Προειδοποίσηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952

Ψαλίδι στα φωτοβολταϊκά

Μεγάλο «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών φέρνει η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής προς το ΥΠΕΚΑ, κρίνεται σκόπιμη η αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης τόσο για τις εγκαταστάσεις σε στέγες όσο και για τα υπόλοιπα έργα. Η ΡΑΕ δεν αναφέρει συγκεκριμένη τιμή στη γνωμοδότησή της, ωστόσο την περιγράφει αναλυτικά σημειώνοντας ότι η απόδοση των έργων σε τρέχουσες τιμές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για το ειδικό πρόγραμμα εγκαταστάσεων σε στέγες το 17%.

Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή προτείνει το ύψος των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά να συνδυαστεί με την απόδοση κεφαλαίων, σύστημα που χρησιμοποιούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι οι εγγυημένες τιμές θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε επίπεδα που η απόδοσή τους να μην υπερβαίνει το 17% για φωτοβολταϊκά στις στέγες και το 12% με 14% για τους υπόλοιπους φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.

Αυτό σημαίνει ότι για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η εγγυημένη τιμή πρέπει να πέσει κοντά στα 290 ευρώ/MW και για τα υπόλοιπα κάπου ανάμεσα στα 190 ευρώ/ Mwh ως τα 255 ευρώ/ Mwh.

Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει όλο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς στον τζίρο των φωτοβολταϊκών.

Οι νέες εγγυημένες τιμές που ισχύουν από την 1η Αυγούστου με βάση το ισχύον καθεστώς και χωρίς τις αλλαγές είναι:

305,6 ευρώ/MWh για έργα κάτω από 100 KW και μη διασυνδεδεμένα νησιά

271,64 ευρώ/MWh για πάνω από 100KW και 470,25 ευρώ/MWh για τις στέγες.

Έθνος

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.