαρίου ο Β. Ε ήρθε σε επαφή με τον μηνυόμενο, ο οποίος εμφανίστηκε ως διαχειριστής σοβαρής εταιρείας (...) η οποία είναι γνωστή στον χώρο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από διαφημίσεις σε εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας», αναφέρει μηνυτήρια αναφορά που υπογράφει ο δικηγόρος Χαλκίδας κ. Βασίλης Κατσίκης.

Πράγματι, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει πραγματοποιήσει ολοσέλιδες καταχωρίσεις στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας. Επίσης, εμφανίζεται ως συνεργάτης στην Ελλάδα μεγάλης εταιρείας παραγωγής ενέργειας με έδρα τη Μ. Βρετανία, ισχυρισμός που επιβεβαιώνεται από έρευνα στο καταστατικό της επιχείρησης.

Αναφέρει ο ένας εκ των μηνυτών: «Με έπεισε και του προκατέβαλα το ποσό των 50.000 ευρώ ως συμφωνήθηκε με δύο καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό. Μετά την ανωτέρω κατάθεση κι ενώ θα έπρεπε να είχε παραδώσει το έργο έως τις 31 Μαρτίου εκείνος εξαφανίστηκε». Σε μια περίπτωση, το κύκλωμα φέρεται με την ίδια μεθοδολογία να απέσπασε από απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας 190.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις 130.000 της εφάπαξ αποζημίωσης και 60.000 ευρώ από προσωπικό του δάνειο.

Αίσθηση προκαλούν πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση των αστυνομικών που παρακολουθούν την υπόθεση, σύμφωνα με τις οποίες άτομα που εξαπατήθηκαν από το κύκλωμα έχουν εκτοξεύσει απειλές και σχεδιάζουν την απαγωγή ή ακόμα και τη δολοφονία του προέδρου της εταιρείας. Ο τελευταίος είναι παλαιός γνώριμος των διωκτικών αρχών καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για απάτες. Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη τον Ιούλιο στον εισαγγελέα και ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε στο τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κατσίκη λόγω της άτυπης απεργίας των δικαστικών δεν έχει ακόμα διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Κατσίκης υποστήριξε ότι σε βάρος του προέδρου της εταιρείας πέραν του αδικήματος της απάτης στοιχειοθετείται και το αδίκημα της υπεξαίρεσης, καθώς φέρεται να εισέπραξε παράνομα χρήματα που κατατέθηκαν από τα θύματα στους λογαριασμούς της επιχείρησης.

Καθημερινή (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ)

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.